Očistný deň č. 2: Pšeno s paradajkovo-šošovicovou omáčkou

Je tu očistný deň č.2 a my si pripravíme výborné jedlo zo pšena (olúpané proso), šošovice a paradajok. Vedela si, že proso bolo plodinou Slovanov a od ranného novoveku bolo v ľudskej strave hlavnou obilninou? Vráťme sa späť k našim koreňom s jedlom plným živín. Lahodná kombinácia červenej šošovice a paradajok umocňuje chuťový zážitok a rýchlo zasýti. Priprav si jednoduchý obed- chutný, nenáročný na prípravu a vynikajúci pre telo :-).

Čo budeme potrebovať  na 3-4 porcie?

Na prípravu omáčky:

  • olivový olej na varenie, resp. ghee masielko
  • 1 veľkú čerstvú cibuľu, pokrájanej nadrobno
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku, posekaných najemno
  • 2 ČL mletej rímskej rasce (ja som použila Maha korenie)
  • 700 g paradajok – keďže ešte nie je sezónna paradajok, použila som paradajkové pyré od Alnatury (kúpite v DM drogérii), s čerstvými paradajkami je to, samozrejme, neopísateľná chuť :)
  • 200 g červenej šošovice
  • ¼ – ½  litra zeleninového vývaru (podľa toho, koľko chcete mať omáčky), ktorý si pripravíte samy zo zeleninky alebo pre rýchlejšiu prípravu z bio bujónu
  • malá hrsť čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate, posekanej nahrubo
  • morská soľ, resp. himalájska soľ
  • mleté čierne korenie (ak máte radi tak aj čili)
  • nasucho opražené slnečnicové semienka (na ozdobu :) ).

Ako budeme postupovať?

1. Vo veľkom hrnci zohrejeme trošku olivového oleja, prípadne ghee, pridáme cibuľku, cesnačik aj rímsku rascu ( alebo Maha korenie) a chvílinku popražíme. Pridáme šošovicu a začneme postupne prilievať vývar. Varíme, kým nám šošovica nezmäkne.

2. Keď je šošovica mäkká, pridáme pretlak  a toľko vývaru, koľko chceme mať omáčky, nie však veľa, aby omáčka nebola riedka. Dochutíme ju soľou a čiernym korením. Necháme ešte prejsť varom a odstavíme.

3. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a posypeme petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. Podávame ideálne so pšenom. Prípadne môžeš použiť ako prílohu celozrnnú ryžu.

Na prípravu pšena:

Príprava pšena  je veľmi jednoduchá – podobne ako príprava ryže:

  • 1 hrnček pšena
  • 2 hrnčeky vody,
  • himalájska soľ

1. Hrnček pšena vložíme do sitka a 3x prepláchnime vriacou vodou, aby sme sa zbavili nahorklej chuti pšena. Týmto odstránime i všetok povlak, ktorý by nám mohol spôsobovať tráviace ťažkosti.

2. Potom premyté pšeno vložíme do hrnca, zalejeme dvomi hrnčekmi vody, pridáme soľ a varíme. Po zovretí varíme ešte 15 – 20 minútiek. Budeme vidieť ako sa pšeno nafukuje a zväčšuje svoj objem. Keď je pšeno mäkké vypneme a necháme dôjsť, podobne ako ryžu.

Pšeno nakoniec prelejeme omáčkou a môžeme podávať. :)

fitshaker_blog_paradajkovo_sosovicova_omacka1

fitshaker_blog_paradajkovo_sosovicova_omacka2

fitshaker_blog_paradajkovo_sosovicova_omacka3

Čo dobré z receptu vyťažíme pre naše telo?

Červená šošovica

Podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM) má na telo neutrálne účinky (TČM rozlišuje neutrálne, chladivé a hrejivé účinky na náš organizmus). Tento druh šošovice je oveľa ľahšie stráviteľný ako akýkoľvek druh inej strukoviny. A čo určite ocení každá gazdinka je jej rýchla príprava bez namáčania. Obsahuje veľa vlákniny, takže zlepšuje trávenie, ale i odbúrava cholesterol z čreva, a tak znižuje jeho množstvo, ktoré sa nám dostáva do krvi z tráviacej sústavy. Vysoký obsah vlákniny prispieva i k rýchlemu vyprázdňovaniu nestrávených zvyškov z našich črievok.

Šošovica je bohatým zdrojom vápnika (3 x viac ako obilniny), železa (dokonca viac ako špenát, a to až 7 x), selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6 a antioxidanty. Tiež je bohatá na bielkoviny a v kombinácii s celozrnnými potravinami dodáva telu plnohodnotné bielkoviny, obsahuje najmenej tukov a má nízky glykemický index, čiže je veľmi vhodná pre tých, ktorí držia diéty.

Pšeno

Podľa TČM má na telo neutrálne až hrejivé účinky a odporúča sa pri chorobách pankreasu a sleziny, i pri oslabených obličkách, ktoré pšeno posilňuje. Pšeno je ľahko stráviteľné, veľmi sýte a má zásadité účinky na náš organizmus. Je bezlepkové, čo ocenia hlavne celiatici, ale i my ostatní. Je dobré urobiť si aspoň raz do týždňa taký bezlepkový deň, čo nám odľahčí organizmus, pretože lepok konzumujeme naozaj denne.

Obsahuje veľa železa, vitamínov skupiny B a kremíka, vďaka čomu je vhodnou prevenciou pre zdravé zuby, nechty a vlasy. Preto sa dokonca odporúča každé ránko žuvať jednu ČL surového prosa (pšeno je olúpané proso :)) a zapiť ho vodou. Má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Výživovou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám.

Dopraj svojmu telu mňam jedlo. Želám dobrú chuť! :)

 

Ďalšie recepty, ktoré sa ti môžu páčiť:

Zapekaný ružičkový kel so zeleninkou

Pohánkové rizoto so zeleninou

Brokolicovo-pohánkové bezlepkové palacinky

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 13/05/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre