Vedeli ste, že... Horkou čokoládou s vysokým podielom kakaa (viac ako 80 %) nič neskazíte? Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu. Obsahuje vitamín B, kalcium, železo a vysoký podiel antioxidantov. Chráni naše srdce, priaznivo pôsobí na mozog, znižuje krvný tlak, pomáha prekonávať únavu a zlepšuje nám náladu.
Čo budeme potrebovať?
Korpus:
- 1 šálka sušeného ovocia (ja som tentoraz použila kombináciu figy + slivky; skúsiť môžete tiež ďatle, či hrozienka)
- 1 šálka orechov (mandle, vlašské, lieskovce – záleží na chuti a tajných zásobách vašej špajze :))
- ½ šálky kokosu
- trošku javorového alebo agávového sirupu
- 4 lyžice kakaa
Kokosová plnka:
- ½ šálky kokosu (môžete pridať aj viac, aby ste mali rovnomernú vrstvu)
- 5 lyžíc kokosového oleja
- trochu javorového alebo agávového sirupu
Ovocná plnka:
- 3 banány
- bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, jahody, ...)
+ pár kúskov drobného ovocia na ozdobu
Ako budeme postupovať?
1. Pripravíme si korpus nasledovne: oriešky pomelieme, pridáme rozsekané sušené ovocie (ja používam kuchynský robot, ktorý z neho urobí kompaktnú hmotu), kakao, prípadne kokos a agávový sirup. Ak by ste mali dojem, že vám cestíčko nebude držať pohromade, môžete pridať trošičku vody.
2. Nachystáme si malý plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, premiestnime doň cesto a prstami ho dobre pritlačíme a dáme ho na 10 -15 minút do chladničky.
3. Banány ošúpeme, nakrájame na kocky a necháme ich zmraziť.
4. Zatiaľ si pripravíme kokosovú plnku. Kokos zmiešame s roztopeným kokosovým olejom a dosladíme agávovým sirupom. Hmota bude mierne trúsivá, ale to nám nebude prekážať. Ak sa vám bude zdať veľmi sypká, pridajte kokosový olej alebo sirup.
5. Plech vytiahneme z chladničky. Na korpus nanesieme kokosovú plnku a znova ju dobre pritlačíme, aby nám spolu s cestom držala pokope. Koláčik necháme odpočívať v mrazničke.
6. Rozmixujeme si bobuľové ovocie. Ja som použila malinky, ktoré sa na mňa usmievali v obchode a naozaj voňali a chutili ako maliny. Zo záhradky budú určite lepšie, ale zatiaľ si vystačíme aj s takýmito. Vytiahneme banány a vmixujeme ich do drobného ovocia. Ak budete cítiť potrebu, môžete si plnku trošku osladiť. Keďže sme však v detox režime, navrhujem sirup vynechať.
7. Ovocnú plnku nalejeme na koláčik a znova ho dáme do mrazničky alebo chladničky, pokiaľ sa nebude dať krájať.
8. V tejto časti sa ešte môžeme rozhodnúť, či pridať horkú čokoládku alebo nie. Nezabúdame, že musí mať viac ako 80 %, aby bola pre naše telo skutočne prínosom. Ja som ju roztopila a pokvapkala ňou vrch koláčika.
9. Dozdobíme zvyšným ovocím. Platí len v prípade, ak sme ho doteraz nezjedli. :)
10. Nakoniec si s celou rodinkou sadneme, uvaríme kávičku alebo čajík a pochutíme si na zdravom koláčiku.
Ďalšie tipy na zdravé dezerty:
Čokoláčik bez múky
Zdravá čokotortička bez výčitiek
Pšenový koláčik so slivkami a jabĺčkami
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.