Jesenný zeleninový koláčik, s ktorým schudneš

Čo tak si dať pre zmenu na obed kúsok koláča? Nie, nebude sladký, kysnutý, ale zemiakový so zeleninkou. Ideálny na tieto jesenné dni. Ak poznáš zemiaky ako sacharidovú bombu, ktorú by si nemala jesť, omyl! Zemiaky sú síce plné škrobu, ale zároveň sú beztukovou zeleninou a dodajú ti veľa energie. Sú takisto aj zdrojom vlákniny, ktorá je tak dôležitá pre správne fungovanie našich čriev. Na večeru ich konzumovať neodporúčame, ale na obed a v kombinácií s ďalšou zeleninou, sú skvelé. Servírujeme s veľkou porciou čerstvého šalátu alebo s nastrúhanou cviklou. Mňam :-).

Zemiaky nám tiež vedia pomôcť pri nachladnutí, pretože obsahujú množstvo vitamínu C. A čo je najlepšie, dokonca pomáhajú pri chudnutí. Viac o nich sa dočítaš v tomto článku.  V recepte im sekunduje tekvica hokaido, ktorá pomáha pri vysokom krvnom tlaku, reguluje hladinu cholesterolu a podporuje trávenie. Pripravená na obed?

Čo budeme potrebovať?

  • 2 veľké zemiaky
  • 2 vajcia
  • ½ bieleho jogurtu
  • 50 g strúhaného syra
  • 50 g tekvice hokkaido
  • ¼ malej cukety
  • čierne korenie a soľ
  • bylinky podľa chuti

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky si očistíme a nastrúhame na hrubo.

2. Takto nastrúhané zemiaky zmiešame s polovicou nastrúhaného syra, jogurtom a jedným vajcom. Pridáme nakrájanú cuketu a tekvicu. Môžeme dochutiť korením podľa vlastnej chuti, bylinkami alebo niečím pikantnejším ako chilli.

3. V inej nádobe si zmiešame zvyšné ingrediencie, osolíme a okoreníme, napríklad čiernym korením a červenou paprikou.

4. Do zapekacej misy alebo plechu na pečenie, ktorý môžeme vystlať papierom či vymazať kokosovým olejom, dáme zemiakovú zmes a na ňu syrovú. Necháme zapiecť doružova a podávame.

fitshaker_blog_zemiakovy_kolac1

fitshaker_blog_zemiakovy_kolac2

fitshaker_blog_zemiakovy_kolac3

fitshaker_blog_zemiakovy_kolac4

A slaný koláč je na svete. Dobrú chuť :-).

 

Ďalšie tipy na zeleninové pochúťky:

Zapekaný ružičkový kel so zeleninkou

Plnené šampiňóny s rukolovým šalátom

Zapekaná cuketa s olivami a parmezánom

Patrícia Čeľovská

Od svojho detstva obľubujem varenie, pečenie a rôzne domáce práce. V mojich 15-tich rokoch som vážila dosť veľa. A vzhľadom na môj veka bola moja kondícia na veľmi nízkom bode, nehovoriac o tom, že moje zdravie na tom tiež nebolo najlepšie. V tom čase som si povedala dosť a zmenila som svoj život od základov. Všetko sa to začalo samotným prístupom k mnohým okolnostiam. Snažila som sa nebyť lenivá a mať viac pohybu. Postupne som si upravovala aj jedálniček, ktorý do dnes obsahuje viac ovocia, zeleniny, vlákniny, zdravých tukov a podobne. Takýto systém sa mi úspešne darí udržiavať už pár rokov, vlastne, nie je to o udržiavaní, je to už celé o zvyku. Počas tohto obdobia sa mi podarilo schudnúť cca 20 kilogramov. Teraz sa cítim zdravšie, veselšie a všeobecne lepšie. Robím to čo ma tak baví a to je fotografovanie a príprava rôznych jedál.
Patrícia Čeľovská

Článok bol pridaný dňa 01/10/2015 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Patrícia Čeľovská

Komentáre