Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Prečo jesť sladké zemiaky alias bataty? 3 netradičné, zdravé recepty TU!

receot pataty
Poznáš sladké zemiaky alias bataty? Táto neprávom prehliadaná plodina by rozhodne mala mať čestné miesto na tvojom tanieri. Obsahuje minimum kalórií, má nízky glykemický index, nezanedbateľné množstvo vlákniny a antioxidantov. Je to hotová vitamínová bomba, ktorá navyše úžasne chutí a v kuchyni má všestranné využitie. Zisti o tejto superpotravine viac a spriateľ sa s ňou napríklad cez niektorý z týchto receptov :-).

Prečo by si bataty nemala prehliadať?
Sladké zemiaky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, D a B6. Podporujú trávenie, posilňujú kosti a chránia pred srdcovým infarktom. Tiež sú skvelým bojovníkom proti stresu a úžasnou plodinou pre ľudí, ktorých trápia poruchy štítnej žľazy. Obsahujú významné množstvo železa a draslíka. Pomáhajú nám pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Obsahujú tiež nerozpustnú vlákninu, ktorá je prospešná pri trávení, a tým pádom podporujú aj chudnutie. Bataty sú veľkou výhrou aj pre diabetikov, majú nízky glykemický index a nespôsobujú kolísanie hladiny cukru v krvi.
Najlepšie spravíme, ak sladké zemiaky pripravíme v šupke, ktorá v sebe skrýva mnoho dobrého. Samotné bataty vieme pripravovať na mnoho spôsobov. Môžeme z nich ukuchtiť hlavné jedlo, prílohu, dezert, palacinky a pod. Používať ich vieme na sladko i slano. Vyskúšaj ich napríklad v niektorom z týchto originálnych receptov.
fitshaker_blog_zelenina-bataty
1. Placky zo sladkých zemiakov
Originálny obed alebo víkendové raňajky, ktoré si môžeme pripraviť na sladko alebo slano. Je len na tebe, či si placky dosolíš, pridáš obľúbené bylinky a veľa zeleniny alebo dáš na sladkú variantu a budeš podávať s ovocím. V oboch prípadoch chutia lahodne.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 1 väčší batat

  • 50 ml kvalitného mlieka

  • 1 ČL sódy bikarbóny

  • 1 vajce

  • kukuričnú krupicu alebo špaldovú múku na zahustenie

  • trocha kokosového oleja alebo masla


Ako budeme postupovať?
1. Batat si očistíme, nakrájame a uvaríme do mäkka. Uvarený zemiak rozpučíme vidličkou, pridáme mlieko, vajce, krupicu/múku a sódu bikarbónu. Všetko poriadne rozmiešame, krupicu/múku pridávame od oka, aby bola zmes hustá.
2. Na panvici si roztopíme trocha masla alebo použijeme olej. Po polievkových lyžiciach pečieme z cesta placky (1 lyžica = 1 placka). Opekáme z oboch strán do zlatista.
3. K takto pripraveným plackám servírujeme kyslú smotanu alebo dip podľa vlastného výberu.
placky
2. Netradičné halušky z batatov
Aj halušky môžu byť zdravé! Ak do nich použiješ špaldovú múku a za hlavnú ingredienciu zvolíš sladký zemiak. V kombinácii s tofu-mrkvovou omáčkou si vyčaruješ chutné jedlo, ktoré odporúčam podávať na obed a doplniť poriadnou porciou čerstvej zeleniny.
Čo budeme potrebovať na 2 porcie? 
Na halušky:

  • 240 g uvareného batatu (cca 1 väčší zemiak)

  • 100 g špaldovej múky

  • 1 vajce

  • soľ a korenie


Na omáčku:

  • 150 g bieleho jogurtu

  • 1-2 mrkvy

  • 80 g kvalitného tofu


Ako budeme postupovať?
1. Uvarené sladké zemiaky si rozpučíme, pridáme múku a vajce. Z týchto troch surovín si pripravíme cesto, ktoré si osolíme a okoreníme.
2. Do hrnca dáme vodu a privedieme ju k varu. Na hrniec si dáme sitko na halušky a cesto cez neho pretlačíme. Halušky varíme asi 5 minút, potom zlejeme vodu a prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať.
3. Pripravíme si omáčku. Do mixéra si dáme jogurt, nakrájanú mrkvu a tofu. Ochutené tofu (údené) dodá lepšiu chuť. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme k haluškám.
p2
 
3
3. Bleskové batatové hranolky
Netradičná príloha alebo jednoduchý snack. Upeč si hranolky na zdravý spôsob, ktoré chutia omnoho lepšie ako tie klasické. Sladučké vďaka batatom a lahodné vďaka kvalitnému olivovému oleju. Odporúčam otestovať :-).
Čo budeme potrebovať na 2 porcie? 

  • 1 väčší batat

  • soľ, korenie

  • olivový olej

  • tymián


Ako budeme postupovať?
1. Zemiak ošúpeme a nakrájame na hrubšie pásiky.
2. Menší plech vytrieme olivovým olejom. Pridáme zemiaky, osolíme, okoreníme a pridáme bylinky.
3. Pečieme 30 - 40 minút (kým nie sú bataty mäkké).
TIP: Môžeme podávať s jogurtovým dressingom, ktorý si pripravíme vymiešaním bieleho jogurtu, cesnaku, kurkumy a byliniek.
bataty1
Bataty v skvelej kvalite môžeš kúpiť napríklad u našich kamarátov z Kulau. Teraz dostaneš navyše zľavu na objednávku 10 %. Stačí využiť zľavový kód: FITSHAKER10. Klikni sem a pozri sa priamo do eshopu.
batat2
Patrícia Čeľovská
Redaktor vo Fitshaker

Od svojho detstva obľubujem varenie, pečenie a rôzne domáce práce. V mojich 15-tich rokoch som vážila dosť veľa. A vzhľadom na môj veka bola moja kondícia na veľmi nízkom bode, nehovoriac o tom, že moje zdravie na tom tiež nebolo najlepšie. V tom čase som si povedala dosť a zmenila som svoj život od základov. Všetko sa to začalo samotným prístupom k mnohým okolnostiam. Snažila som sa nebyť lenivá a mať viac pohybu. Postupne som si upravovala aj jedálniček, ktorý do dnes obsahuje viac ovocia, zeleniny, vlákniny, zdravých tukov a podobne. Takýto systém sa mi úspešne darí udržiavať už pár rokov, vlastne, nie je to o udržiavaní, je to už celé o zvyku. Počas tohto obdobia sa mi podarilo schudnúť cca 20 kilogramov. Teraz sa cítim zdravšie, veselšie a všeobecne lepšie. Robím to čo ma tak baví a to je fotografovanie a príprava rôznych jedál.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.