Chrumkavý 100 %-tne čistozrnný chlebík aj pre začiatočníkov

Napadlo ti niekedy preskúmať “celozrnnosť” celozrnných chlebov v obchode? Mňa áno. A celých zrniek tam bolo zväčša ako šafránu. A preto som si povedala, že pripravím nie celozrnný, ale rovno čistozrnný chlebík, v ktorom nebude nič iné okrem celých zrniek. Taký, ktorý zasýti bez toho, aby si musela zjesť polovicu bochníka a ktorý dodá telu poriadnu porciu zdraviu prospešných látok. Dáš si 1 či 2 kúsky a na raňajky si vybavená :-). 

Čo budeme potrebovať na 1 bochník?

  • 90 g slnečnicových semienok
  • 45 g ľanových semienok
  • 150 g vločiek (ľubovoľných – ovsených, pohánkových, či iných lepkových alebo bezlepkových)
  • 45 g tekvicových semienok
  • 45 g lieskových orechov (alebo mandlí, kešu, či iných orechov)
  • 40 g kokosového oleja
  • 18 g psyllia
  • 6 ČL chia semienok
  • 2 ČL konopných semienok
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 PL javorového alebo ďatlového sirupu
  • 350 ml vody

Ako budeme postupovať?

1. V miske zmiešame všetky suché suroviny – semienka, orechy, vločky, psyllium a soľ.

2. Do premiešanej zmesi pridáme vodu, roztopený kokosový olej a sirup. Dôkladne premiešame.

3. Ak sa ti zdá, že zmes vo vode “pláva”, je všetko v najlepšom poriadku. Psyllium a chia všetku prebytočnú vodu vpijú.

4. Pripravenú zmes nechaj na chladnom mieste (ideálne v chladničke) odpočinúť minimálne 2-3 hodinky. Nič sa však nestane, ak si zmes pripravíš večer a chlebík upečieš ráno.

5. Do silikónovej formy (alebo inej vystlanej papierom na pečenie, aby sa chlebík nepripiekol) vložíme zmes. Najlepšie sa do formy vtlačí ručne, lebo je celkom lepkavá a hutná.

6. Vo forme pečieme na 150 stupňov asi 35 minút.

7.  Chlebík z formy vyklopíme na plech a pečieme ďalších približne 30-40 minút, kým bude chrumkavý.

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb-pred chladničkou na 2hod

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb3

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb8

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb2

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb9

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb10

fitshaker-blog-cistozrnny-chlieb1

Dôležité tipy na záver:

  • Chlebík skladujeme v plátenom vrecku, najlepšie v chlade alebo v chladničke.
  • Denne si dáme 1-2 kúsky (nie viac).
  • Nezabúdajme na to, že daná porcia je denný a dostatočný prísun semienok/orechov.
  • Chlebík obsahuje väčšie množstvo omega 6 mastných kyselín. Bude skvelé, ak v deň konzumácie podporíme aj príjem omega 3 mastných kyselín, napríklad morskou rybou alebo rybím olejom.
  • Doprajme si k nemu potraviny s obsahom antioxidantov (ovocie, zeleninu).
  • Na chlebík si pridajme aj koreniny či bylinky s dobrou domácou nátierkou či maslom.

 

Aj keď príprava tohto chlebíka zaberie trochu viac času a stojí viac peniažkov ako u toho v obchode, určite sa nedajú porovnať. Chrumkavá kôrka, aj semienkové vnútro v kombinácii s domácim džemom, maslom, jogurtovou nátierkou alebo avokádovým guacamole s čerstvou zeleninkou, ti zaručí vynikajúce raňajky, desiatu či olovrant, po ktorom ti v brušku škvŕkať určite nebude :-).

 

 

Ďalšie recepty na lahodné pečivo:

Domáce špaldové bagetky

Najlepší bezlepkové chlebík

Nadýchané žemličky s kurkumou

Baška Línek

Manažérka šťastia vo Fitshaker
Nepoznám nudu a stereotyp. Snažím sa vždy „bojovať na viacerých frontoch“, pričom ich spoločným znakom je pocit spokojnosti, naplnenia a lásky. Svoju nekončiacu zvedavosť prenášam do zaujímavých rozhovorov, kreativitu do zdravých alternatívnych receptov a lásku do každej činnosti, ktorú robím. Čas chcem tráviť zmysluplne a osožne pre seba aj svojich blízkych.
Milujem jógu, dlhé prechádzky, silový tréning, beh, squash, plávanie, turistiku, komiksy, pekné oblečenie, samovzdelávanie, čítanie a najviac zo všetkého svojho manžela, rodinu a priateľov.
Verím, že kúsok pozitívneho myslenia, ktoré je dôležitou súčasťou môjho života, prinesiem prostredníctvom článkov, receptov, príspevkov a správ aj do toho tvojho. :-)
Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 16/06/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Baška Línek

Komentáre