Božský RAW dezert: Mätovo-čokoládové kocky úplne bez múky!
Mäta. Aromatická a nenáročná bylinka môjho detstva. Odkedy si pamätám, v našej domácnosti sa mäta stále pestovala a pestuje. Prvá čerstvá úroda je na svete. Nastal čas, zužitkovať dobré vlastnosti tejto všestrannej bylinky. Najčastejšie sa z mäty pripravujú drinky a čaje. Ja som sa rozhodla urobiť z nej sladkosť a spojiť ju s orechami, sušeným ovocím a kakaom. Koláčik je sýty a jeho čerstvé mätové lístky v ústach je cítiť ešte dlho po jeho vychutnaní.
Počet kusov: cca 9 ks (1 ks má rozmer cca 7 x 7 cm)
Doba prípravy: 10 minút + 1 hodina v chladničke
Čo budeme potrebovať na plech s rozmermi 20 x 30 cm?
- 1 šálku orechov (mandle, vlašské orechy)
- 2 lyžice bio kakaa
- 1 šálku sušeného ovocia (ja som použila slivky, no môžeme napr. aj hrozienka, datle)
- 1 šálku čerstvých mätových lístkov
- 4 lyžice kokosového oleja
- domáci med (podľa chuti)
Na polevu:
- ¼ šálky kokosového oleja
- ¼ šálky kakaa
- 1 lyžicu medu
- mätové lístky
Ako budeme postupovať?
1. Ako prvé rozmixujeme orechy na múku.
2. Potom k nim pridáme kakao, sušené ovocie, mätové lístky a mixujeme spolu ďalších 10-15 sekúnd.
3. Nakoniec pridáme kokosový olej a med.
4. Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Zmes je tuhá, preto si ju vytvarujeme rukami do hrúbky cca 1 cm. Kým urobíme polevu zmes odložíme do chladničky.
5. Rozpustíme kokosový olej, kakao a med a vyšľaháme dohladka. Polevu navrstvíme na orechovú zmes, posypeme najemno nakrájanými mätovými lístkami a vrátime na 1 hodinu do chladničky.
6. Dezert podávame aj uchovávame chladený.
Krátko a zaujímavo o mäte:
Mäta je bylinná superstár. Jednoducho a nenáročne sa pestuje, je plná liečivých látok, výborne chutí , vonia a osviežuje. Medzi jej prednosti patrí hlavne prítomnosť účinnej látky mentolu, ktorý pôsobí upokojujúco. Všetky odrody mäty podporujú trávenie, podráždené črevá či koliku. Mäta je úplne bezpečná bylina proti rannej nevoľnosti tehotných žien. Je tiež dobrá pri bolestivej menštruácií, pretože pôsobí uvoľňujúco. Mäta je tiež výborná pri migréne, nespavosti, kŕčoch a plynnatosti. V každom prípade, mäta svojím osviežujúcim účinkom povzbudzuje naše telo zvnútra i zvonka.
Ďalšie fantastické dezerty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Ďalšie dezerty bez múky:
- Lahodná cviklová nátierka: tento recept z červenej repy si obľúbiš! - 12. januára 2021
- Blesková vajíčková polievka so zeleninou, IBA 15 minút a hotovo - 6. januára 2021
- Miešané vajíčka s paradajkou a fetou: aj toto je skvelá fitness strava pre ženy - 23. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 23/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyRAW surová stravaRecepty | Autor: Antónia Puškášová