Hriešne dobrá Mon Cheri – zdravá bonboniéra

Tiež ťa niekedy naháňa mlsná? Sú chvíle, keď mám čo robiť, aby som pokušeniu odolala. Vybrať si však vhodnú sladkosť je niekedy problém. Sladkosti obsahujú často stužené rastlinné tuky, veľa cukru, alebo prídavné látky, ktoré náš organizmus vôbec nepotrebuje. Ak do sladkého pridáme napríklad kakaové bôby, bude aj zdraviu prospešné. Kakaové bôby sa považujú za superpotravinu. Obsahujú množstvo antioxidantov, minerálov, majú množstvo zdravotných účinkov a dodávajú energiu.

Doba prípravy: 1 hodina vrátane tuhnutia

Čo budeme potrebovať na 25 kúskov?

  • 13 ks čerešní (príp. višní)
  • 1 dl rumu (voliteľné)
  • 150 g kokosového cukru (príp. brezového)
  • 3 lyžice lyžice drvených kakaových bôbov
  • 150 g extra panenského kokosového oleja
  • 50 g kvalitného kakaa
  • 1 bio vanilkový puding

Ako budeme postupovať?

1. Čerešne vykôstkujeme, rozdelíme na polovicu a namočíme do rumu na cca 2 hodiny. Ak nemáš rada rum, alebo chceš cukríky dať aj deťom, namáčať ich nemusíš.

2. Cukor vložíme do mixéra a rozmixujeme ho, aby bol jemnejší. To isté urobíme aj s kakaovými bôbami.

3. Kokosový olej dáme do misky, ktorú vložíme do horúcej vody a roztopíme ho.

4. Pridáme kakao, cukor, vanilkový puding a rozmixované kakaové bôby.

5. Celú zmes dobre premiešame. Formu na ľad o veľkosti kociek 3,5 x 2,5 cm opláchneme vodou a lyžicou plníme jednotlivé kocky do 1/3.

6. Vložíme na 10 minút do mrazničky. Keď je čokoláda stuhnutá vyberieme ju z mrazničky do každej kocky vložíme namarinovanú polovicu čerešne a zalejeme ju čokoládou až po okraj.

7. Takto vyplnenú formu vložíme do mrazničky na cca 20 minút. Po stuhnutí vyberieme a cukríky vyklopíme na tanier.

8. Ak máme iba jednu formu na ľad, pre viac bonbónov bude potrebné celý postup znova zopakovať.

9. Keďže sa kokosový olej rozpúšťa pri teplote 25 °C, bonbóny uschovajme do chladničky.

 

Tip č.1: Ak nemáš formu na ľad, urob si zo zmesi napríklad tabličkovú čokoládu. A to tak, že čerešne primiešaj rovno do čokoládovej zmesi a vylej to do formy.

Tip č.2: Namiesto čerstvých čerešní môžeme použiť aj zavárané. Možno ešte chutnejšie by boli višne.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (s čerstvou čerešňou):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
102 kcal

430 kJ

7 g 0,6 g 8 g 0,33 g

bonboniera

 

recept na domacu bonbonieru

 

dezert

 Prajem i príjemne zažehnanie chuti na niečo sladké. S týmito bonbónmi to pôjde raz dva, budú ti stačiť  maximálne 2 kúsky, uvidíš. ;-)

 

Ďalšie skvelé sladké maškrty nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Ďalšie tipy na sladkosti s čerešňami či čokoládou:

Ľahký čerešňový koláčik

Tvarohovo-maková torta s čerešňami bez pečenia

Čokoládovo-mätové kocky bez múky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 14/07/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre