Famózna mrkvová tortička úplne bez výčitiek

Piecť z mrkvy, ktorú radšej využívam ako zeleninu do šalátov alebo spestrenie oblohy, mi napadlo po prečítaní mnohých zahraničných príspevkov o pochúťke s názvom “carrot cake”. Mrkvička tak už nie je len zeleninou, ktorú tlačia babičky a mamičky deťom do ruky, aby dobre videli, ale aj surovinou, ktorú rada využívam do keksov, koláčov i muffinov. Pokiaľ neobľubuješ výraznú chuť mrkvy a práve to ťa odrádza od pečenia, nemáš sa čoho báť. V koláči ju takmer necítiť a chutí naozaj fantasticky. Odporúčam k voňavej kávičke alebo dobrému čaju :-).

Doba prípravy: 60 min.

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?

  • 2 bielka
  • 1 vajíčko
  • 5 ks sušených datlí
  • 1 veľkú mrkvu
  • 20 ml mandľového mlieka (alebo klasického v kvalite BIO, či sójového bez GMO)
  • 40 g ryžovej múky (alebo špaldovej, či cícerovej, …)
  • 30 g proteínu (možno nahradiť múkou)
  • 1 lyžičku škorice
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • tvaroh, džem alebo ovocie na naplnenie

Ako budeme postupovať?

1. V jednej miske zmixujeme vajíčka, datle, nastrúhanú mrkvu a mlieko.

2. V druhej vareškou zmiešame múku, proteín, škoricu a kypriaci prášok.

3. Následne vysypeme suchú zmes do tej mokrej a jemne vareškou zmiešame, aby cesto zostalo nadýchané a vláčne.

4. V tortovej okrúhlej forme o priemere 20 cm pečieme korpus 15-20 minút pri teplote 180 °C.

5. Keď upečený korpus vychladne, prekrojíme ho na 2 alebo 3 časti, ktoré môžeme naplniť džemom, tvarohom alebo ovocím. Po niekoľkých minútach plnka mierne vsiakne a koláč bude šťavnatý a vláčny :-).

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
103 kcal 2 g 10 g 8 g

IMG_8322

IMG_8358

IMG_8390

IMG_8408

A už len uvariť dobrý čajík a môžeme vychutnávať :-).

 

Množstvo famóznych aj zdravých dezertov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

fit dezerty

 

 

Ďalšie dezerty ako stvorené na jesenné dni:

Voňavá torta z ovsených palaciniek

Čokoláčik bez múky

Pšenový koláčik so slivkami a jabĺčkami

Neuveriteľne dobrá cviklová torta

Bezlepková kakaová bábovka

Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 15/09/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéFitness dezertyReceptyRecepty s proteínomVeľkonočné   |   Autor: Baška Línek

Komentáre