Božský bezlepkový cheesecake s čokoládovou polevou

Asi každá z nás zažila pocit odhodlania do prípravy koláča, ktorý sme jedli u kamarátky, babky, či v kaviarni. Tá jedinečná chuť a dokonalá vôňa ťa prinútila, aby si si ho napiekla aj ty v tvojej kuchyni. Lenže mnohokrát nás postrehne nešťastná udalosť – koláč nie je taký, aký sme si predstavovali. Je príliš sladký, alebo naopak sladký vôbec nie je. K tomu nevydarené cesto, či poleva a hneď máme pohromu na svete. Všetky endorfíny z nás opadnú a zaplaví nás vlna sklamania. Tak tento recept je presne opačný prípad! Vyskúšaný mnoho ráz a vyšperkovaný k dokonalej chuti. Vyskúšaj sama :-).

Tento koláčik som piekla už veľmi veľa krát. Snažila som sa ho stále vylepšovať a vylepšovať, aby som ti ho mohla ponúknuť v dokonalej verzii, ktorá rozhodne poteší všetky chuťové bunky. Dúfam, že si tento bezlepkový cheesecake plný bielkovín a komplexných sacharidov obľúbiš rovnako ako ja!

Čo budeme potrebovať na formu s priemerom 25 cm?

Na cesto:

  • 200 g ovsených vločiek bezlepkových (ak nie si celiatička, môžeš aj klasické)
  • 100 g roztopeného pravého masla
  • 3 PL medu
  • 1 PL mletej škorice

Na krém:

  • 500 g mäkkého tavrohu
  • 4 vajcia
  • 4 PL medu
  • 1 PL nastrúhanej kôry z citróna
  • 5 PL bezlepkovej múky značky Schar Mix C (príp. klasickej špaldovej alebo 2 PL vanilkového pudingu)

Na čokoládovú polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 1 PL kokosového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Formu na pečenie si vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Ovsené vločky spolu s medom, škoricou a roztopeným maslom umiestnime do robotického mixéra a miešame, dokým nám nevznikne hustá hmota. Potom ju dáme do vymastenej formy a prstami rovnomerne utlačíme.

2. Krém si pripravíme nasledovne. Žĺtka s medom vymiešame ručným mixérom do peny, potom pridáme tvaroh a poriadne premiešame. Za stáleho miešania mixérom sypeme po lyžiciach múku a miešame. Teraz môžeme pridať ešte citrónovú kôru, či med, pokiaľ sa ti zdá, že je hmota málo sladká. Nakoniec zľahka pridáme vyšľahané bielka so štipkou soli a opatrne zapracujeme do tvarohovej hmoty.

3. Túto hmotu nalejeme na ovsený základ a pečieme po dobu cca 45 minút. Odporúčam pridať do rúry hrniec s vodou, kvôli tomu, aby sa nám cheesecake pekne upiekol a nebol ubitý.

4. Keď nám cheesecake vychladne, urobíme si čokoládovú polevu na vodnom kúpeli (čokoládu roztopíme, pridáme olej + ako bonus môžeš pridať i vanilkový cukor). Polevu nalejeme na koláčik.

fitshaker-blog-bezlepkovy-cheescake3

fitshaker-blog-bezlepkovy-cheescake1

fitshaker-blog-bezlepkovy-cheescake2

Prajem ti zdravé maškrtenie  a dobrú chuť!

 

Ďalšie koláčiky, ktoré si razom zamiluješ:

Famózna mrkvová torta bez výčitiek

Tvarohovo-jablkové pokušenie

Medovo-orieškový koláčik

banner-fitness-zapisnik3

 

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 31/01/2016 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre