Tekvicový koláčik na 2 spôsoby aj pre bezlepkáčov

Tekvica hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie suroviny jesene! Táto zelenina má málo kalórií a mnoho pozitív. Jedným z nich je množstvo vitamínov obsiahnutých v tejto oranžovej tekvičke – sú to vitamíny A, B, C, E a K. Pomáha nám so znižovaním zlého cholesterolu, zvyšuje obranyschopnosť, lieči a pomáha pri zlom trávení, preto je ideálna pri znižovaní hmotnosti. Hokkaido je vhodná aj pri detoxikácii, nakoľko prečisťuje organizmus od nežiaducich látok. Nezostáva nič iné iba sa pustiť do pečenia :-).

Čo budeme potrebovať na korpus s rozmerom 24 cm:

  • 150 g ryžovej múky (môžeš použiť aj pohánkovú a ak netrpíš intoleranciou na lepok aj špaldovú)
  • ½ lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 vajce
  • 60 g rozpusteného kvalitného masla
  • štipku soli

Na náplň:

  • 300-500 g hokkaido tekvice
  • 1-2 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany (záleží od množstva dyňového pyré)
  • 1-2 vajcia (záleží od množstva pyré)
  • datlový sirup (podľa chuti, môžeš použiť aj javorový sirup alebo kokosový cukor)
  • štipku mletej škorice

Ako budeme postupovať?

1. Všetky ingrediencie na korpus spolu zmiešame a dáme do menšej okrúhlej formy na pečenie. Cesto roztlačíme rukami po dne a okrajoch formy. Vidličkou ho trochu poprepichujeme.  Korpus pečieme 10-15 minút pri 200°C.

2. Tekvicu si nakrájame na kocky (hokkaido nemusíme šúpať, šupka zmäkne a rozvarí sa). Takto nakrájané kocky vložíme do hrnca a zalejeme trochou vody. Tekvicu varíme, kým nezmäkne (alebo si ju môžeme pripraviť na pare). Po zmäknutí si tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom alebo rozpučíme vidličkou.

3. Do takto pripraveného tekvicového pyré pridáme postupne jogurt, vajíčka, štipku škorice a osladíme podľa chuti datlovým sirupom. Všetko spolu poriadne rozmiešame a nalejeme do upečeného korpusu. Následne pečieme ešte 40 minút.

fitshaker-blog-hokkaido-bezlepkovy-kolac1

fitshaker-blog-hokkaido-bezlepkovy-kolac4

fitshaker-blog-hokkaido-bezlepkovy-kolac10

fitshaker-blog-hokkaido-bezlepkovy-kolac11

Čo budeme potrebovať na ovocnú verziu?

Na korpus:

  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • 300 g pohánkovej alebo ryžovej múky

Na náplň:

  • 800 g tekvice hokkaido
  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g medu/ iného sladidla
  • štipku škorice
  • ovocie (ja som použila černice)

Ako budeme postupovať?

1. Rúru si vyhrejeme na 200°. Zmiešame múku, vajíčka, prášok do pečiva a roztopené maslo. Miesime rukou, cesto je lepkavejšie. Cesto rukou popritláčame na dno a okraje okrúhlej nádoby na pečenie, poprepichujeme vidličkou. Takto pripravený korpus dáme piecť na 10 minút do vyhriatej rúry.

2. Na náplň si pripravíme pyré z tekvice a to tak, že ju prerežeme na polovicu, vyberieme semienka a aj so šupkou ju nakrájame na kocky a v malom množstve vody varíme do zmäknutia (alebo si ju môžeme pripraviť na pare). Po uvarení vodu scedíme a tekvicu rozmixujeme. Do tekvicového pyré pridáme ostatné suroviny a poriadne premiešame.

3. Tekvicovú hmotu vylejeme do upečeného korpusu a pečieme ďalších 50 minút.

fitshaker-blog-hokkaido-bezlepkovy-kolac9

fitshaker-blog-hokkaido-bezlepkovy-kolac5

Tento chutný dezert je ako stvorený na privítanie babieho leta :-). Tak si užívaj toto krásne ročné obdobie bohaté na skvelé suroviny. Prajem dobrú chuť!

 

Kuchárska kniha Z fitka do kuchyne Špeciál

 

Ďalšie tekvicové skvosty nájdeš tu:

Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido

Jesenný zeleninový koláčik, s ktorým schudneš

Tekvicománia, alebo ako si urobiť chutné recepty z tekvice

Patrícia Čeľovská

Od svojho detstva obľubujem varenie, pečenie a rôzne domáce práce. V mojich 15-tich rokoch som vážila dosť veľa. A vzhľadom na môj veka bola moja kondícia na veľmi nízkom bode, nehovoriac o tom, že moje zdravie na tom tiež nebolo najlepšie. V tom čase som si povedala dosť a zmenila som svoj život od základov. Všetko sa to začalo samotným prístupom k mnohým okolnostiam. Snažila som sa nebyť lenivá a mať viac pohybu. Postupne som si upravovala aj jedálniček, ktorý do dnes obsahuje viac ovocia, zeleniny, vlákniny, zdravých tukov a podobne. Takýto systém sa mi úspešne darí udržiavať už pár rokov, vlastne, nie je to o udržiavaní, je to už celé o zvyku. Počas tohto obdobia sa mi podarilo schudnúť cca 20 kilogramov. Teraz sa cítim zdravšie, veselšie a všeobecne lepšie. Robím to čo ma tak baví a to je fotografovanie a príprava rôznych jedál.
Patrícia Čeľovská

Článok bol pridaný dňa 18/09/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyRecepty   |   Autor: Patrícia Čeľovská

Komentáre