Famózna mrkvová tortička úplne bez výčitiek

Piecť z mrkvy, ktorú radšej využívam ako zeleninu do šalátov alebo spestrenie oblohy, mi napadlo po prečítaní mnohých zahraničných príspevkov o pochúťke s názvom “carrot cake”. Mrkvička tak už nie je len zeleninou, ktorú tlačia babičky a mamičky deťom do ruky, aby dobre videli, ale aj surovinou, ktorú rada využívam do keksov, koláčov i muffinov. Pokiaľ neobľubuješ výraznú chuť mrkvy a práve to ťa odrádza od pečenia, nemáš sa čoho báť. V koláči ju takmer necítiť a chutí naozaj fantasticky. Odporúčam k voňavej kávičke alebo dobrému čaju :-).

Čo budeme potrebovať na tortovú formu s priemerom 20 cm?

  • 40 g ryžovej múky (alebo špaldovej, či cícerovej, …)
  • 30 g proteínu (možno nahradiť múkou)
  • 1 lyžičku škorice
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 5 ks sušených ďatlí
  • 2 bielka
  • 1 vajíčko
  • 1 veľkú mrkvu
  • 20 ml mandľového mlieka (alebo klasického v kvalite BIO, či sójového bez GMO)

Ako budeme postupovať?

1. V jednej miske vymixujeme vajíčka, ďatle, nastrúhanú mrkvu a mlieko. V druhej vareškou zmiešame múku, proteín, škoricu a kypriaci prášok.

2. Následne vsypeme suchú zmes do tej mokrej a jemne vareškou zmiešame, aby cesto zostalo nadýchané a vláčne.

3. V tortovej okrúhlej forme pečieme korpus 15-20 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

4. Keď upečený korpus vychladne, prekrojíme ho na 2 alebo 3 časti, ktoré môžeme naplniť džemom, tvarohom alebo ovocím. Po niekoľkých minútach plnka mierne vsiakne a koláč bude šťavnatý a vláčny :-).

IMG_8322

IMG_8358

IMG_8390

IMG_8408

A už len uvariť dobrý čajík a môžeme vychutnávať :-).

 

nová-kniha-blog-text2

 

Ďalšie dezerty ako stvorené na jesenné dni:

Voňavá torta z ovsených palaciniek

Čokoláčik bez múky

Pšenový koláčik so slivkami a jabĺčkami

Neuveriteľne dobrá cviklová torta

Bezlepková kakaová bábovka

Baška Línek

Manažérka šťastia vo Fitshaker
Nepoznám nudu a stereotyp. Snažím sa vždy „bojovať na viacerých frontoch“, pričom ich spoločným znakom je pocit spokojnosti, naplnenia a lásky. Svoju nekončiacu zvedavosť prenášam do zaujímavých rozhovorov, kreativitu do zdravých alternatívnych receptov a lásku do každej činnosti, ktorú robím. Čas chcem tráviť zmysluplne a osožne pre seba aj svojich blízkych.
Milujem jógu, dlhé prechádzky, silový tréning, beh, squash, plávanie, turistiku, komiksy, pekné oblečenie, samovzdelávanie, čítanie a najviac zo všetkého svojho manžela, rodinu a priateľov.
Verím, že kúsok pozitívneho myslenia, ktoré je dôležitou súčasťou môjho života, prinesiem prostredníctvom článkov, receptov, príspevkov a správ aj do toho tvojho. :-)
Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 15/09/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéFitness dezertyReceptyRecepty s proteínomVeľkonočné   |   Autor: Baška Línek

Komentáre