Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózna mrkvová tortička úplne bez výčitiek

Piecť z mrkvy, ktorú radšej využívam ako zeleninu do šalátov alebo spestrenie oblohy, mi napadlo po prečítaní mnohých zahraničných príspevkov o pochúťke s názvom "carrot cake". Mrkvička tak už nie je len zeleninou, ktorú tlačia babičky a mamičky deťom do ruky, aby dobre videli, ale aj surovinou, ktorú rada využívam do keksov, koláčov i muffinov. Pokiaľ neobľubuješ výraznú chuť mrkvy a práve to ťa odrádza od pečenia, nemáš sa čoho báť. V koláči ju takmer necítiť a chutí naozaj fantasticky. Odporúčam k voňavej kávičke alebo dobrému čaju :-).

Doba prípravy: 60 min.

Čo budeme potrebovať na 8 porcií?


  • 2 bielka

  • 1 vajíčko

  • 5 ks sušených datlí

  • 1 veľkú mrkvu

  • 20 ml mandľového mlieka (alebo klasického v kvalite BIO, či sójového bez GMO)

  • 40 g ryžovej múky (alebo špaldovej, či cícerovej, ...)

  • 30 g proteínu (možno nahradiť múkou)

  • 1 lyžičku škorice

  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov

  • tvaroh, džem alebo ovocie na naplnenie


Ako budeme postupovať?

1. V jednej miske zmixujeme vajíčka, datle, nastrúhanú mrkvu a mlieko.
2. V druhej vareškou zmiešame múku, proteín, škoricu a kypriaci prášok.
3. Následne vysypeme suchú zmes do tej mokrej a jemne vareškou zmiešame, aby cesto zostalo nadýchané a vláčne.
4. V tortovej okrúhlej forme o priemere 20 cm pečieme korpus 15-20 minút pri teplote 180 °C.
5. Keď upečený korpus vychladne, prekrojíme ho na 2 alebo 3 časti, ktoré môžeme naplniť džemom, tvarohom alebo ovocím. Po niekoľkých minútach plnka mierne vsiakne a koláč bude šťavnatý a vláčny :-).
Výživové hodnoty na 1 porciu:















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkoviny
103 kcal2 g10 g8 g
 
IMG_8322
 
IMG_8358
 
IMG_8390
 
IMG_8408
A už len uvariť dobrý čajík a môžeme vychutnávať :-).
 
Množstvo famóznych aj zdravých dezertov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
fit dezerty
Fotka autora
Baška Línek
Redaktor vo Fitshaker

Nepoznám nudu a stereotyp. Snažím sa vždy „bojovať na viacerých frontoch“, pričom ich spoločným znakom je pocit spokojnosti, naplnenia a lásky. Svoju nekončiacu zvedavosť prenášam do zaujímavých rozhovorov, kreativitu do zdravých alternatívnych receptov a lásku do každej činnosti, ktorú robím. Čas chcem tráviť zmysluplne a osožne pre seba aj svojich blízkych. Milujem hory, jógu, bike, bežky, dlhé prechádzky, beh, turistiku, komiksy, čítanie a najviac zo všetkého svojho manžela, rodinu a priateľov. Verím, že kúsok pozitívneho myslenia, ktoré je dôležitou súčasťou môjho života, prinesiem prostredníctvom článkov, receptov, príspevkov a správ aj do toho tvojho. :-)

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.