Plnené šampiňóny s výborným rukolovým šalátom

Ak si človek, ktorý miluje šampiňóny rovnako ako ja, tento recept budeš zbožňovať! A ako vitamínový bonus ku šampiňónom- skvelý rajčinovo-rukolový šalát :-).

Šampiňóny obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vysoký podiel vlákniny, vitamíny, minerálne látky a minimum tukov. Preto ak ich máš rád a nemáš problém s trávením, zaraď ich pokojne do svojho fitness jedálnička. A keďže zdravý jedálniček by mal byť pestrý, naplníme si ich niečím dobrým :-).

Čo budeme potrebovať ?

NA PLNENÉ ŠAMPIŇÓNY:

  • 7 veľkých (alebo 14 stredne veľkých) šampiňónov,
  • 2 červené papriky,
  • 1 cottage cheese,
  • parmezán,
  • žeruchu,
  • citrón,
  • olivový olej,
  • soľ, korenie.

NA ŠALÁT:

  •  100 g rukoly,
  • 2 vajíčka,
  • 100 g cherry paradajok,
  • 1 lyžicu olivového oleja,
  • 1 lyžicu balzamikového octu,
  • 2 lyžicu citrónovej šťavy,
  • 2 lyžicu bieleho jogurtu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžičku horčice,
  • parmezán,
  • žeruchu,
  • soľ, korenie.

Ako na to?

1. Najprv si pripravíme šampiňóny, ktoré si očistíme a vydlabeme.
2. Vyžmýkame si šťavu z citrónu (2 polievkové lyžice citrónu si odložíme na šalát), ktorú dáme do hrnca spolu s vodou.
3. Keď voda zovrie, vložíme do nej hlávky zo šampiňónov a po 1 minúte ich vyberieme, necháme ich odkvapkať a ochutíme soľou a korením.
4. Hlávky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Na oleji osmažíme nožičky a vydlabané časti šampiňónov, pridáme papriku a podusíme.
6. Po 4-5 minútach dusenia, pridáme cottage cheese a trochu nastrihanej žeruchy.
7. Poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a touto zmesou naplníme šampiňóny.
8. Keď ich všetky naplníme, posypeme ich ešte parmezánom a pečieme 25 minút v rúre pri 180 stupňoch.
9. Kým sa budú šampiňóny zapekať, pripravíme si šalát. Šalát si môžeme spraviť aj jednoduchý, bez dressingu s tým, že si len nakrájame rajčiny, pridáme rukolu, balzamikový ocot a olivový olej.
10. Ak si ho chceme oživiť dressingom uvaríme si dve vajíčka natvrdo, ktoré olúpeme.
11. Jedno z nich si nakrájame na plátky. Druhé si prekrojíme napoly a vyberiem žĺtok.
12. Žĺtok rozmiešame s olejom, jogurtom, cesnakom a horčicou. Dochutíme soľou a korením.
13. Bielok, ktorý nám z vajíčka ostal, nakrájame na jemné kúsky a primiešame do dressingu.
14. Na hlbší tanierik si poukladáme rajčiny a rukolu, na ktoré nakvapkáme dressing.
15. Na dressing poukladáme plátky vajíčka, posypeme žeruchou a parmezánom a nakoniec pokvapkáme odloženou citrónovou šťavou.

fitshaker_blog_plnene_sampiony_sampiony

log_plnene_sampiony2

log_plnene_sampiony3

log_plnene_sampiony5

Dobrú chuť a báječný deň prajem! :-)

 

 

 

 

 

Michaela Chalupková

Článok bol pridaný dňa 12/03/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Michaela Chalupková

Komentáre