Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Pravé letné osvieženie: Jahodovo-mätové smoothie

jahodovo-mätové smoothie
Keď som bola malá, vždy som nedočkavo čakala na prvú červenú jahodu. To čakanie sa mi zdalo nekonečné. Po vykuknutí prvého červeného klobúku, to prišlo. Óda na jahodové dni sa začala. Na programe bola ráno, na obed, aj večer. Najlepšie mi chutili a stále chutia čerstvo odtrhnuté ešte teplé od slnečných lúčov. Vždy, keď ich zbieram, sa v mysli teleportujem do detstva a každým sústom si užívam oprášené spomienky. Rozmýšľam, ako tie červené čiapočky zužitkujem. Nebudem sa púšťať v týchto teplých dňoch do pečenia. Radšej zachovám čerstvú chuť a pripravím niečo svieže. Mäta, jahody a citrón, to je silná trojka, čo nielen osvieži telo, ale aj pohladí dušu.

Doba prípravy: 10 minút

Čo budeme potrebovať na 1 liter?


  • 3 hrste mätových lístkov

  • 1 citrón

  • 2 šálky čerstvých jahôd

  • 0,5 litra vody

  • domáci med - podľa chuti

  • ľad (voliteľné)


Ako budeme postupovať?

1. Mätové lístky spolu zo šťavou z citróna rozmixujeme najemno.
2. Jahody umyjeme a spolu s vodou a mätovou šťavou rozmixujeme dohladka. Zaberie to cca 5 minút.
3. Môžeme ochutiť medom, kto chce aj ľadom a môžeme podávať.
Krátko a zaujímavo o jahodách:
Jahody, podobne ako všetky bobuľoviny, sú mimoriadne zdravou lahôdkou. Všetky druhy bobuľového ovocia – jahody, čučoriedky, maliny – obsahujú látky chrániace bunky pred rakovinou krčka maternice a prsníka. Zložky v jahodách môžu ochrániť náš mozog i pamäť. Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, pričom jeho obsah je porovnateľný s citrusovými plodmi. Vitamín C má zásadný význam pre tvorbu kolagénu, ktorý pomáha zlepšiť pružnosť pokožky. Obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov v krvi, bojuje zo zápchoupomáha prirodzenému tráveniu. Jahody vďaka vláknine viažu aj škodlivé látky v črevách, pomáhajú s plynatosťou a hnačkami. Obsahujú malý podiel prírodných cukrov, žiadny tuk a nízky obsah sodíka a cukru, čím pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť.
Čo je dobré vedieť:
Žiaľ, jahody sa podľa Environmental Working Group nachádzajú na zozname 12 najviac kontaminovaných druhov ovocia a zeleniny. Preto je lepšie konzumovať ich z ekologického poľnohospodárstva alebo z vlastnej záhradky.
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden,
priprava smoothie
 
jahody a mata
 
smoothie s jahodami
Na zdravie! :-)
 
Ďalšie chutné smoothie recepty nájdeš aj v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.