Božský RAW dezert: Mätovo-čokoládové kocky úplne bez múky!

Mäta. Aromatická a nenáročná bylinka môjho detstva. Odkedy si pamätám, v našej domácnosti sa mäta stále pestovala a pestuje. Prvá čerstvá úroda je na svete. Nastal čas, zužitkovať dobré vlastnosti tejto všestrannej bylinky. Najčastejšie sa z mäty pripravujú drinky a čaje. Ja som sa rozhodla urobiť z nej sladkosť a spojiť ju s orechami, sušeným ovocím a kakaom. Koláčik je sýty a jeho čerstvé mätové lístky v ústach je cítiť ešte dlho po jeho vychutnaní.

Počet kusov: cca 9 ks (1 ks má rozmer cca 7 x 7 cm)

Doba prípravy: 10 minút + 1 hodina v chladničke

Čo budeme potrebovať na plech s rozmermi 20 x 30 cm?

  • 1 šálku orechov (mandle, vlašské orechy)
  • 2 lyžice bio kakaa
  • 1 šálku sušeného ovocia (ja som použila slivky, no môžeme napr. aj hrozienka, datle)
  • 1 šálku čerstvých mätových lístkov
  • 4 lyžice kokosového oleja
  • domáci med (podľa chuti)

Na polevu:

  • ¼ šálky kokosového oleja
  • ¼ šálky kakaa
  • 1 lyžicu medu
  • mätové lístky

Ako budeme postupovať?

1. Ako prvé rozmixujeme orechy na múku.

2. Potom k nim pridáme kakao, sušené ovocie, mätové lístky a mixujeme spolu ďalších 10-15 sekúnd.

3. Nakoniec pridáme kokosový olej a med.

4. Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Zmes je tuhá, preto si ju vytvarujeme rukami do hrúbky cca 1 cm. Kým urobíme polevu zmes odložíme do chladničky.

5. Rozpustíme kokosový olej, kakao a med a vyšľaháme dohladka. Polevu navrstvíme na orechovú zmes, posypeme najemno nakrájanými mätovými lístkami a vrátime na 1 hodinu do chladničky.

6. Dezert podávame aj uchovávame chladený.

Krátko a zaujímavo o mäte:

Mäta je bylinná superstár. Jednoducho a nenáročne sa pestuje, je plná liečivých látok, výborne chutí , vonia a osviežuje. Medzi jej prednosti patrí hlavne prítomnosť účinnej látky mentolu, ktorý pôsobí upokojujúco. Všetky odrody mäty podporujú trávenie, podráždené črevá či koliku. Mäta je úplne bezpečná bylina proti rannej nevoľnosti tehotných žien. Je tiež dobrá pri bolestivej menštruácií, pretože pôsobí uvoľňujúco. Mäta je tiež výborná pri migréne, nespavosti, kŕčoch a plynnatosti. V každom prípade, mäta svojím osviežujúcim účinkom povzbudzuje naše telo zvnútra i zvonka.

mätový zákusok

 

orechy a slivky

 

cesto na matovy kolac

 

recept na matovy kolac

 

dezert s matou

 

nepeceny dezert

 

Ďalšie fantastické dezerty nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

z fitka do kuchyne 3

 

Ďalšie dezerty bez múky:

Kinder mliečny rez

Gaštanová tortička

Banánovo-čokoládový zákusok

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 23/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyRAW surová stravaRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre