Svieže smoothie na posilnenie imunity

Nezdá sa vám kombinácia kapusty s banánom príliš lákavá? Tak to ste ju ešte neskúsili! Budete prekvapené, ako banán zjemní chuť kapustičky a spoločne s ďalšími ingredienciami si vyčarujete lahodný nápoj. A to ani nehovoríme o tom, koľko dobrého doprajete vášmu organizmu. O účinkoch jednotlivých zložiek si môžete prečítať pod receptom. Na zdravie. :)

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • ¼ – ½ bielej kapusty
  • 2- 3 banány
  • 2-4 lístky púpavy
  • šťavu z citrónika
  • štipku škorice
  • 1 – 2 poháre vody (podľa toho akú konzistenciu smoothie si budete priať :))

Ako budeme postupovať?

1. Všetky ingrediencie spolu zmixujeme. Ak by sa vám zdalo, že tam cítite viac kapustu (pri väčšej koncentrácii spôsobuje trošku štipľavú chuť), pridajte ešte banán, poprípade aj 2. Hlavne si smoothie pripravte tak, aby vám na prvý krát chutilo. Postupne môžete znižovať množstvo banánov, či kapusty :)

kapusta_smoothie21

smoothie-banana-fitshaker-4

smoothie-banana-fitshaker-2

smoothie-banana-fitshaker1

smoothie-banana-fitshaker-3

Čo dobré z receptu vyťažíme pre naše telo?

Biela kapusta – kapusta si v našej strave zaslúži naozaj vzácnu pozíciu. Je dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok, medzi ktoré patria foláty – prevencia pred anémiou (zlúčeniny kyseliny listovej – B9), vitamín B1 (tiamín – dôležitý pri metabolizme cukrov, rozpustný vo vode), vitamín B6 (pyridoxín – dôležitý pri metabolizme červených krviniek, taktiež rozpustný vo vode), vitamín C (na imunitný systém) a K (pol šálky kapusty pokrýva dennú potrebu vitamínu K), vápnik, horčík, mangán, fosfor, draslík i dôležitá vláknina. Práve B1, B6 a kyselina listová sú potrebné na tvorbu energie.

Púpava lekárska  pri púpave sú jedlé listy, kvety, stonky a korene. Púpava je bohatá na vitamíny A, C, E a K , skupiny vitamínov B (B1 tiamín, B2 riboflavín, B3 niacín, B6 pyridoxín a B9 kyselina listová) a minerály ako meď, fosfor, draslík, železo, vápnik, sodík a horčík i vlákninu. Púpava, často krát považovaná ako burina, má však široké využitie, napr. použitie pri problémoch s pečeňou, obličkami, žlčníkom, pankreasom a slezinou. Púpava je známa, že znižuje hladinu cukru v krvi pri cukrovke, a tiež stimuluje tvorbu žlče a pomáha pri tráviacom procese.

Škorica cejlónska/čínska – jedna z najlepších druhov je škorica cejlónska, tzv. pravá škorica,  je svetlejšia a jemnejšia. Častejšie sa však môžeme stretnúť so škoricou čínskou, ktorá je tmavšia, silnejšia a označuje sa ako nepravá škorica. Aj prášok aj tyčinky, ktoré sa u nás predávajú, pochádzajú takmer výlučne z tej nepravej, čínskej škorice. Rozdiel v zložení je však minimálny. Škorica podporuje účinok inzulínu, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje pevnosť cievnej steny, mierne znižuje zrážanlivosť krvi, má antioxidačné, antibakteriálne a fungicídne účinky, podporuje uvoľňovanie črevných plynov, taktiež podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov a  podporuje prekrvenie končatín.

Vyskúšajte túto netradičnú kombináciu plnú živín. Prajeme dobrú chuť. :) 

 

Ďalšie receptíky na extra zdravé nápoje:

Mňam smoothies na posilnenie imunity

Tomuto sa hovorí zdravý energeťák!

Smoothie plné zdravia

 

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 21/05/2015 a zaradený do kategórie: RAW surová stravaReceptySmoothies   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre