Sardinkovo-cukinová bomba so zdravými hranolkami

Keďže je leto s obdobím slnenia bližšie ako za rohom, určite by ti prišlo vhod vyzbrojiť sa poriadnou dávkou vitamínu A vo forme prírodného betakaroténu. Skvelou zásobárňou tohto silného antioxidantu je práve sladký zemiak, alias „batata“, ktorý oproti bežnému zemiaku spĺňa kritérium nižšieho glykemického indexu a obsahuje aj vyššie množstvo vlákniny. Preto viac prospeje aj tráveniu, pocitu zasýtenia a snahe vyformovať si postavu. Skvelý svieži recept napríklad na obed do práce. :)

Je dobré vedieť aj to, že okrem betakaroténu ti sladké zemiačky ponúkajú poriadnu porciu draslíka a vitamínu C, ktorý je dôležitý pre celý imunitný systém a správne fungovanie metabolizmu. Ak k tomu všetkému pridáš štipku škorice, vykúzliš tak super zdravú pochúťku, ktorá prekvapí chuťové a čuchové bunky nejedného gurmána. :) Pre ešte vyšší level ochrany zdravia tvojej pokožky, nezabudni v strave ani na zdroj kvalitných bielkovín, vitamínu E a vzácnych Omega 3 kyselín, a prihoď k tejto špecialite nejakú rybku ako napríklad sardinky. Ideálne spojenie zdravých surovín nájdeš v tomto recepte. :)

 

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 veľká cukina
  • 2 stredne veľké bataty (sladké zemiaky)
  • 2 konzervy sardiniek (v olivovom oleji)
  • 2 ČL škorica
  • 2 PL kokosový olej
  • provensálske bylinky
  • himalájska soľ

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si upečieme „hranolky“ zo sladkých zemiačkov. Poriadne ich umyjeme vo vode a nakrájame na hrubšie pásy. Tieto kúsky postupne namáčame v marináde pripravenej zmiešaním rozpusteného kokosového oleja (1PL) so škoricou a štipkou soli. Jednotlivé bataty potom poukladáme na plech (vopred vystlaný papierom) a pečieme v rúre pri teplote 200°C cca 30 min.

2. Medzitým si umyjeme cukinu a pomocou kuchynskej škrabky vytvoríme tenké plátky pripomínajúce cestoviny tagliatelle. Podusíme vo woku na kokosovom oleji (1PL) cca 8 min, až do stavu „al dente“ a posolíme. Ako bonus pridáme sardinky a dekorujeme provensálskymi bylinkami.

fitshaker_blog_skoricova_batata_so_sardinkami1

fitshaker_blog_skoricova_batata_so_sardinkami3

fitshaker_blog_skoricova_batata_so_sardinkami2

K tomuto silnému gurmánskemu zážitku prajem dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie recepty, ktoré ulahodia tvojmu brušku:

Biela špargľa zapekaná v cukinovo-zemiakovej kaši

Krémové talianske rizoto so špenátom a šampiňónmi

Losos quinoa express

Soňa Kočišová

Článok bol pridaný dňa 11/06/2015 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbPotréningovéRecepty   |   Autor: Soňa Kočišová

Komentáre