Tip na zdravý obed: Kuracie prsia na koreňovej zelenine s hrachovou kašou

Toto jedlo predstavuje chutnú alternatívu toho, ako „oboznámiť“ svoje ratolesti alebo členov rodiny s výživnou zeleninkou. Prostredníctvom tohto receptu a jeho prípravy im ukážeš, že aj zdravý obed môže byť skvelý. Ak by ti jedna porcia zvýšila, pokojne si môžeš tieto kuracie prsia na koreňovej zelenine dopriať aj na večeru. Ale teraz sa už poďme pustiť do prípravy.

Doba prípravy: cca 80 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

Na kuracie prsia:

  • 4 kuracie prsia
  • morskú/himalájsku soľ
  • korenie na pečené kura, príp.mleté čierne korenie – voliteľné
  • 4 lyžice panenského olivového oleja
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • ½ stredne veľkého zeleru
  • 1 väčšiu bielu cibuľu
  • 3 – 4 tenké plátky kvalitného masla
  • cca 200 ml vody

Na hráškové pyré:

  • 2 lyžice kvalitného masla alebo panenského olivového oleja
  • 1 väčšiu bielu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 250 g mrazeného hrášku
  • 3 stredne veľké uvarené zemiaky

Ako budeme postupovať?

1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a osolíme. Podľa chuti aj okoreníme.

2. Do stredne veľkého pekáča pridáme olivový olej a preložíme doň kuracie prsia.

3. Pridáme k nim očistenú a na menšie kúsky nakrájanú zeleninu (mrkvy a petržlen som nakrájala na kolieska, zeler na menšie kocky, cibuľu na mesiačiky).

4. Osolíme, okoreníme a navrch pridáme pár tenkých plátkov masla (kvôli tomu, aby nebola zelenina vysušená), podlejeme vodou.

5. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 170°C po dobu cca 60 minút. Počas pečenia polievame výpekom.

6. Kým sa pečie kura, pripravíme si hráškové pyré. V hrnci necháme rozpustiť maslo, na ktorom orestujeme cibuľu nakrájanú nahrubo.

7. Po chvíli pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Všetko podlejeme vývarom.

8. Osolíme, okoreníme a varíme 3 až 5 minút. Potom pridáme rozmrazený hrášok a chvíľu ešte povaríme.

9. Do hráškovej zmesi pridáme 3 uvarené zemiaky nakrájané na kocky.

10. Zmes vymixujeme tyčkovým (ručným) mixérom.

 

Tip: Do pyré odporúčame pridať aj zopár čerstvých lístkov mäty, ktorá príjemne zvýrazní chuť hrášku.

kuracie prsia s hraskovym pyre

 

hrachova kasa
Prajem ti dobrú chuť!

 

Milovníkom mäska je venovaná celá jedna kapitola v našej novej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

zdrave recepty z fitka do kuchyne special 2

 

Pozri aj ďalšie inšpirácie na kuracie prsia:

Kuracie prsia so špenátom a mango šalátom

Kuracie prsia na mede s ryžou natural

Plnené kuracie prsia podľa svojej fantázie

 

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 26/07/2017 a zaradený do kategórie: Jedlá z mäsaRecepty   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre