Fantastický jablkový koláč s vôňou škorice

Keď sa povie jeseň, predstavím si, okrem zafarbeného červeného lístia, aj plný košík jabĺk. Práve v tomto období nám totiž na záhrade padajú zo stromu jedno za druhým. Aj keď pôsobia jablká na prvý pohľad jednoducho a nenápadne, rozhodne majú, čo ponúknuť. Sú nabité vitamínmi, vlákninou a v čase, keď je vonku stále chladnejšie, nám pomáhajú ostať zdravými a podporujú našu imunitu. V našej zemepisnej šírke sú veľmi rozšírené, obľúbené a dostupné, tak to využime a prevoňajme chladné jesenné dni teplými jablkovými koláčmi. Napríklad tento recept na celozrnný jablkový koláč zvládneš ľavou-zadnou :-).

Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 200 g jemnej pšeničnej celozrnnej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL škorice
  • štipku soli
  • 1 PL trstinového cukru, príp. iného sladidla

Na plnku:

  • 5 jabĺk
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • citrónovú šťavu
  • kúsok masla
  • hrozienka, brusnice alebo iné sušené ovocie

Ako budeme postupovať?

1. Suroviny na cesto zmiešame vo veľkej miske a rukami vypracujeme cesto. Na drevenú dosku položíme papier na pečenie a cesto rovnomerne vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Cesto je mäkké a lepkavé, preto si treba poriadne pomúčiť váľok, aby sa dalo dobre vyvaľkať. Cesto aj s papierom preložíme na plech.

2. Jablká ošúpeme a nakrájame na kúsky. Pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy, dochutíme škoricou a dosladíme podľa chuti, či už trstinovým cukrom alebo iným sladidlom.

3. Dobre premiešame a potom jablká rovnomerne rozložíme na cesto. Posypeme hrozienkami a brusnicami a navrch položíme pár tenkých plátkov masla. Okraje koláča opatrne zahneme smerom dnu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 35 minút.

fitshaker_blog_jablkovy_kolac5

fitshaker_blog_jablkovy_kolac3

fitshaker_blog_jabkovy_kolac2

fitshaker-blog_jablkovy_kolac

Prajem dobrú chuť :-).

 

Ďalšie jabĺčkové dobroty:

Mäkučký kuskusový jablčník

Zdravá jablková štrúdľa

Celozrnné muffiny z jabĺčok

Lívia Šuľová

Pohyb a zdravá strava boli vždy súčasťou môjho životného štýlu. Vďaka tejto záľube som začala písať sladký fitness blog –www.fitnessdezerty.sk. Baví ma pripravovať zdravšie verzie obľúbených sladkostí a vymýšľať nové kreácie. V receptoch sa snažím zvýšiť obsah bielkovín, znížiť obsah sacharidov a použiť zdravé tuky. Na mojom blogu nájdete širokú škálu receptov, ktoré vznikajú v priebehu roka, podľa toho, čo si môžem práve dovoliť. Takže niektoré sú výživnejšie, iné diétnejšie. Ale všetky sú super chutné ;-)
Lívia Šuľová

Článok bol pridaný dňa 27/10/2015 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Lívia Šuľová

Komentáre