Čo budeme potrebovať na tortu do 26 cm tortovej formy?
- 1 hrnček pohánkovej múky (prípadne kukuričnej hladkej)
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- ½ lyžičky guarovej gumy (ak môžete vajíčka, tak sa dá táto surovina nahradiť 2 vajíčkami)
- 2 banány
- 3 ks cvikle (stredne veľké)
- 1 ks citrónu (šťava)
- 3 lyžice (vrchovaté) kokosového tuku
- 1 hrnček sójového jogurtu
- 5 lyžíc (podľa potreby pridať alebo ubrať) pravého včelieho medu
Na krém:
- 1 ks (25 ml) smotany na šľahanie 30 % (laktofree)
- 2 ks (25 ml) sójového jogurtu
- 1 ks smetaFix (stužovač smotany)
- 1 ks bourbon vanilky
- 2 lyžice pravého včelieho medu (podľa potreby pridať alebo ubrať)
Na vrch:
- ½ hrnčeka malín
- ½ hrnčeka čučoriedok
- kokosový olej a strúhaný kokos na potretie a vysypanie
Ako budeme postupovať?
2. Cviklu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pokiaľ máte výkonný mixér, kúsky cvikle v ňom vymixujte, pridajte kúsky banánu a znovu mixér zapnite. Vznikne vám ružová hmota. Hmotu oslaďte, pridajte citrónovú šťavu a roztopený kokosový tuk. Pohánkovú múku zmiešajte s guarovou gumou a kypriacim práškom. Sypkú zmes pomaly pridávajte do tekutej hmoty (miešajte skôr na pomalších otáčkach ručného mixéra).
3. Takto pripravenú hmotu premiestnime do tortovej formy a dáme piecť po dobu 35-40min (závisí od vašej rúry). Keď sa nám korpus upečie, necháme ho poriadne vychladnúť.
4. Krém si pripravíme počas toho ako sa nám pečie korpus. Smotanu na šľahanie vymiešame so SmetaFix do nadýchanej a pevnej hmoty. Pridáme sójové jogurty a vanilku. Pokiaľ potrebujete, krém si oslaďte ešte pravým včelím medom. Hotový krém dáme do chladničky na dobu 20 minút. Pozor krém nanášame na korpus až keď je korpus upečený a vychladnutý.
5. Nakoniec tortu ozdobíme ovocím a dáme na noc chladiť do chladničky. Nie je to však nevyhnutné. Tortu môžete konzumovať, hneď po dokončení zdobenia :-).
TIP: Ak sa kamošíte s laktózou, nemusíte používať sójové a bezlaktózové výrobky, ale môžete siahnuť po klasických z kravského mlieka.
Ďalšie dezerty, ktoré budeš milovať:
12 zdravých letných dezertov, ktoré musíš vyskúšať
Rýchle a zdravé sušienky na 7 spôsobov
Čokoládové brownies v RAW verzii
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.