Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 1 kg celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 7-8 dcl vody podľa potreby
- 2 ks sušeného droždia
- 4 PL olivového oleja
- 4 ČL soli
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť ľanových semienok
- hrsť tekvicových semienok
- olej na vytretie plechu
Ako budeme postupovať?
1. V mise si zmiešame hladkú špaldovú múku so sušenými kvasnicami. Pridáme soľ, olivový olej, vlažnú vodu a semienka.Varechou vypracujeme vláčne cesto. Cesto miesime tak, aby sme do neho dostali, čo najviac vzduchu.
2. Keď máme cesto vypracované, misu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 1 hodinu. Keď máme cesto vykysnuté, pracovnú dosku pomúčime múkou. Cesto vyklopíme a ešte premiesime spolu s múkou.
3. Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej časti vytvarujeme valec. Každý valec nakrájame na 8 častí, z ktorých tvarujeme malé bagetky. Takto pripravené bagetky ukladáme na olejom vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie.
4. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, vložíme do nej plech s bagetkami a teplotu znížime na 210 stupňov. Pečieme cca 30 minút.
5. Keď sú bagetky upečené, vyberieme ich z rúry a potrieme olivovým olejom. Ak máš rada cesnak, primiešaj ho do oleja.
Výživové hodnoty 1 ks (cca 100 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1186 kj 282 kcal | 7 g | 45 g | 9 g |
Ďalšie recepty na chutné pečivo:
Kváskový chlebík krok za krokom
Bezlepkové ciabatky s prekvapením
Chrumkavé špaldové žemličky ako od babičky
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.