Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 1 liter?
- 3 hrste mätových lístkov
- 1 citrón
- 2 šálky čerstvých jahôd
- 0,5 litra vody
- domáci med - podľa chuti
- ľad (voliteľné)
Ako budeme postupovať?
2. Jahody umyjeme a spolu s vodou a mätovou šťavou rozmixujeme dohladka. Zaberie to cca 5 minút.
3. Môžeme ochutiť medom, kto chce aj ľadom a môžeme podávať.
Krátko a zaujímavo o jahodách:
Jahody, podobne ako všetky bobuľoviny, sú mimoriadne zdravou lahôdkou. Všetky druhy bobuľového ovocia – jahody, čučoriedky, maliny – obsahujú látky chrániace bunky pred rakovinou krčka maternice a prsníka. Zložky v jahodách môžu ochrániť náš mozog i pamäť. Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, pričom jeho obsah je porovnateľný s citrusovými plodmi. Vitamín C má zásadný význam pre tvorbu kolagénu, ktorý pomáha zlepšiť pružnosť pokožky. Obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov v krvi, bojuje zo zápchou a pomáha prirodzenému tráveniu. Jahody vďaka vláknine viažu aj škodlivé látky v črevách, pomáhajú s plynatosťou a hnačkami. Obsahujú malý podiel prírodných cukrov, žiadny tuk a nízky obsah sodíka a cukru, čím pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť.
Čo je dobré vedieť:
Žiaľ, jahody sa podľa Environmental Working Group nachádzajú na zozname 12 najviac kontaminovaných druhov ovocia a zeleniny. Preto je lepšie konzumovať ich z ekologického poľnohospodárstva alebo z vlastnej záhradky.
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden,
Ďalšie chutné smoothie recepty nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Recepty s jahodami máme pre teba aj tu:
12 jahodových receptov na jednom mieste
Nadýchaný jahodovo-rebarborový koláč
Smoothie na rozžiarenie pleti
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz