K šťastiu (a hlavne k pečeniu) budeme potrebovať:
- 250 g bezlepkovej múky Mix B (Schär),
- 50 g pohánkovej múky,
- soľ (himalájsku, alebo morskú),
- ľanové semienka (prípadne iné),
- 1 kávovú lyžičku guarovej gumy.
Suché ingrediencie premiešame a až následne pridáme tekuté:
- 200 ml vlažnej vody
- 2 polievkové lyžice oleja (ak chceme zosúladiť chute semienok a oleja, pridajme ľanový olej kvôli chuti – och, viem, najzdravší je za studena)
- 15 g droždia rozpusteného v 100 ml vlažnej vody
Ako na to?
1. Všetko spolu mixujeme 5-10 minút.
2. Namočenými rukami formujeme žemličky, ktoré necháme podkysnúť na plechu cca 30 min.
3. Pre dokonalosť môžeme posypať rovnakými semienkami, ktoré sa ocitli v samotnom ceste.
4. Pečieme taktiež približne 30 minút. pri teplote 180°C na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Z uvedeného množstva pripravíme 8 žemličiek strednej veľkosti.
A aby sme neostali pri prvej vete a neboli tie žemličky stále rovnaké, obmieňajme semienka (tekvica, slnečnica, sezam, či menej známe chia). Aj to maslo nemusí byť stále iba maslom – nátierok je neúrekom.
Po dvoch dňoch už žemličky nie sú. Respektíve nie sú také čerstvé :-). Krátkym ohriatím v mikrovlnnej rúre im vrátime na chvíľku ich čerstvú chuť. A šup-šup, rýchlo ich zjesť, aby sme sa mohli pustiť do opätovného pečenia s obmenou, ktorá nám počas experimentovania napadne.
Krásne rána s bezlepkovými žemličkami! :-)
Som inštruktorka Aerobiku, Zumby a Interval tréningu. Taktiež som šťastnou maminou dvoch chlapčekov. Prispievanie na blog fitshaker.sk považujem za úžasnú možnosť podeliť sa so svojimi poznatkami a skúsenosťami s ďalšími nadšencami športu a zdravého životného štýlu.