Zdravie v pohári – výživná omáčka, ktorá podporuje chudnutie!

Máš chuť na špaldové cestoviny, ale kupované omáčky vo fľašiach a konzervách ťa nelákajú? Tak to ťa chválime a máme pre teba tip na omáčku, ktorá ťa nádherne zasýti a dodá ti ohromné množstvo živín. Pripravíš ju z baklažánu, paradajok, paprík a hrášku. Hotová je za pár minút a keď si zavaríš do zásoby, stačí len zbehnúť do pivnice, otvoriť pohár a zohriať. Takýto ľahký obed ti dodá energiu na celé popoludnie. Odporúčame :-).

Baklažán – nielenže je veľmi zdravý, ale má aj málo kalórií. Podporuje chudnutie, podiel vody je  89 %. Hydratuje telo, pôsobí antibioticky, proti rakovine a čistí krv. Má relatívne veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B, mangánu a medi. Baklažán je teda výborná potravina nielen pre srdce, ale aj pre mozog. Silné antioxidanty obsiahnuté v šupke účinne chránia membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu. Baklažán je vhodnou potravinou aj pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky, zápchy a hemochromatózy.

Paradajky – ak ťa trápi pocit nafúknutého brucha, odporúča sa zjesť dve paradajky denne. V medicíne ich využívame na protizápalové liečby. Paradajky majú nízky obsah kalóríí, preto sú takisto vhodné pri chudnutí. Paprika – zásobáreň množstva vitamínov, vie poraziť toxíny a nadváhu. Je známa tým, že bojuje proti rakovine. Konzumácia hrachu dobre vplýva na naše kosti. Je zdrojom vitamínov a obsahuje mnoho vlákniny. Dodáva nám energiu a zlepšuje náladu.

Čo budeme potrebovať?

  • 800 g paradajok
  • 200 g žltých paradajok (nemusia byť)
  • 1 stredne veľkú cibuľku
  • 2 menšie baklažány
  • 2 papriky
  • 200 g hrachu (môže byť mrazený)
  • 2 strúčiky cesnaku alebo 1 PL pesta z medvedieho cesnaku
  • 1 ČL čierneho korenia
  • kokosový olej
  • ½ dcl olivového oleja
  • 1 ČL himalájskej soli

Ako budeme postupovať?

1. Všetku zeleninu si nákrájame na kocky, papriku aj so semienkami.

2. Nasekanú cibuľku osmáhneme na kokosovom oleji, pridáme hrach a nakrájanú zeleninu, troška počkáme a podlejeme malým množstvom vody. Pridáme pesto alebo cesnak, soľ, korenie a olivový olej.

3. Varíme, kým omáčka nedostane konzistenciu, aká nám vyhovuje, potom nadávkujeme do fliaš a zasterilizujeme. Túto zdravú omáčku si môžeme otvoriť kedykoľvek, či už si ju vylejeme na cestoviny alebo pripravíme ako lečo.

fitshaker_blog_chudnuca_omacka1

fitshaker_blog_chudnuca_omacka2

fitshaker_blog_chudnuca_omacka3

fitshaker_blog_chudnuca_omacka4

Hotovo! Tvoje poháre sú teraz pripravené k použitiu. Prajem dobrú chuť :-).

 

Ďalšie tipy na konzervované dobrôtky:

Ako na zdravé zaváranie?

Úžasný prostriedok na posilnenie imunity

Domáce pesto z medvedieho cesnaku

Patrícia Čeľovská

Článok bol pridaný dňa 29/08/2015 a zaradený do kategórie: OstatnéReceptyVegetariánske   |   Autor: Patrícia Čeľovská

Komentáre