Cuketová zapekačka

Opäť je tu leto a ja mám zase v hlave myšlienku, že chcem mať svoju vlastnú záhradku, kde si dopestujem všetko, čo chcem (a hlavne koľko toho chcem). Samozrejme snívať je dovolené aj s otvorenými očami, tak snívam ďalej. Musím však ešte vyčkať času :-). Tak sa snažím využiť aspoň ten kúsok „zeme“ čo som si vytvorila na balkóne. Zazelenalo sa to krásnou pažítkou a bazalkou, ktorej som si nasadila neúrekom. Žerucha mi tiež robí radosť a aj zarytý antifanatik byliniek sa pasie na mojej krásne rozrastenej žeruche. Využime túto úžasnú sezónu a poďme si uvariť niečo chutné, napr. cuketové :-).

Tento recept pripravujem pomerne často, je ľahký a jednoduchý.

Budeme potrebovať:

  • Cuketu-väčšiu/menšiu podľa toho pre koľkých papkáčov varíte. Ja strúham aj so šupkou, keď je ešte mladá a používam 2-3ks
  • Syr- Eidam (najlepšie v bio kvalite)
  • Domáce vajcia – podľa potreby (ja dávam 3-4 ks)
  • Žeruchu, petržlenovú vňať
  • Cibuľu- keď je ešte mladá, používam aj s cíbikmi
  • Olej na vymastenie (najlepšie kokosový)
  • Múku na vysypanie zapekacej misky (najlepšie špaldovú)
  • Koreniny- čierne/biele korenie
  • Soľ
  • Kvalitnú šunku (dobrovoľná ingrediencia ;-) ).

Postup:

1. Do veľkej misky si nastrúhame cuketu.

cuketa zapekaná

 

2. Pridáme nastrúhaný syr, príp. aj na kocky nakrájanú šunku, na krúžky nakrájanú cibuľku, dochutíme podľa seba soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou alebo žeruchou. Všetko dobre premiešame. Ak sa ti bude zdať, že cuketa pustila viac vody, pokojne pridaj trošku múky alebo ovsených vločiek.

3. Pridáme rozšľahané vajíčka.

cuketa s vajíčkami

4. A šup s tým do zapekacej misy, ktorú sme si predtým vymastili olejom a vysypali múkou. Pečieme odhadom asi 30 min. na 170-180°C. Navrchu by sa nám to malo pekne dohneda opiecť. Necháme vychladnúť a podávame posypané žeruchou.

 

rýchla zapekaná cuketa

Na túto dobrotu nedám dopustiť. Či je to studené teplé, dá sa to zjesť s rôznou zeleninou prílohou ale aj so zemiakmi, pečivom a rôznymi omáčkami.

Nič prevratné, ale jednoduché, rýchle a ľahké. A ak použijeme domáce suroviny o to s väčšou chuťou sa do toho púšťame.

A ja sa idem popasovať s prípravou ďalších cukiet- tentoraz idem vyskúšať slané plnené cuketové palacinky:-). Mňaaam!

Zaujal ťa náš receptík, ale voľačo ti tam chýba? Niečo, aby to bolo presne podľa tvojho gusta? Ak patríš medzi milovníkov mäska, môžeš medzi vrstvy pridať pár plátkov kvalitnej kuracej šunky, alebo na menšie kúsky nakrájané, opečené kuracie mäso.

Dobrú chuť všetkým.

Zdroj fotiek: Peter Švaral

Martina Káčerová
Najnovšie články od Martina Káčerová (zobraziť všetky)

Článok bol pridaný dňa 17/07/2014 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Martina Káčerová

Komentáre