Zdravá čoko tortička bez výčitiek

Asi ako takmer každý na tejto planéte, milujem sladkosti. A ako veľmi :). Keďže sa už nejaký čas zaoberám zdravou stravou a nie je mi jedno, čo vkladám do úst, začala som pátrať po zdravých dobrotách. Nemusím si ich odopierať a ak sa to s nimi nepreháňa, prinášajú môjmu telu aj potrebné živiny. Ja si pochutnám na sladkom a moje telo netrpí. Dokonalé, však?

Po hľadaní, študovaní a ochutnávaní som sa dostala k tejto tortičke, ktorá je absolútne nenáročná na prípravu, čas a kalórie. A keď som ju, po prvotných obavách, servírovala priateľovi, ktorý je mojim najväčším kritikom a podobné veci vôbec neje, bol nadšený. Rovnako som dopadla aj pri testovaní na ďalších chlapoch, ktorí ak by sa dozvedeli, čo im ponúkam, asi by ich chuť na sladké prešla :).

15736482349_ba3cc7ca67_z

Receptík bol pôvodne raw, ja som si ho však upravila do príjemnejšej podoby, ktorá je veľmi chutná a možno ju variovať rôznymi spôsobmi presne podľa vašej chute. Nachystaj si hrnček, tortovú formu (ľubovoľnej veľkosti) a ideme na to :).

Čo potrebujeme na prípravu? 

KORPUS

  • 1 šálku orechov (ja používam vlašské, vy môžete hocijaké iné),
  • 1 šálku strúhaného kokosu,
  • ½ šálky sušených ďatlí alebo sliviek (podľa toho, či chcete sladšiu alebo menej sladkú verziu),
  • 1 lyžičku kokosového oleja,
  • trošku agávového (prípadne iného) sirupu.

TIP: Namiesto orieškov či kokosu môžete použiť rôzne vločky či semienka. Snažte sa však zachovať pomer suchej časti a sušeného ovocia, aby vám hmota držala pekne pokope.

PLNKA

  • 4 ks banánov,
  • 100 g horkej čokolády (čím viac %, tým lepšie – ak bude pre vás horká, môžete ju zjemniť pridaním agávového sirupu).

Ako budeme postupovať? 

1. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska, dáme do misky a necháme ich 1 – 2 hodiny odpočívať v mrazničke.

2. Na ohni si roztopíme horkú čokoládu a necháme ju vychladnúť (musí nám však zostať tekutá, aby sme s ňou vedeli pracovať).

3. Ideme na korpus. Nakrájame si sušené ovocie a šupneme ho do kuchynského robota.

4. Pridáme k nemu oriešky a kokos (prípadne semienka, či vločky podľa chute).

5. Prilejeme kokosový olej, a ak máme radi sladké pridáme aj agávový sirup.

6. Na dno tortovej formy s priemerom 20 cm vysypeme pripravenú hmotu a dobre ju popritláčame prstami, aby sa nám pri krájaní nerozpadala.

7. Dáme ju aspoň na 1 hodinku do chladničky.

8. Vytiahneme banány a roztlačíme ich vidličkou, prilejeme k nim horkú čokoládu a dobre premiešame.

9. Korpus vyberieme z chladničky a rozotrieme naň polevu. Vrch posypeme kokosom, prípadne poprášime kakaom, či ozdobíme ovocím podľa chuti.

10. Tortičku umiestnime na pár hodín do chladničky. Ak nemáme čas toľko čakať, rýchlejšie nám stuhne v mrazničke.

16420246845_2f2e90beed_z

fitshaker_zdrava_tortička1

fitshaker_blog_zdrava_torticka3

Tento skvelý koláčik (s rôznymi obmenami) robím takmer každý týždeň. Vždy keď mám chuť na sladké, vytiahnem ho z chladničky a bez výčitiek si doprajem moju dennú dávku. Pokojne si vymysli aj svoju vlastnú kombináciu surovín a daj vedieť, nech sa navzájom inšpirujeme.

Sladký deň priatelia! :)

Zdroj fotiek: Flickr.com a súkromný archív Fitshakra

Romana Cibulková

Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.
Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 06/03/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre