Domáce špaldové mini rožteky

Domáce pečivo, ktoré si môžeš bez obáv dopriať na raňajky? Nekúpiš ho v supermarkete, ale vyrobíš si ho sama doma. Nie je to také náročné ako si myslíš a behom krátkej doby môžeš mať na stole vlastnoručne vyrobený rožtek zo špaldovej múky. Špalda obsahuje bielkoviny, vitamíny B, A a E a minerály. Táto skvelá obilnina chráni telo pred infekciami, posilňuje imunitu a regeneruje. Nájdi si chvíľku času a priprav si pár kúskov fantastického pečiva!

Čo budeme potrebovať na 6 – 8 mini rožtekov?

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 1,5 dcl mlieka
  • 0,5 dcl olivového oleja
  • 20 g droždia
  • 10-15 g soli
  • 1 ČL hnedého cukru

Na vrch: 

  • 1 vaječný žĺtok (vystačí aj na dvojitú dávku)
  • hrubozrnnú soľ
  • drvenú rascu
  • iné korenie podľa chuti

Ako budeme postupovať?

1. Do hrnčeka dáme mlieko a zohrejeme ho. Necháme si v ňom len trocha mlieka na kvások, ostatné mlieko pridáme k múke. Do mlieka určeného pre kvások pridáme cukor a v rukách podrvené droždie. Necháme pracovať 5-10 minút.

2. Do väčšej misy si dáme všetky ingrediencie aj s kváskom. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme a necháme 1 hodinu na teplom mieste, aby nám nakyslo.

3. Z nakysnutého ceste spravíme 6-8 bochníčkov. Tie potom vyvaľkáme do elipsy a rolujeme. Najlepšie je, ak jednou rukou rolujeme a druhou cesto naťahujeme. Rožok po upečení bude takmer ako originál – jedine s tým rozdielom, že bude oveľa zdravší.

4. Zrolované cesto môžeme aj troška ponaťahovať – záleží od toho, aké veľké rožky chceme upiecť. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom a potrieme ich rozšľahaným žĺtkom. Ak chceme, môžeme ich posypať korením alebo soľou.

5. Rožteky prikryjeme, aby mohlo cesto ešte trocha nakysnúť a necháme ich zakryté asi 10 – 15 minút.

6. Rúru nastavíme na 200° a pečieme 15 – 20 minút. Po dopečení ich preložíme na kuchynskú utierku alebo na mriežky a necháme vychladnúť.

TIP: Ak je vás v domácnosti viac, odporúčam pripravovať z dvojitej dávky :-).

fitshaker-blog-spaldove-rohliky1

fitshaker-blog-spaldove-rohliky2

fitshaker-blog-spaldove-rohliky4

fitshaker-blog-spaldove-rohliky7

fitshaker-blog-spaldove-rohliky

fitshaker-blog-spaldove-rohliky10

fitshaker-blog-spaldove-rohliky11

A už stačí len potrieť poctivým maslom alebo obľúbenou nátierkou, nakrájať zeleninu a pustiť sa do nich :-).

 

Ďalšie tipy na domáce pečivo:

Bagetky aj pre začiatočníkov

Bezlepkové ciabatky

Chrumkavé žemličky

Patrícia Čeľovská

Článok bol pridaný dňa 19/05/2016 a zaradený do kategórie: PečivoRaňajkyReceptyZdravé chrumkanie   |   Autor: Patrícia Čeľovská

Komentáre