Kus-kusové rizoto aj s proteínmi

Čo variť na obed? Ak aj ty riešiš túto dilemu a chceš mať na tanieri niečo chutné, ľahké a hlavne zdravé…verím, že ti týmto receptom pomôžeme. Pri kúpe kus kusu si daj záležať a kúp si celozrnný. Dostať ho v každom bio obchode. Kus kus je nenáročný na prípravu a ak do neho pridáš cícer, fazuľu a kukuricu, zabezpečíš si aj prísun potrebných proteínov. Uvidíš, že žiadne mäsko ti tam nebude chýbať. Strukoviny dokážu krásne zasýtiť. Mimochodom, ak ti niektorá z ingrediencií chýba, nevadí. Recept máme vyskúšaný aj bez fazule a kukurice. Stačí pridať viac cíceru. Jednoducho, dá sa prispôsobiť aj podľa toho “čo kuchyňa dá” :-).


Ingrediencie na 5-7 porcií:

  • 150 g celozrnného kus kusu (môžme nahradiť aj kvalitnejšou ryžou, pšenom, alebo bulgurom)
  • 1 väčšia cibula
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šálku uvareného cícera
  • 1 šálku uvarenej fazule
  • 2 hrste mrazenej kukurice
  • 200 g mrkvy
  • 3 paradajky
  • kečup alebo paradajkový pretlak
  • chili korenie
  • 1 lyžica mletej rasce
  • ½ l zeleninového vývaru (príp. vody)
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať

Ako na to?

1. Kuskus zalejeme teplou vodou a necháme postáť, kým nezmäkne.
2. Na panvici si na kokosovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme pokrájaný cesnak, pokrájanú mrkvu , mletú rascu a chili korenie. Krátko podusíme.
3. Pridáme pokrájané paradajky, zeleninový vývar a povaríme.
4. Pridáme cícer, kukuricu, kus kus, kečup a zamiešame.
5. Dochutíme čiernym korením, príp. soľou.
6. Vrch posypeme petržlenovou vňaťou.

Podávame s čerstvým šalátom :-).

recepty kuskus rizoto

Pri tomto recepte sa nemusíš báť experimentovať. Môžeš pridať kuracinku, lososa alebo dalšie druhy zeleninky. Fantázií sa medze nekladú.

Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 08/07/2014 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Lucia Švaral

Komentáre