Chceš poznať ďalší spôsob prípravy vajíčka na raňajky? Vyskúšaj stratené vajce

Keď som tak raz v sobotu ráno stála pri chladničke a rozmýšľala, čo si dať na raňajky, napadlo mi skúsiť niečo nové. Benediktínske vajíčko alebo ako ho mnohé poznáme – stratené vajce, mi prišlo ako ideálna voľba. Myslela som si, že to bude ťažké, ale ostala som milo prekvapená. Prezradím ti ako na to a určite si tento recept obľúbiš aj ty. :-)

Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1 vajíčko
  • 5 lyžíc octu
  • vodu

Na opekanú zeleninu:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 malú cuketu
  • 3 ks hlivy ustricovej
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 mrkvu
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Do menšieho hrnca dáme variť vodu.

2. Do druhej nádoby (tiež menšej) vlejeme asi 3 dcl vody a 5 lyžíc octu. Do vody a octu rozbijeme vajíčko (netreba sa báť, ocot nakoniec vôbec nebude cítiť).

3. Keď začne vrieť voda v hrnci, urobíme v nej vidličkou vodný vír a do jeho stredu vlejeme vodu s octom, do ktorej sme rozklepli vajíčko. Opatrne miešame, aby sa vajíčko neusadilo na dne hrnca, ale aby sa rovnomerne uvarilo. Budú mu stačiť 3 minútky.

4. Potom lyžicou opatrne vajíčko vyberieme na tanier, na ktorý sme dali vreckovku a vajíčko jemne osušíme. A to je všetko. Jednoduché, rýchle a veľmi chutné.

5. Ako prílohu môžeme urobiť teplý šalát. Na panvičke rozohrejeme olivový olej a jemne na ňom opražíme najemno nakrájanú jarnú cibuľku.

6. Pridáme nakrájanú cuketu, mrkvu a hlivu. Keď zelenina zmäkne, pridáme čierne korenie a trošku soli.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Glykemická nálož na 100 g Vláknina
1190kJ

283 kcal

 

15 g 23 g 14 g 0 5 g

benediktinske vajicko na ranajky

 

stratene vajce na ranajky

 

Ďalšie fantastické recepty nájdeš v knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Pre milovníkov vajíčok na raňajky tu máme ďalšie super recepty:

Praženice na 5 rôznych spôsobov

Volské oko pripravené v rúre

Vajíčková nátierka s lučinou

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 06/06/2017 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéRaňajkyReceptyVajíčka na raňajky   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre