Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Slané semienkové keksíky s avokádovou nátierkou

Taaaak... a po toľkých sladkých receptoch si trošku ten náš život osolíme. Urob niečo pre svoje zdravie a vyskúšaj skvelé semienkové keksíky, ktoré ti podporia tvoj imunitný systém, vďaka omega – 3 mastné kyseliny. Obsahujú všetky potrebné vitamíny, minerály a prospešné látky pre tvoje zdravie....a aby som nezabudla obsahujú aj zrnka zdravia - sezamové zrnká.

Slané keksíky môžu byť RAW, prípadne ich môžeš aj piecť. Vyber si, čo ti je srdcu bližšie :) Je to mňam aj tak aj tak :)
Čo budeme potrebovať ?

  • 250 g ľanových semienok

  • 100 g tekvicových semien

  • 100 g slnečnicových semienok

  • 100 g sezamových semienok

  • rôzne bylinky (môžete použiť tie, ktoré máte najradšej,  ja som pre tentokrát použila provensálske bylinky (korenie) a tymian...)

  •  morskú alebo himalájsku morskú soľ

  • sušené paradajky

  • cesnak (ak nechcete pikantné, cesnak nemusíte použiť)


 
Ako budeme postupovať ?
1. Do veľkej misky si nasypeme všetky semienka a zalejeme ich vodou. Necháme stáť aspoň 2 – 3 hodinky. V prípade, že semienka priveľmi zväčšia svoj objem, dolejeme ešte vodu. Dávame však pozor, aby sme nepriliali viac vody ako je treba – potom musíme prebytočnú vodu zliať (ja mám taký malý fígeľ – nezlievam, ale pridám ešte chia semienka – oni do polhodinky nasajú prebytočnú vodu, ale čo je najlepšie, zvýšia vitamínovú a nutričnú hodnotu keksíkov :).
2. Výslednú slizkú hmotu si ochutíme soľou, bylinkami a cesnakom.
3. Zmes si rozdelíme  na dve časti. Do jednej som dala provensálske korenie a sušené paradajky a do druhej len tymian.
4. Na plech si dáme papier na pečenie a zmes vylejeme, rozotrieme tak, aby neboli moc hrubé – dlhšie by sa sušili/piekli.
5. Pri raw keksíkoch sušíme v rúre , pri 40 – 50 °C cca 5 hodín a keď ochladnú, tak  na tácke ich môžeme odložiť  na radiátor – budú chrumkavejšie, ale ak máte radi mäkšie, pokojne si ich môžeme nechať  len tak vyložené.
6. Druhú časť  si môžeme  skúsiť  upiecť,  pri 100 °C – približne hodinku, ale sledujte si ich, aby sa vám nespiekli, záleží to od toho, akej hrúbky ich máte.
7. Pri sušení  - tak po 2 hodinkách, keď je zmes už čiastočne zoschnutá, ale ešte stále mäkká, nožom som si povykrajujeme zmes na štvorce/obdĺžniky a necháme ďalej sušiť. Pri pečení - po pol hodinke.
Po 5 hodinách ( je možné  sušiť aj viac, prípadne dať  ešte prirodzene dosušiť na radiátor... nevýhodou je, že keksíky postupne miznú... ale niet toho papkoša :), keď je hmota úplne vysušená, vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozlámeme podľa naznačených rezov.
8.  Keksíky si môžeme odložiť do sklenenej dózy a tam vydržia chutné niekoľko týždňov.
 
Môžem ešte odporučiť, že sú veľmi chutné s bazalkou, maha korením (to je moje obľúbené trojkorenie – rasca, koriander, horčičné semienko)
Vyskúšajte tiež zmes ochutiť i nadrobno nakrájanou červenou i bielou cibuľkou, pre ostrejšiu chuť, kto má rád, pridajte čierne korenie alebo čili :). Mňam :)
 
A na záver spomínaná Avokádová nátierka :

  • 1 avokádo

  • 2-3 strúčiky cesnaku

  • morskú / himalájsku soľ

  • trošku šťavy z citróna

  • lúpané konopné semienka


1. Avokádo si rozkrojíme napoly, vyberieme kôstku a dužinu vydlabeme lyžičkou.
2. Hneď si ju polejeme citrónovou šťavou a rozmixujeme alebo poriadne popučíme . Odporúčam  pomixovať, nátierka je taká ľahučká ako pena,  má úplne inú chuť, ako keď som ju len poriadne popučila.
3. Primiešame cesnak, soľ a semienka.
 
A môžeme si ju vychutnať so semienkovými keksíkmi :) Dozjedenia priatelia !
Fitshaker-blog-semienkove-keksiy-s-avokadovou-natierkou
Lucia Jurčová
Redaktor vo Fitshaker

Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.