Gratulujeme! Máš už odcvičené!

Video sme ti práve pripísali do tvojho kalendára

Chceš si zacvičiť toto video?

Aktivuj si členstvo a získaj tak prístup k videám a mnoho ďalšieho...

Recept na hummus s teplým šalátikom od Maťky Grňovej

Bez inštruktora
Náučné video
5.0
9 min
0 videní

Informácie o cvičení

Možno aj ty poznáš cícerový humus len ako nátierku na chlebík, prípadne ho jedávaš ako zdravý snack. Dnes si však ukážeme, že ak k humusu pripravíš napríklad zeleninový šalát, alebo ho doplníš niečím iným, vznikne ti plnohodnotné hlavné jedlo, ktoré je bohaté na bielkoviny. Inšpiruj sa týmto receptom ;-).



Čas prípravy: cca 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?



  • cca 200 g uvareného cíceru (asi 100 g surového)

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 2 lyžice tahini pasty

  • šťavu z citróna

  • mleté čierne korenie

  • morskú/himalájsku soľ

  • 1 strúčik cesnaku - voliteľné


Na šalát:

  • cca 6 stoniek zelenej špargle

  • zväzok reďkovky

  • cca 1 lyžicu olivového oleja

  • 1/2 jablka

  • 1 ks menšej kvaky

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie


Ako budeme postupovať?


1. Najprv pripravíme hummus. Cícer rozmixujeme na hladký krém. Nepoužijeme však všetok, necháme si cca 3 lyžice bokom na šalát.

2. Do rozmixovaného cíceru pridáme olej, tahini, citrónovú šťavu, korenie a soľ. Ak nám nerobí problém konzumácia čerstvého cesnaku, pridáme ho pretlačený alebo nakrájaný na drobno tiež do zmesi.

3. Všetko spolu opäť rozmixujeme. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Hummus odložíme bokom a pripravíme si šalát.

4. Špargľu nakrájame na asi 3 cm kúsky. Necháme zovrieť vodu a špargľu v nej kratučko povaríme (cca 1 minútku) a následne hneď precedíme a ochladíme studenou vodou. Vďaka tomu ostane špargľa chrumkavá, ale zároveň mäkká na konzumáciu.

5. Kým sa blanšíruje špargľa, môžeme nakrájať reďkovku, jablko na tenké plátky, pridať obe suroviny do misky a nasypať k nim zvyšný cícer.

6. Ak nemáme čas, môžeme tento krok vynechať, no pokiaľ sa neponáhľame, odporúčam pokračovať týmto krokom. Na panvici necháme zohriať olej a krátko na nej orestujeme špargľu a na kolieska nakrájanú a očistenú kvaku. Osolíme, okoreníme.

7. Vypneme zo zdroja tepla a na panvici premiešame s jablkom, reďkovkou a cícerom.

8. Na tanier naservírujeme hummus, pridáme šalát, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme klíčkami.

 

Tip č. 1: Tahini môžeme nahradiť napríklad mandľovým alebo kešu maslom.

Tip č. 2: Mimo sezóny špargle môžeme použiť inú zeleninu. V lete je super nahradiť ju cuketou, na jeseň tekvicou a v zime napríklad koreňovou zeleninou, pokojne cviklou.

Tip č. 3: K tomuto jedlu môžeme pridať syr, mäsko, tofu, prípadne uvarené vajíčko, ak ho chceme ešte obohatiť o bielkoviny.

Pomôcky

Bez pomôcok

Moja poznámka

Vyber si svoje členstvo

Členstvo si môžeš zrušiť kedykoľvek stlačením tlačidla Ukončiť členstvo. Navyše máš u nás 100% garanciu vrátenia peňazí, ak nebudeš spokojná.

Free

0,00 € / mesiac
  • Živé prenosy bez archívu

Vybrať Free

Premium

9,90 € / mesiac
  • Viac ako 1 100 cvičebných videí

  • Viac ako 150 náučných videí o strave

  • Archív videí zo živých prenosov

  • Zľavové kódy do Fitshaker e-shopu

  • Darček v časti Na stiahnutie

  • Notifikácie motivujúce k cvičeniu

  • Štatistiky cvičenia a prehľadný kalendár

Vybrať Premium

VIP

Uvádzacia cena
24,90 € / mesiac
  • Plný obsah PREMIUM členstva

  • Jedálničky na chudnutie s porciami na mieru

  • Rozšírenie jedálnička o 10 receptov každý mesiac

  • Zodpovedanie otázok o zdravej strave e-mailom

Vybrať VIP