Informácie o cvičení
Možno aj ty poznáš cícerový humus len ako nátierku na chlebík, prípadne ho jedávaš ako zdravý snack. Dnes si však ukážeme, že ak k humusu pripravíš napríklad zeleninový šalát, alebo ho doplníš niečím iným, vznikne ti plnohodnotné hlavné jedlo, ktoré je bohaté na bielkoviny. Inšpiruj sa týmto receptom ;-).
Čas prípravy: cca 20 minút
Na šalát:
1. Najprv pripravíme hummus. Cícer rozmixujeme na hladký krém. Nepoužijeme však všetok, necháme si cca 3 lyžice bokom na šalát.
2. Do rozmixovaného cíceru pridáme olej, tahini, citrónovú šťavu, korenie a soľ. Ak nám nerobí problém konzumácia čerstvého cesnaku, pridáme ho pretlačený alebo nakrájaný na drobno tiež do zmesi.
3. Všetko spolu opäť rozmixujeme. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Hummus odložíme bokom a pripravíme si šalát.
4. Špargľu nakrájame na asi 3 cm kúsky. Necháme zovrieť vodu a špargľu v nej kratučko povaríme (cca 1 minútku) a následne hneď precedíme a ochladíme studenou vodou. Vďaka tomu ostane špargľa chrumkavá, ale zároveň mäkká na konzumáciu.
5. Kým sa blanšíruje špargľa, môžeme nakrájať reďkovku, jablko na tenké plátky, pridať obe suroviny do misky a nasypať k nim zvyšný cícer.
6. Ak nemáme čas, môžeme tento krok vynechať, no pokiaľ sa neponáhľame, odporúčam pokračovať týmto krokom. Na panvici necháme zohriať olej a krátko na nej orestujeme špargľu a na kolieska nakrájanú a očistenú kvaku. Osolíme, okoreníme.
7. Vypneme zo zdroja tepla a na panvici premiešame s jablkom, reďkovkou a cícerom.
8. Na tanier naservírujeme hummus, pridáme šalát, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme klíčkami.
Tip č. 1: Tahini môžeme nahradiť napríklad mandľovým alebo kešu maslom.
Tip č. 2: Mimo sezóny špargle môžeme použiť inú zeleninu. V lete je super nahradiť ju cuketou, na jeseň tekvicou a v zime napríklad koreňovou zeleninou, pokojne cviklou.
Tip č. 3: K tomuto jedlu môžeme pridať syr, mäsko, tofu, prípadne uvarené vajíčko, ak ho chceme ešte obohatiť o bielkoviny.
Čas prípravy: cca 20 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- cca 200 g uvareného cíceru (asi 100 g surového)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice tahini pasty
- šťavu z citróna
- mleté čierne korenie
- morskú/himalájsku soľ
- 1 strúčik cesnaku - voliteľné
Na šalát:
- cca 6 stoniek zelenej špargle
- zväzok reďkovky
- cca 1 lyžicu olivového oleja
- 1/2 jablka
- 1 ks menšej kvaky
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako budeme postupovať?
1. Najprv pripravíme hummus. Cícer rozmixujeme na hladký krém. Nepoužijeme však všetok, necháme si cca 3 lyžice bokom na šalát.
2. Do rozmixovaného cíceru pridáme olej, tahini, citrónovú šťavu, korenie a soľ. Ak nám nerobí problém konzumácia čerstvého cesnaku, pridáme ho pretlačený alebo nakrájaný na drobno tiež do zmesi.
3. Všetko spolu opäť rozmixujeme. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Hummus odložíme bokom a pripravíme si šalát.
4. Špargľu nakrájame na asi 3 cm kúsky. Necháme zovrieť vodu a špargľu v nej kratučko povaríme (cca 1 minútku) a následne hneď precedíme a ochladíme studenou vodou. Vďaka tomu ostane špargľa chrumkavá, ale zároveň mäkká na konzumáciu.
5. Kým sa blanšíruje špargľa, môžeme nakrájať reďkovku, jablko na tenké plátky, pridať obe suroviny do misky a nasypať k nim zvyšný cícer.
6. Ak nemáme čas, môžeme tento krok vynechať, no pokiaľ sa neponáhľame, odporúčam pokračovať týmto krokom. Na panvici necháme zohriať olej a krátko na nej orestujeme špargľu a na kolieska nakrájanú a očistenú kvaku. Osolíme, okoreníme.
7. Vypneme zo zdroja tepla a na panvici premiešame s jablkom, reďkovkou a cícerom.
8. Na tanier naservírujeme hummus, pridáme šalát, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme klíčkami.
Tip č. 1: Tahini môžeme nahradiť napríklad mandľovým alebo kešu maslom.
Tip č. 2: Mimo sezóny špargle môžeme použiť inú zeleninu. V lete je super nahradiť ju cuketou, na jeseň tekvicou a v zime napríklad koreňovou zeleninou, pokojne cviklou.
Tip č. 3: K tomuto jedlu môžeme pridať syr, mäsko, tofu, prípadne uvarené vajíčko, ak ho chceme ešte obohatiť o bielkoviny.
Pomôcky
Bez pomôcok