Pravé letné osvieženie: Jahodovo-mätové smoothie

Keď som bola malá, vždy som nedočkavo čakala na prvú červenú jahodu. To čakanie sa mi zdalo nekonečné. Po vykuknutí prvého červeného klobúku, to prišlo. Óda na jahodové dni sa začala. Na programe bola ráno, na obed, aj večer. Najlepšie mi chutili a stále chutia čerstvo odtrhnuté ešte teplé od slnečných lúčov. Vždy, keď ich zbieram, sa v mysli teleportujem do detstva a každým sústom si užívam oprášené spomienky. Rozmýšľam, ako tie červené čiapočky zužitkujem. Nebudem sa púšťať v týchto teplých dňoch do pečenia. Radšej zachovám čerstvú chuť a pripravím niečo svieže. Mäta, jahody a citrón, to je silná trojka, čo nielen osvieži telo, ale aj pohladí dušu.

Doba prípravy: 10 minút

Čo budeme potrebovať na 1 liter?

  • 3 hrste mätových lístkov
  • 1 citrón
  • 2 šálky čerstvých jahôd
  • 0,5 litra vody
  • domáci med – podľa chuti
  • ľad (voliteľné)

Ako budeme postupovať?

1. Mätové lístky spolu zo šťavou z citróna rozmixujeme najemno.

2. Jahody umyjeme a spolu s vodou a mätovou šťavou rozmixujeme dohladka. Zaberie to cca 5 minút.

3. Môžeme ochutiť medom, kto chce aj ľadom a môžeme podávať.

 

Krátko a zaujímavo o jahodách:

Jahody, podobne ako všetky bobuľoviny, sú mimoriadne zdravou lahôdkou. Všetky druhy bobuľového ovocia – jahody, čučoriedky, maliny – obsahujú látky chrániace bunky pred rakovinou krčka maternice a prsníka. Zložky v jahodách môžu ochrániť náš mozog i pamäť. Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, pričom jeho obsah je porovnateľný s citrusovými plodmi. Vitamín C má zásadný význam pre tvorbu kolagénu, ktorý pomáha zlepšiť pružnosť pokožky. Obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov v krvi, bojuje zo zápchoupomáha prirodzenému tráveniu. Jahody vďaka vláknine viažu aj škodlivé látky v črevách, pomáhajú s plynatosťou a hnačkami. Obsahujú malý podiel prírodných cukrov, žiadny tuk a nízky obsah sodíka a cukru, čím pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť.

Čo je dobré vedieť:

Žiaľ, jahody sa podľa Environmental Working Group nachádzajú na zozname 12 najviac kontaminovaných druhov ovocia a zeleniny. Preto je lepšie konzumovať ich z ekologického poľnohospodárstva alebo z vlastnej záhradky.

Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden,

priprava smoothie

 

jahody a mata

 

smoothie s jahodami

Na zdravie! :-)

 

Ďalšie chutné smoothie recepty nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2

 

Recepty s jahodami máme pre teba aj tu:

12 jahodových receptov na jednom mieste

Nadýchaný jahodovo-rebarborový koláč

Smoothie na rozžiarenie pleti

 

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 26/06/2017 a zaradený do kategórie: ReceptySmoothies   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre