Chrumkavé zdravé hranolky z tekvice a zeleru

Už máš dosť dookola tých istých príloh, ako sú zemiaky, ryža a cestoviny? Prípadne sa nevieš zbaviť chuti na vyprážané hranolky, ktoré by sa skvele hodili ku kúsku mäska? Tak teraz si ich môžeš dopriať a úplne bez výčitiek! Ak namiesto zemiakov použiješ zeler a tekvicu a miesto fritovania zvolíš pečenie. Výsledkom budú chrumkavé hranolky, ktoré ťa prekvapia lahodnou chuťou. Presvedč sa sama :-).

Čo budeme potrebovať?

  • 1 zeler
  • 1 malú maslovú tekvicu alebo hokkaido
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu a rozmarínu
  • štipku čili papričky
  • mletý koriander + čerstvý na posypanie pri podávaní (alebo petržlenovú vňaťku)
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Zeler s tekvicou si ošúpeme. Ak máme hokkaido, nie je potrebné, pečie sa i so šupkou. Umyjeme a nakrájame na hranolčeky.

2. V miske si pripravíme olivový olej, pridáme pretlačený cesnak, soľ, čili a koriander.

3. Pridáme zeleninové hranolky a premiešame. Necháme odstáť 20 minút.

4. Plech si vyložíme papierom na pečenie a hranolky vysypeme na plech. Posypeme tymiánom a rozmarínom, alebo vetvičky len uložíme na vrch hranoliek. Pečieme v rúre pri teplote 170 °C cca 30 minút.

TIP: Podobne môžeš pripraviť aj inú tvrdú zeleninu, ako napríklad mrkvu alebo bataty. Chutia rovnako skvele!

fitshaker-blog-hranolky2

fitshaker-blog-hranolky3

fitshaker-blog-hranolky4

fitshaker-blog-hranolky5

A zdravé hranolky sú na svete. Dobrú chuť :-).

 

Ďalšie receptíky, ktoré ti zachutia:

Krémové rizoto s medvedím cesnakom

Slané špaldové palacinky

Bleskový jarný šalát

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 03/05/2016 a zaradený do kategórie: ReceptyVegetariánskeZdravé chrumkanie   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre