Mäso ľahko nahradíme tofu syrom, ktorý je bohatý na bielkoviny. Okrem bielkovín obsahuje aj hojné množstvo vápnika a železa. Pozor však na kvalitu sójových produktov. Vyberaj si overených výrobcov, ktorí pri výrobe nepoužívajú geneticky modifikovanú sóju.
Čo budeme potrebovať na 3 ks?
- 1 údené tofu (alebo aj bazalkové či biele)
- 1 vajíčko
- 3 sušené paradajky
- parmezán (podľa chuti - ja som použila asi 1/2 šálky)
- trošku olivového oleja
- hrsť ovsených vločiek
- himalájsku soľ
- bazalku
- čierne korenie
- paradajkový pretlak v BIO kvalite (1 lyžicu do burgru a podľa chuti na potretie)
- kokosový olej na smaženie
- 3 pohánkové žemľe (alebo celozrnné, špaldové, ... - podľa chuti)
- Na obloženie: šalát, paradajku, uhorku, syr, cibuľu, ...
Ako budeme postupovať?
1. Tofu postláčame, aby z neho vytiekla voda, nastrúhame si ho a zmiešame s nasekanými sušenými paradajkami, lyžicou pretlaku, olivovým olejom, vajíčkom, parmezánom (podľa chuti) a všetkými koreninami.
2. Odložíme do chladničky, aby zmes trocha stuhla.
3. Zo zmesi spravíme fašírky a obalíme ich v ovsených vločkách.
4. Na panvici roztopíme kokosový olej a poriadne opečieme z každej strany.
5. Žemľu rozrežeme a vnútorné strany taktiež trocha na panvici opečieme.
6. Zmiešame lyžicu pretlaku, bazalku, soľ a potrieme ňou spodok žemle.
7. Ja som na obloženie zvolila nasekaný ľadový šalát, plátky paradajky, trocha čerstvej cibule a štipku parmezánu navrch. Ty si však môžeš doplniť zeleninu podľa chuti.
8. Úplne navrch dáme opečenú tofu fašírku a prikryjeme ju vrchnou časťou žemle.
Ďalšie tipy na zdravé letné obedy:
Falafel v špaldovej tortile
Zapekaná cuketa s kuskusom
Špaldové palacinky so špenátom
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.