Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Hriešne dobrý čokoládovo-banánový zákusok bez múky

65 min
25 ks
čokoládovo-banánový koláž
čokoládovo-banánový koláž
Ak má tvoja diagnóza prívlastok „čoko-pozitívna“, si na správnom mieste. Dnes ti ukážem, ako si môžeš upiecť koláčik, ktorý je rýchly, jednoduchý a bez lepku! Príprava ti zaberie polhodinku a tú chuť si zamiluješ. Odporúčam podeliť sa s rodinkou, kolegovcami, či kamarátkami - pochvalami ťa vynesú do nebies. Tak hor sa do pečenia :-).

Čo budeme potrebovať na 1 plech (napr. 29 x 29 cm)?

Na 2 cestá:

  • 6 vajíčok (žĺtka a bielka oddelene)

  • 100 g kokosového cukru (resp. surový trstinový cukor)

  • 66 g kvalitného kakaa

  • štipku morskej/himalájskej soli


Na čokoládovo-banánový krém:

  • 250 g mascarpone (resp. ricotty)

  • 150 g horkej čokolády (min. 80 % kakaa)

  • 2 banány


Okrem toho:

  • 1 balenie kyslej smotany (resp. biely jogurt)

  • kakao

  • škoricu


Ako budeme postupovať?

1. Najprv si vyšľaháme 3 bielka s polovicou cukru (25 g) a štipkou soli do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne počas šľahania.
2. V druhej miske si vyšľaháme 3 žĺtka so zvyšným cukrom (25 g) do peny, pridáme preosiate kakao (33 g) a po lyžiciach tuhý sneh.
3. Vznikne nám "obláčikové" cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale zároveň mäkučké a nepresušené. Skontrolujeme ho teda špáradlom a ak je suché, môžeme rúru vypnúť a cesto nechať vychladnúť. Po pár minútach ho prevrátime na druhý plech alebo dosku, stiahneme z neho papier na pečenie a opäť ho prevrátime.
4. Uvedený postup zopakujeme, keďže na zákusok budeme potrebovať 2 cestá.
5. Kým nám cestá chladnú, pripravíme si krém. V miske si nad parou necháme rozpustiť čokoládu. Vidličkou si rozpučíme banány na kašu a pridáme ich k čokoláde. Na záver pridáme mascarpone a celú zmes poriadne premiešame.
6. Na spodok plechu si položíme prvé kakaové cesto, natrieme naň všetok krém a prikryjeme druhým plátom cesta. Odložíme do chladničky a necháme tuhnúť približne 30 minút.
7. Vrch koláčika môžeme potrieť kyslou smotanou vymiešanou s lyžicou cukru a posypať kakaovo-škoricovou posýpkou.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

135 kcal

569 kJ

T:

9 g

B:

3 g

S:

8 g

V:

3 g

ingrediencie na zákusok
 
kakao
 
čokoládovo banánové rezy bez múky
 
banánový zákusok s čokoládou
Uži si túto dobrotu :-).
nová-kniha-blog-text2
Viac receptov od Veroniky si môžeš pozrieť aj na jej stránke www.lenivakucharka.sk.
 
Ďalšie sladké maškrty:
Šťavnatá cuketová bábovka
Famózne mliečne rezy
Makovo-ovocné muffiny
Fotka autora
Veronika Čopíková
Redaktor vo Fitshaker

Som v prvom rade ambasádorka chutného, doma pripraveného jedla, zdravého životného štýlu a kvalitných produktov. V druhom rade študentka, dvojnásobná pracujúca a aktívna čitateľka ľudských i knižných príbehov. :-) Spletitý kolotoč plný povinností vypĺňam oddychovo-kreatívnym varením. V mojich receptoch používam čo najmenšie množstvo cukru a celozrnné či bezlepkové múky. Svoje príbehy z kuchyne píšem na stránke www.lenivakucharka.sk a nájdete ma aj na mojej Facebook stránke Lenivakucharka.sk. Nech vám chutí!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.