Chrumkavé pečivo: Bezlepkové ciabatky s prekvapením

Milé fitnesáčky, určite ste sa už stretli počas nakupovania s úplnou bezradnosťou, ba až s miernym zúfalstvom, ktoré vás ovládne pri pohľade na pred vami stojacim regálom s pečivom. Vašou úlohou je nájsť a vložiť do košíka (neskôr do úst) práve to správne, zdravé a čo najmenej zdehonestované kúsky pečiva. S malou dušičkou vyberáte celozrnných „vyvolených“ v domnienke,  že obsahujú živiny, ktoré vaše telo potrebuje. Lenže potravinársky priemysel je sofistikovanejší než vy a dokáže nás ľahko oklamať zafarbením našich „vyvolených“, po prípade pridá ešte zopár éčok a chemikálií, nech to má čo najdlhšiu trvácnosť. Nielen, že zbytočne potom strávite čas v obchode, ale stratíte aj šancu poskytnúť telu živiny, ktoré potrebuje na svoj vývin. Dajte už raz a navždy červenú potravinárskej chémii a upečte si výživné pečivo vo svojej kuchyni!

Ponúkam vám overený recept na bezlepkové „ciabatky“ špeciálne doplnené o syrovo-špenátovú plnku, ktorá vám v týchto jesenných dní pripomenie „chuť“ slnečného Balkánu. Toto pečivo je vhodné v primeranom množstve aj pri redukčných diétach, ktoré môžete konzumovať napríklad na raňajky alebo desiatu spolu so zeleninou. A nielen to! Vďaka balkánskej plnke budú mať ciabatky zázračné antibakteriálne účinky a pomôžu organizmu vysporiadať sa s potenciálnymi vírusmi. Poďme na to :-).

Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 250 g bezlepkovej múky (ja som použila overenú značka Schar – Brot-Mix Dunkel)
  • 200 ml teplej vody
  •  ½  kocky droždia (kocka 42 g)
  •  3 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL trstinového cukru
  • 2 ČL soli
  • ½ ČL mletej rasce
  • 5 PL slnečnicových semienok
  • Voliteľné ingrediencie: Konopné či ľanové semienka môžeme použiť miesto slnečnicových na vrch ciabatiek. Naopak, chia semienka zase môžeme zapracovať do cesta spolu s rascou. Bezlepková múka značky Schar sa dá obmeniť napríklad za značku Promix UNI alebo Promix CH. Cesto bude svetlejšie a o čosi jemnejšie ako zo značky Schar. Ľuďom, ktorí nedržia bezlepkovú diétu, odporúčam použiť na prípravu cesta špaldovú múku.

Na plnku:

  • 100 g balkánskeho syru
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 hrsť špenátových listov
  • 2 PL nasekanej lahôdkovej cibuľky
  • cca ½ ČL soli
  • čierne korenie
  • 4 PL masla ghee (na potretie)
  • Voliteľné ingrediencie: Do plnky odporúčam pridať ešte trošku čerstvo nasekaného cesnaku, ktorý príjemne zvýrazní prepojenie chutí. Navyše má antibakteriálne účinky, ktoré príjemne potešia náš organizmus.

Ako budeme postupovať?

1. Rúru vyhrejeme na 50°C. Droždie rozdrobíme, pridáme trstinový cukor, premiešame. Prilejeme vodu a poriadne premiešame. Takto pripravený kvások necháme chvíľku pôsobiť. Zatiaľ si v miske zmiešame múku so soľou, prilejeme olej, kvások a cesto. Vymiesené cesto odložíme v mise prikryté utierkou do rúry a necháme podkysnúť 30 minút.

2. Zatiaľ si pripravíme plnku. Balkánsky syr rozpučíme vidličkou, pridáme kyslú smotanu, nasekané čerstvé listy špenátu a lahôdkovú cibuľku. Osolíme, okoreníme a na záver poriadne premiešame. Plnku máme hotovú.

3. Po uplynutí 30 minút, cesto vyberieme z rúry, jemne premiesime a rozvaľkáme do štvorca. Snažíme sa, aby bolo cesto, čo najtenšie. Cesto nožom rozkrojíme na 4 rovnaké časti a pridáme cca 1 vrchovatú lyžicu pripravenej plnky. Protiľahlé strany štvorca spojíme a prstami stlačíme, aby držali. To isté urobíme so zvyšnými stranami. Vzniknú nám také malé batôžky skrývajúce prekvapenie – lahodnú balkánsku plnku.

4. Na miesto, kde sme rohy strán štvorcov spojili, pridáme slnečnicové semienka. Zakryjeme tým prípadne horšie zlepenie strán, pretože sa môže stať, že nezbedná plnka bude chcieť ísť von, ale nevytečie, len sa popozerá ako to vonku vyzerá :-). (Ciabatky sú dostatočne vysoké, vytečenia sa nemusíme obávať.) Pokiaľ vám nebude vadiť, že plnka bude vystupovať nahor, tak to maskovať ani nemusíte.

5. Takto pripravené ciabatky si premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200° po dobu cca 30 minút. 5 minút pred záverom pečenia ciabatky vytiahneme a potrieme maslom GHI a necháme dopiecť zvyšných 5 minút.

6. Upečené ciabatky necháme chvíľku vychladnúť a môžeme konzumovať. Ale uisťujem vás, najlepšie budú chutiť po upečení, pretože vtedy sú na povrchu ešte krásne chrumkavé, vo vnútri hebučké s rozplývajúcou plnkou proste neodolateľné :-).

fitshaker_blog_bezplepkove_ciabaty1

fitshaker_blog_bezplepkove_ciabaty2

fitshaker_blog_bezplepkove_ciabaty3

fitshaker_blog_bezplepkove_ciabaty4

fitshaker_blog_bezplepkove_ciabaty5

 

 

Prajem vám príjemné pečenie a dobrú chuť :-).

 

Ďalšie recepty na domáce pečivo:

Ako nahradiť bežné pečivo? Chlebíkom z makovej múky!

Chrumkavé špaldové žemličky

Výborné žemličky bez lepku

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 13/10/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre