Vôňa klinčekov, vanilky, škorice, badiánu či zázvoru dokážu stimulovať naše chuťové poháriky. Dokonca majú aj liečivú silu pre náš organizmus. O tom, že tieto vianočné koreniny a bylinky priaznivo pôsobia na náš organizmus a vyvolávajú pocit pohody, pokoja a bezpečia, vedeli už aj naši predkovia. Uznávaná bylinkárka pani Anička Kopáčová z Vrbového pre teba zhrnula 10 úžasne liečivých rastliniek a korenín, ktoré by si v zimnom období nemala opomenúť. Pomôžu ti prekonať nachladnutie, nervozitu či iné neduhy.
1. Škorica
Škoricu, poznali už starí Egypťania a Gréci. Považovali ju za voňaví zázrak a využívali ju ako liek na všetko. Bez škorice si nevieme ani dnes predstaviť Vianoce. Či v koláčikoch alebo vo varenom vínku. Má aj antibakteriálne účinky, uvoľňuje napätie, nervozitu a zahrieva. Škorica pôsobí aj ako afrodiziakum, v kombinácii so ženšenom. Riedi nám krv, dobre pôsobí na srdiečko a mozog. Znižuje cukor v krvi. Podporuje spaľovanie tukov a pomáha aj pri bolestiach svalov a reume.
Recept na škoricový olej: 4 tyčinky škorice rozdrvíme, dáme do pohára, zalejeme kvalitným slnečnicovým olejom. Na 10 dní dáme odstáť. Scedíme do fľaštičky a v masírujeme na postihnuté a boľavé miesto. Ak si pár kvapiek v masírujeme do spánkov uľaví sa ním od migrény. Je dobrým pomocníkom pri podpore imunity.
2. Klinček- Hrebíček
Klinček osvieži dych, dezinfikuje a tíši bolesť. Tradiční čínsky lekári z dynastie Han sa vo svojich dielach zmieňovali o vlastnostiach klinčeka. Drobné aromatické klinčeky dokážu odstrániť zápach z úst. Pôsobia antibakteriálne a proti plesniam. Ústne ako antiseptikum a analgetikum. Taktiež sa silica pridáva do zubných pást a ústnych vôd. Pomáha pri chrípke, nachladnutí, črevných problémoch, zápaloch a pri liečbe chudokrvnosti. Zvyšuje chuť do jedla.
3. Vanilka- voňavý liek na dobré trávenie
O jej priaznivých účinkoch vedeli už mexický Aztékovia, ktorí vanilku používali na dochucovanie obľúbeného nápoja, pripravovaného z kukuričnej múky a z kakaových zŕn. V súčastnosti si bez vanilky nevieme predstaviť naše obľúbené koláče či iné pokrmy. Ak prežívame stresujúce obdobie, sme podráždení či nervózni,
vanilka nám pomôže. Je totiž veľký bojovník proti napätiu a nespavosti. Vanilka dobre pôsobí na žalúdok, trávenie, podporuje vyprázdňovanie žlčníka a produkciu žlče mierne posilňuje. Aj keď sa zatiaľ používa len ako korenina, mali by sme mať na pamäti jej posilňujúce účinky na tráviacu sústavu.
4. Badián
Jeho vlastnosti sú podobné anízu, je eupeptický, podporuje trávenie a karminatívny, znižuje plynatosť v tráviacej sústave, užitočný je pri ťažkom trávení, zvýšenom črevnom kvasení a plynatosti. Má mierne antispazmotické, protikŕčové vlastnosti - pomáha uvoľňovať kŕče maternice, čriev, žalúdka a žlčníka.
5. Kardamom
Hovorí sa o ňom, že je to tretie najdrahšie korenie po šafráne a vanilke. Obsahuje vitamíny ako tiamín, riboflavín a niacín. Pôsobí protizápalovo, upokojuje. V akejkoľvek podobe , pomáha telo očistiť od toxínov a voľných radikálov, má
antioxidačné účinky. Viaceré laboratórne štúdie naznačili, že tento zázrak prírody dokáže pomôcť pri prevencii rakoviny.
6. Pagaštan konský a Gaštan jedlý
Gaštan jedlý, je výborným prostriedkom proti cievnym chorobám. Plody z oboch gaštanov nám dobre poslúžia pri ochoreniach žíl a ciev. Z jedlých gaštanových plodov robíme
gaštanové pyré a z listov si robíme čaj pri ochoreniach dýchacieho systému, astme a pľúcnych chorobách. Z pagaštanu koňského zbierame kvety, plody a kôru, z ktorých si môžeme spraviť masť či tinktúru na mastenie končatín. Možno ste o tom nevedeli, ale odoberajú prebytočne zlú energiu, a tak by sme si mali zopár gaštanov naaranžovať do misky a položiť niekde na poličku. Má aj protizápalový účinok. Tlmí a odstraňuje lymfatické opuchy a priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť cievnych stien. Využíva sa pri liečbe vredov predkolenia, trombózy a ovplyvňuje poruchy periférneho prekrvenia končatín.
7. Zázvor
Zázvor, pochádza z východnej Azie, odkiaľ ho doviezli kupci na pobrežie Stredozemného mora. Zázvor obsahuje éterický olej. Zlepšuje trávenie, zabraňuje črevnej plynatosti, podporuje potenie, povzbudzuje chuť do jedla, pri kinetóze, zmierňuje stavy točenia hlavy,
bolesť svalov, kĺbov a vyčerpanosti.
8. Ruža šípová
Šípky, sú skutočným prírodným tonikom. Obsahujú
vitamíny, pektín, minerálne soli, a hlavne vitamín C. Sú užitočné pri fyzickom vyčerpaní, jarnej únave, rekonvalescencii a pri nedostatku vitamínu C - skorbutu. Šípky sa používajú na posilnenie obranných mechanizmov organizmu a sú vhodnou prevenciou proti chrípke či nachladnutiu. Z lupienkov ruže sa pripravuje ružová voda, ktorá sa používa pri zápaloch očných viečok, spojiviek, na oplachovanie očí. Naši predkovia používali aj hálky, ktoré sú na šípových kríkoch. Robili z nich tinktúru na mnohé ochorenia. V súčastnosti s obľubou pripravujeme rôzne čaje, tinktúry, džemy či kvalitné víno.
9. Materina dúška
Materina dúška patrí do čeľade hluchavkovité spolu s majoránom, tymiánom a mätou. Vyznačuje sa rovnako priaznivými účinkami na organizmus ako ostatné druhy zo spomínanej čeľade. Používa sa pri ochoreniach dýchacej sústavy, na liečenie zápalov sliznicových membrán tráviacej sústavy a na vyliečenie aftov a oparov. Z dúšky si môžeme pripraviť
čaj, obklady, olej či masť.
Každému z Vás želám hlavne veľa zdravia, šťastia, príjemné a spokojné prežitie týchto ešte stále sviatočných dná a šťastný Nový rok. Anna Kopáčová, bylinkárka spod šikmej veže, Vrbové.Tatiana Šimončičová
Redaktor vo Fitshaker
Vždy som inklinovala k športu a zdravej, ľahkej strave. Som milovníčkou behu a pilatesu, ktoré mi prinášajú obrovskú radosť a zároveň čas, kedy sa venujem iba sama sebe. Po tom, ako som sa stalo mamou, je pre mňa zdravé a rýchle varenie alfou a omegou. Fitshaker mi v tom vždy pomáhal a teraz, keď som jeho súčasťou, sa teším, že budem pomáhať aj ja vám, novými receptami a tipmi.