Výborné bezlepkové žemličky

Stále to isté pod maslom? Chlebík, rožok, žemľa…. A čo tak žemlička z vlastnej produkcie s kopou ľanových, prípadne iných semienok zo zdravých druhov múky, ktoré odľahčia naše trávenie? V duchu známeho reklamného sloganu, že pečenie je radosť, skúsme urobiť radosť sebe i svojim bruškám.

K šťastiu (a hlavne k pečeniu) budeme potrebovať:

  • 250 g bezlepkovej múky Mix B (Schär),
  • 50 g pohánkovej múky,
  • soľ (himalájsku, alebo morskú),
  • ľanové semienka (prípadne iné),
  • 1 kávovú lyžičku guarovej gumy.

Suché ingrediencie premiešame a až následne pridáme tekuté:

  • 200 ml vlažnej vody
  • 2 polievkové lyžice oleja (ak chceme zosúladiť chute semienok a oleja, pridajme ľanový olej kvôli chuti – och, viem, najzdravší je za studena)
  • 15 g droždia rozpusteného v 100 ml vlažnej vody

Ako na to?

1. Všetko spolu mixujeme 5-10 minút.

2. Namočenými rukami formujeme žemličky, ktoré necháme podkysnúť na plechu cca 30 min.

3. Pre dokonalosť môžeme posypať rovnakými semienkami, ktoré sa ocitli v samotnom ceste.

4. Pečieme taktiež približne 30 minút. pri teplote 180°C na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Z uvedeného množstva pripravíme 8 žemličiek strednej veľkosti.

A aby sme neostali pri prvej vete a neboli tie žemličky stále rovnaké, obmieňajme semienka (tekvica, slnečnica, sezam, či menej známe chia). Aj to maslo nemusí byť stále iba maslom – nátierok je neúrekom.

Po dvoch dňoch už žemličky nie sú. Respektíve nie sú také čerstvé :-). Krátkym ohriatím v mikrovlnnej rúre im vrátime na chvíľku ich čerstvú chuť. A šup-šup, rýchlo ich zjesť, aby sme sa mohli pustiť do opätovného pečenia s obmenou, ktorá nám počas experimentovania napadne.

Krásne rána s bezlepkovými žemličkami! :-)

fitshaker-blog-bezlepkove-zemlicky

——

fitshaker-blog-danka-frakovaNapísala Danka Fráková, inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Momentálne je na rodičovskej dovolenke a v očakávaní ďalšieho prírastku. Prispievanie na blog fitshaker.sk považuje za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.

Danka Fráková

Redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.
Danka Fráková

Článok bol pridaný dňa 08/09/2014 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Danka Fráková

Komentáre