Lahodný grepovo-smotanový zákusok bez múky. Pohladí tvoje telo i dušu

Nenáročný a chuťovo bohatý grepovo-smotanový zákusok bez múky, vhodný k slávnostnému stolu aj všednému vychutnávaniu. Jeho príprava je jednoduchá a zloženie dostupné a zdravé. Odporúčam všetkým, ktorým robí múka zle alebo ju chcú obmedziť. Hodí sa ku káve, k ovociu alebo len tak, ak ťa začne honiť chuť na sladké.

Doba prípravy: 45 min.

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

Na cesto:

  • 200 g pomletých mandlí
  • štipka morskej/himalájskej soli
  • 2 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
  • 30 g roztopeného kvalitného masla + na vymastenie
  • 1 vajíčko

Na náplň:

  • 250 g mascarpone (ak robíme pre deti, vymeníme za ricottu)
  • 125 g jemného tvarohu
  • vanilku
  • 3 lyžice domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
  • 1 veľký na kocky nakrájaný grep
  • kakao na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Rúru si predhrejeme na 180°C.

2. Pomleté mandle si zmiešame so soľou, medom, roztopeným maslom a vajíčkom. Všetko poriadne premiešame.

3. Formu o rozmere 23 x 9 cm vymastíme maslom a cesto si jemne vytvarujeme rukou tak, aby boli okraje vyššie (viď. obrázok). Pečieme 20-25 minút.

4. Predtým ako budeme korpus plniť, necháme ho vychladnúť.

5. V miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, vanilku a med. Korpus rovnomerne naplníme zmesou, na ktorú si poukladáme pokrájaný grep a na koniec jemne posypeme kakao.

6. Zákusok chutí dobre chladený. Korpus zmäkne, keď chvíľku postojí.

 

TIP: Grep môžeš nahradiť hocijakým ovocím alebo orechmi, prípadne horkou čokoládou. Fantázii sa medze nekladú. Je len na tebe akú kombináciu si zvolíš.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
249 kcal

1 048 kJ

19 g 6 g 11 g 2 g

cesto bez muky

vychladnute cesto a napln z mascarpone

cesto naplnime plnkou a navrch dame grep

zakusok posypeme kakaom

Dúfam, že ťa tento bezmúkový koláč poteší rovnako ako mňa. Nech ti chutí! :-)

 

Množstvo zdravých a chutných dezertov nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1.

zdrave recepty z fitka do kuchyne

Ďalšie osviežujúce zákusky si vieš pozrieť tu:

Zdravý jablkový koláč, po ktorom budeš mať zrak ako orol :-)

Výborná a krehká gaštanová torta úplne bez múky

Hriešne dobrý čokoládovo-banánový zákusok bez múky

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 14/04/2017 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre