Domáce špaldové bagetky aj pre začiatočníkov

Domáce pečivo alebo chlieb sú úžasné dobroty. Presne vieš, čo obsahujú a nutrične si ich môžeš obohatiť semienkami, orechmi, sušenými paradajkami a inými chutnými ingredienciami. Ale pečivo pripravené zo špaldovej celozrnnej múky, to je ešte vyššia liga. Nielen, že špaldová celozrnná múka obsahuje všetky makroživiny, ale je aj ľahko stráviteľná, pretože obsahuje menej lepku ako bežná pšeničná múka. Vyskúšaj sama a do 2 hodín máš na stole chutné, chrumkavé bagetky :-).

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

  • 1 kg celozrnnej hladkej špaldovej múky
  • 7-8 dcl vody podľa potreby
  • 2 ks sušeného droždia
  • 4 PL olivového oleja
  • 4 ČL soli
  • hrsť slnečnicových semienok
  • hrsť ľanových semienok
  • hrsť tekvicových semienok
  • olej na vytretie plechu

Ako budeme postupovať?

1. V mise si zmiešame hladkú špaldovú múku so sušenými kvasnicami. Pridáme soľ, olivový olej, vlažnú vodu a semienka.Varechou vypracujeme vláčne cesto. Cesto miesime tak, aby sme do neho dostali, čo najviac vzduchu.

2. Keď máme cesto vypracované, misu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 1 hodinu. Keď máme cesto vykysnuté, pracovnú dosku pomúčime múkou. Cesto vyklopíme a ešte premiesime spolu s múkou.

3. Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej časti vytvarujeme valec. Každý valec nakrájame na 8 častí, z ktorých tvarujeme malé bagetky. Takto pripravené bagetky ukladáme na olejom vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie.

4. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, vložíme do nej plech s bagetkami a teplotu znížime na 210 stupňov. Pečieme cca 30 minút.

5. Keď sú bagetky upečené, vyberieme ich z rúry a potrieme olivovým olejom. Ak máš rada cesnak, primiešaj ho do oleja.

fitshaker-blog-spladove-bagetky1

fitshaker-blog-spladove-bagetky2

fitshaker-blog-spladove-bagetky3

fitshaker-blog-spladove-bagetky4

fitshaker-blog-spladove-bagetky6

Dobrú chuť želám :-).

 

Výživové hodnoty 1 ks (cca 100 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
1186 kj

282 kcal

7 g 45 g 9 g

 

banner-fitshaker-3n (1)

 

Ďalšie recepty na chutné pečivo:

Kváskový chlebík krok za krokom

Bezlepkové ciabatky s prekvapením

Chrumkavé špaldové žemličky ako od babičky

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 23/04/2016 a zaradený do kategórie: RaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre