Neuveriteľne dobrá cviklová torta bez lepku a laktózy

Každá z nás sa chcela stať v detstve princeznou. Nuž, vyrástli z nás právničky, doktorky, ekonómky. Ženy silné a odolné takmer voči všetkému. Lenže niekedy sa z nás na chvíľku stanú krehké princezné tužiace po malom rozmaznaní. Čo tak si dopriať tento originálny koláčik vhodný práve pre vás – princezné :-)? Vďaka vitamínovej kráľovnej cvikle docieliš úžasné ružové sfarbenie, ktoré keď doplníš o lahodný, sójový krém s lesným ovocím, môžeš sa tešiť na jedinečný kulinársky zážitok. Nemusíš sa báť žiadnych vedľajších negatívnych dopadov. Koláčik je bezlepkový, bez vajec a bez laktózy. Vhodný aj pre všetky športovkyne, ktoré sú na pozore pred nadbytočnými kalóriami. Prajem ti príjemné a ničím nerušené rozmaznávanie :-).

Čo budeme potrebovať na tortu do 26 cm tortovej formy?

Na cesto: 

  • 1 hrnček pohánkovej múky (prípadne kukuričnej hladkej)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • ½ lyžičky guarovej gumy (ak môžete vajíčka, tak sa dá táto surovina nahradiť 2 vajíčkami)
  • 2 banány
  • 3 ks cvikle (stredne veľké)
  • 1 ks citrónu (šťava)
  • 3 lyžice (vrchovaté) kokosového tuku
  • 1 hrnček sójového jogurtu
  • 5 lyžíc (podľa potreby pridať alebo ubrať) pravého včelieho medu

Na krém:

  • 1 ks (25 ml) smotany na šľahanie 30 % (laktofree)
  • 2 ks (25 ml) sójového jogurtu
  • 1 ks smetaFix (stužovač smotany)
  • 1 ks bourbon vanilky
  • 2 lyžice pravého včelieho medu (podľa potreby pridať alebo ubrať)

Na vrch:

  • ½ hrnčeka malín
  • ½ hrnčeka čučoriedok
  • kokosový olej a strúhaný kokos na potretie a vysypanie

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 180°. Formu na tortu vymastíme olejom a vysypeme strúhaným kokosom.

2. Cviklu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pokiaľ máte výkonný mixér, kúsky cvikle v ňom vymixujte, pridajte kúsky banánu a znovu mixér zapnite. Vznikne vám ružová hmota. Hmotu oslaďte, pridajte citrónovú šťavu a roztopený kokosový tuk.  Pohánkovú múku zmiešajte s guarovou gumou a kypriacim práškom.  Sypkú zmes pomaly pridávajte do tekutej hmoty (miešajte skôr na pomalších otáčkach ručného mixéra).

3. Takto pripravenú hmotu premiestnime do tortovej formy a dáme piecť po dobu 35-40min (závisí od vašej rúry). Keď sa nám korpus upečie, necháme ho poriadne vychladnúť.

4. Krém si pripravíme počas toho ako sa nám pečie korpus. Smotanu na šľahanie vymiešame so SmetaFix do nadýchanej a pevnej hmoty. Pridáme sójové jogurty a vanilku. Pokiaľ potrebujete, krém si oslaďte ešte pravým včelím medom. Hotový krém dáme do chladničky na dobu 20 minút. Pozor krém nanášame na korpus až keď je korpus upečený a vychladnutý.

5. Nakoniec tortu ozdobíme ovocím a dáme na noc chladiť do chladničky. Nie je to však nevyhnutné. Tortu môžete konzumovať, hneď po dokončení zdobenia :-).

TIP: Ak sa kamošíte s laktózou, nemusíte používať sójové a bezlaktózové výrobky, ale môžete siahnuť po klasických z kravského mlieka.

fitshaker_blog_pink_cake1

fitshaker_blog_pink_cake4

fitshaker_blog_pink_cake2

Prajem úžasnú, sladkú chuť :-).

 

Ďalšie dezerty, ktoré budeš milovať:

12 zdravých letných dezertov, ktoré musíš vyskúšať

Rýchle a zdravé sušienky na 7 spôsobov

Čokoládové brownies v RAW verzii

Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 14/08/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéFitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre