Slané semienkové keksíky s avokádovou nátierkou

Taaaak… a po toľkých sladkých receptoch si trošku ten náš život osolíme. Urob niečo pre svoje zdravie a vyskúšaj skvelé semienkové keksíky, ktoré ti podporia tvoj imunitný systém, vďaka omega – 3 mastné kyseliny. Obsahujú všetky potrebné vitamíny, minerály a prospešné látky pre tvoje zdravie….a aby som nezabudla obsahujú aj zrnka zdravia – sezamové zrnká.

Slané keksíky môžu byť RAW, prípadne ich môžeš aj piecť. Vyber si, čo ti je srdcu bližšie :) Je to mňam aj tak aj tak :)

 

Čo budeme potrebovať ?

  • 250 g ľanových semienok
  • 100 g tekvicových semien
  • 100 g slnečnicových semienok
  • 100 g sezamových semienok
  • rôzne bylinky (môžete použiť tie, ktoré máte najradšej,  ja som pre tentokrát použila provensálske bylinky (korenie) a tymian…)
  •  morskú alebo himalájsku morskú soľ
  • sušené paradajky
  • cesnak (ak nechcete pikantné, cesnak nemusíte použiť)

 

Ako budeme postupovať ?
1. Do veľkej misky si nasypeme všetky semienka a zalejeme ich vodou. Necháme stáť aspoň 2 – 3 hodinky. V prípade, že semienka priveľmi zväčšia svoj objem, dolejeme ešte vodu. Dávame však pozor, aby sme nepriliali viac vody ako je treba – potom musíme prebytočnú vodu zliať (ja mám taký malý fígeľ – nezlievam, ale pridám ešte chia semienka – oni do polhodinky nasajú prebytočnú vodu, ale čo je najlepšie, zvýšia vitamínovú a nutričnú hodnotu keksíkov :).

2. Výslednú slizkú hmotu si ochutíme soľou, bylinkami a cesnakom.

3. Zmes si rozdelíme  na dve časti. Do jednej som dala provensálske korenie a sušené paradajky a do druhej len tymian.

4. Na plech si dáme papier na pečenie a zmes vylejeme, rozotrieme tak, aby neboli moc hrubé – dlhšie by sa sušili/piekli.

5. Pri raw keksíkoch sušíme v rúre , pri 40 – 50 °C cca 5 hodín a keď ochladnú, tak  na tácke ich môžeme odložiť  na radiátor – budú chrumkavejšie, ale ak máte radi mäkšie, pokojne si ich môžeme nechať  len tak vyložené.

6. Druhú časť  si môžeme  skúsiť  upiecť,  pri 100 °C – približne hodinku, ale sledujte si ich, aby sa vám nespiekli, záleží to od toho, akej hrúbky ich máte.

7. Pri sušení  – tak po 2 hodinkách, keď je zmes už čiastočne zoschnutá, ale ešte stále mäkká, nožom som si povykrajujeme zmes na štvorce/obdĺžniky a necháme ďalej sušiť. Pri pečení – po pol hodinke.

Po 5 hodinách ( je možné  sušiť aj viac, prípadne dať  ešte prirodzene dosušiť na radiátor… nevýhodou je, že keksíky postupne miznú… ale niet toho papkoša :), keď je hmota úplne vysušená, vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozlámeme podľa naznačených rezov.

8.  Keksíky si môžeme odložiť do sklenenej dózy a tam vydržia chutné niekoľko týždňov.

 

Môžem ešte odporučiť, že sú veľmi chutné s bazalkou, maha korením (to je moje obľúbené trojkorenie – rasca, koriander, horčičné semienko)
Vyskúšajte tiež zmes ochutiť i nadrobno nakrájanou červenou i bielou cibuľkou, pre ostrejšiu chuť, kto má rád, pridajte čierne korenie alebo čili :). Mňam :)

 

A na záver spomínaná Avokádová nátierka :

  • 1 avokádo
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • morskú / himalájsku soľ
  • trošku šťavy z citróna
  • lúpané konopné semienka

1. Avokádo si rozkrojíme napoly, vyberieme kôstku a dužinu vydlabeme lyžičkou.

2. Hneď si ju polejeme citrónovou šťavou a rozmixujeme alebo poriadne popučíme . Odporúčam  pomixovať, nátierka je taká ľahučká ako pena,  má úplne inú chuť, ako keď som ju len poriadne popučila.

3. Primiešame cesnak, soľ a semienka.

 

A môžeme si ju vychutnať so semienkovými keksíkmi :) Dozjedenia priatelia !

Fitshaker-blog-semienkove-keksiy-s-avokadovou-natierkou

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 01/12/2014 a zaradený do kategórie: NátierkyRAW surová stravaReceptyZdravé chrumkanie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre