Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

RECEPT! Vyskúšajte zdravé paleo sušienky

Počuli ste už o paleo strave? Nie, nie, nejde o žiadnu milión prvú diétu, ale o výživový štýl. V stručnosti povedané ide o stravovanie podľa našich predkov v Paleo dobe. Hovorí o tom, že máme konzumovať potraviny, na ktoré sme naprogramovaní. Uprednostňuje vyšší obsah bielkovín (mäso, ryby), nižší obsah sacharidov (žiadne pečivo, ryža, zemiaky, cukor...), vyšší obsah tukov (orechy, mandle, lieskovce) a samozrejme veľa zeleniny.
Do kategórie paleo stravovania rozhodne nepatria žiadne spracované potraviny a sladkosti s množstvom cukru. Ale nebojte sa, aj pri paleo stravovaní si môžete dopriať rôzne dobrôtky. Napr. tieto mandľové sušienky. Môžete si ich vziať so sebou do práce na desiatu, či olovrant. Úžasné na nich je to, že neobsahujú žiadnu múku a dokonca ani cukor. Doslova a do písmena- chrumkanie bez výčitiek :-).

Čo potrebujeme na prípravu? (cca 35 sušienok)


  • 2 šálky mandlí (príp. vlašských orechov)

  • 2 väčšie jablká

  • 2 lyžičky kokosového oleja

  • 2 lyžičky vanilky

  • 1 lyžica škorice

  • 3 vajíčka

  • 1 šálku strúhaného kokosu

  • štipku soli


Ako na to?
paleo susienky pripravne suroviny
1. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Jablká si nastrúhame a dáme do väčšej misky.
paleo susienky
2. Do mixéra si dáme mandle, kokosový olej, škoricu a vanilkový extrakt a dobre rozmixujeme.
mandle, kokosový olej, škorica a vanilkový extrakt
3. Mandle dáme do misky s jablkami a pridáme kokos, štipku soli a 3 vajíčka.
paleo keksiky
4. Všetko spolu dobre rozmiešame.
paleo-susienky-na-plechu
5. Na plech vystlatý papierom na pečenie ukladáme guličky, ktoré následne rukou stlačíme a vytvarujeme sušienky.
6.  Vytvarované sušienky dáme do trúby na cca 15-20 minút, pokým nebudú zo spodnej časti upečené do zlatista.
paleo susienky recept
7. Vychladnuté môžeme podávať.
Tip na záver:
Ak máte radi sladšie, pridajte pár lyžíc medu, alebo hrozienok.
Tip na záver 2:
Ak nie si milovníčka jabĺk, ale recept ťa zaujal , nahraď jablká hruškami a hor sa do pečenia.
Dobrú chuť a do chrumkania! :-)
Fotka autora
Lucia Švaral
Spoluzakladateľka Fitshakera

Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.