Bezlepkový rascovo-ľanový chlebík

Je piatok večer a naša rodinka sa teší na spoločné víkendové raňajky. Ich základ bude tento krát tvoriť domáci bezlepkový chlebík, práve rozvoniavajúci po našej domácnosti. Ráno už síce nebude až tak naširoko- naďaleko voňať, ale bude o to lepšie chutiť. A určite poteší aj náš tráviaci systém, ktorý sa pohne vďaka dvom základným ingredienciám – rasci a ľanu.

 Čo si naň pripravíme ako základ?

  • 500 g bezlepkovej múky Schär Mix B,
  • 500 ml mlieka alebo vody,
  • 1 čerstvé droždie,
  • 100 ml rastlinného oleja,
  • soľ,
  • trstinový cukor,
  • celú rascu,
  • ľanové semienka.

Ako na to?  

1. Mlieko (resp. vodu alebo kombináciu oboch) s troškou cukru mierne ohrejeme, pridáme droždie a necháme podkysnúť, kým droždie nevypláva na povrch.

2. Múku s troškou soli, rascou a ľanom zmiešame tak, aby boli semienka rovnomerne rozdelené v celom objeme.

3. Pridáme podkysnuté droždie a postupne prilievame olej. Všetky tekuté súčasti pridávame postupne.

4. Chlebové cesto miešame cca 10 minút, kým sa v ceste nezačnú vytvárať vzduchové bubliny.

5. Vylejeme do formy na pečenie chleba vymastenej olejom a necháme kysnúť cca 50 min.

6. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C cca 1 hodinu.

chlebík

 Príjemné ráno s chutným a zdravým domácim chlebíkom!

 

 

 

 

 

 

Danka Fráková

Článok bol pridaný dňa 14/01/2015 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPečivoRaňajkyRecepty   |   Autor: Danka Fráková

Komentáre