Pečieme na Vianoce: škoricové koláčiky pre hryzkošov

Predstavte si vôňu škorice, do toho kúsky kvalitnej čokolády a sladučkých sliviek. Mňaaam! Presne touto pochúťkou nás obdarovala na Mikuláša Lucka Jurčová, redaktorka Fitshakra. Kedže táto mňamka bola fantastická, ihneď sme žobronili o recept. Našťastie, podarilo sa :-). A tak sú škoricové koláčiky napečené už aj u nás doma. Ľahučké na prípravu, úžasné v ústach a ingrediencie si môžete prispôsobovať podľa aktuálnych zásob v kuchyni. Prajeme nádherné vianočné pečenie :-).

Čo budeme potrebovať na 25 ks?

  • 2 šálky ovsených vločiek ( nemusia byť len ovsené ),
  • ½ šálky trstinivého cukru alebo medík (ja som teraz dala len med – 3 polievkové lyžice),
  • 1 hrnček celozrnnej múky (použila som hladkú špaldovú),
  • ½ lyžičky morskej/himalájskej soli,
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny,
  • 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva z vínneho kameňa (tento kypriaci prášok je vhodný aj pre celiatikov, pretože obsahuje kukuričnú zložku, nie pšeničnú, ako obyčajné kypriace prášky do pečiva),
  • 2- 3 lyžičky škorice,
  • 50 g masla,
  • 200 – 250 ml podmaslia (alebo acidko, zákysanka, kefír, alebo ak si doma robíte kyslé mliečko z tibetských húb – môžete použiť i to :-) ),
  • 1 vajíčko,
  • 2 mrkvy,
  • a teraz čo vás len napadne, čo máte radi: hrozienka, kokos, mak, kúsky kvalitnej čokolády, rôzne druhy orieškov, goji, semienka … mám veľmi rada takéto recepty, kde sa medze fantázii nekladú. Môžete si urobiť aj niekoľko variant. Skúste napríklad do niektorých pridať aj postrúhanú kôru z bio pomaranča, tiež sú fantastické :-).

Ako budeme postupovať?

1. V miske si najskôr zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu, prášok do pečiva. Potom ďalej pridávame ďalšie ingrediencie: ovsené vločky, škoricu a ak použijeme cukor, tak ho pridáme k týmto suchým zložkám koláčika, ak med tak k druhej časti (mokrej). Pridáme aj ostatné drobné maškrtky, ktoré chceme do koláčikov použiť – ja som pre tentokrát pridala goji, sušené slivky( ktoré som pokrájala na drobné kúsky), plátky kokosu a kúsky 90 % horkej čokolády…snáď som na nič nezabudla :-).

2. Teraz prejdeme k mokrej časti koláčika: vymiešame roztopené masielko (necháme ho trošku vychladnúť, nepridávame po roztopení  horúce) s podmaslím, vajíčkom (ak ste použili med, tak ho pridajte teraz a vymiešajte spolu) a po vymiešaní pridáme ešte postrúhanú mrkvu.

3. Nakoniec zmiešame obidve masy spolu, plech si vyložíme papierom na pečenie a s lyžičkou si tvarujeme také maličké kôpky.

4. Dáme piecť na 180 °C na 20 minút.

fitshaker-blog-recept-skoricove-kolaciky

Pre bezlepkovú verziu:

Moje malinké krsniatko sa musí pomaly od rôčka a pol  obmedzovať… tak som pre neho vymyslela bezlepkovú verziu. Nahradila som špaldovú múku ryžovou a ovsené vločky amarantovými pukancami. Nedala som žiadny cukor ani med, ale namočila som si dopredu ďatle a slivky a potom som ich zmixovala a pridala do mokrej zmesi, aby boli koláčiky sladučké. Inak je postup rovnaký :-).

…a už sa len pustiť do hryzkania ;-). Dobrú chuť!

fitshaker-blog-recept-skoricove-kolaciky-4

fitshaker-blog-recept-skoricove-kolaciky-5

Fit darček na Vianoce pre fit ženy:

daruj clenstvo

 

Lucia Jurčová

Lucia Jurčová

Redaktorka at Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 12/12/2014 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre