Pár slovíčok o vzácnej žihľave
Nájsť v prírode žihľavu, nie je vôbec problém. Len, čo zíde posledný sneh, žihľava začne vyháňať svoje prvé lístky, ktoré môžete zbierať. Dávajte si však pozor, aby to bolo na čistých miestach. Čerstvé mladé výhonky sú nám k dispozícii až do neskorej jesene, čo je super správa. Bylinkári ju zaraďujú medzi najlepšie rastlinné lieky pre jej využiteľnosť, ktorá nemá konca kraja.
Žihľava je plná výživných látok, vďaka ktorým má blahodarné účinky na ľudské zdravie. V jej vnútri sa nachádzajú proteíny, škroby i cukry, vitamíny C, B, provitamín A. Ďalej sú to minerály: vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď mangán, či vysoký obsah vzácneho železa, ktorého množstvo sa v ľudskom tele vekom znižuje. Taktiež obsahuje, ako každá zelená rastlina, chlorofyl, no aj kyselinu kremičitú, triesloviny, ktoré zlepšujú imunitu a serotonín, ktorý má v ľudskom tele za úlohu zabezpečovať zlepšenie nálady. Najcennejší je jej vplyv na krvotvorbu, podporuje vznik červených krviniek, dodáva železo, zlepšuje krvný obraz, vynikajúco čistí krv, čo sa samozrejme prejaví na celom organizme. Pomáha aj pri rôznych kožných vyrážkach, napr. akné (problémové miesta potierame šťavou zo žihľavy), či pri bolestiach kĺbov.
Pomáha tiež pri hemoroidoch a znižuje krvácanie. Žihľavový čaj pôsobí močopudne, čím je určený reumatikom a osobám chorým na obličky, a tiež tlmí kašeľ. Upravuje krvný tlak i pravidelnosť menštruácie, znižuje hladinu cukru v krvi, čím prospieva diabetikom. Aj pri vírusových ochoreniach a bakteriálnych infekciách je žihľava prvotriednym pomocníkom. Zlepšuje tiež peristaltiku čriev, upravuje metabolizmus a podporuje tvorbu materského mliečka. Pomáha i pri rôznych druhoch alergií. Zvonku je zápar zo žihľavy osvedčeným liekom na vlasy, dokonca podporuje ich rast, lesk a zbavuje lupín. V minulosti sa využívalo šľahanie vňaťou, nazývané urtikácia, čo zlepšovalo prekrvenie rôznych častí tela a odstraňovalo reumatické bolesti. Pamätám si, keď som ako malá s plačom dobehla k starkej po popŕhlení žihľavou. Vždy mi povedala, neplač moja, to pálenie prejde, a keď budeš veľká, nebudeš mať reumu :).
Zbierame mladé lístky alebo vňať tmavozelenej farby. Zbiera sa však aj koreň. Jeho zber je vhodný na jar (marec, apríl), ale aj na jeseň (september, október), z ktorého robíme odvar. Po zbere sa môže z čerstvej žihľavy pripraviť napríklad čajík, zvyšok sa vysuší na tmavom mieste. Na sušenie je najlepšie zbierať májovú žihľavu. Usuší sa pomerne rýchlo, pričom listy, ktoré sčernejú je najlepšie vyhodiť. Vysušenú žihľavu skladujeme najviac rok.
Dnes si môžeme pripraviť veľmi chutný nápoj plný osvieženia a lahodnej chuti :)
Čo budeme potrebovať?
- 2 banány
- pár lístkov mladej žihľavy (množstvo nechám na vás podľa toho, akú výraznú chuť chcete mať)
- 2 PL goji
- 1ČL chia semienok
- 1ČL škorice
- kúsok zázvoru
Ako budeme postupovať?
1. Goji si spolu s chia semienkami dopredu namočíme v 2 – 3 dcl prefiltrovanej vody. Ak máte radi citrusy, môžete namiesto vody použiť čerstvú šťavu z pomarančov.
2. Všetky ingrediencie spolu zmixujeme a zdravučký nápoj je hotový. Ak by ste mali pocit, že je pre vás hustý, pridajte si trošku vody. Ak by ste ho potrebovali osladiť, pridajte ešte jeden banánik, rozmixované čerstvé (sušené) ďatle, či lyžičku domáceho medíku :).
4-TÝŽDŇOVÁ ŽIHĽAVOVÁ KÚRA podľa Márie Treben
Kúru si pripravíme na jar z mladých výhonkov a v jeseni po kosení, keď mladé výhonky opäť vyrastú. Jednu šálku žihľavového čajíka piť ráno na lačno pol hodiny pred raňajkami a jednu až dve šálky po dúškoch cez deň. Aj čaj pred raňajkami možno piť po dúškoch, aby sa dobrý účinok znásobil. Ako tvrdí pani Trebenová, po takejto kúre sa človek cíti nesmierne dobre a má pocit, že urobí trojnásobné množstvo práce ako inokedy. Na zlepšenie chuti si môžeme pridať rumanček kamilkový alebo mätu piepornú. Preventívne sa môže piť jedna šálka čajíka zo žihľavy denne po celý rok.
Žihľava sa dá využívať aj na varenie – môžeme ju používať ako špenát. Pripravíme z nej prívarok, polievku, či len tak pridáme do šalátikov, kde si zachová najviac zo svojich liečivých schopností. V porovnaní s mladým špenátom, má žihľava 29 x väčšie množstvo vápnika, 14 x viac železa, 8 x viac horčíka a 4 x viac draslíka.
3 BYLINKOVÉ RECEPTÍKY
Žihľavová šťava na nízky obsah železa v krvi
Čerstvé mladé výhonky žihľavy rozmixujeme s malým množstvom čistej vody. Šťavu vytlačíme alebo precedíme cez sitko, či gázu. Užívame 3-krát denne jednu čajovú lyžičku pred jedlom. Žihľava je najlepšou bylinkou na úpravu krvotvorby.
Domáce maggi korenie
Zmiešame na drobno nakrájané 2/3 ligurčeka (maggi) a 1/3 žihľavy. Natlačíme do sklenenej nádoby, zasypeme 3 lyžicami himalájskej soli. Potrasieme a znovu natlačíme. Zalejeme kvalitným olivovým olejom a uchovávame v chladničke.
Zdravý sirup zo žihľavy
Na prípravu potrebujeme: 80 - 100 stoniek zo žihľavy, 2 - 3 kg trstinového cukru, 4 bio citróny, 3 l čistej vody.
Žihľavu prepláchneme vodou a citróny si dôkladne umyjeme kefkou a nakrájame na plátky. Dáme do väčšieho hrnca s vodou, privedieme k varu a asi 5 minút povaríme. Tento vývar necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes precedíme, do šťavy pridáme trstinový cukor a privedieme pomaly do varu. Za stáleho miešania necháme krátko prejsť varom. Ešte teplý žihľavový sirup prelejeme do sklenených fliaš a hneď uzatvoríme. Zátky a fľaše musia byť dôkladne čisté, aby sa nám sirup nepokazil. A nezabudnite, zber žihľavy na sirup sa odporúča len do 15. mája, potom je žihľava vyzretejšia a má už inú chuť.
Užívanie: 2 – 3 krát denne 3 čajové lyžičky.
Účinky domáceho sirupu: podporuje prečistenie krvi a jej tvorbu, pôsobí na funkciu pečene, žlčníka a obličiek, prispieva k spomaleniu starnutia, podporuje kosti, zuby, chrupavky, väzivové tkanivá a zrak, podporuje činnosť slinivky a vaječníkov, prispieva k odľahčeniu žalúdka.
Zápar: Do horúcej vody pridáme bylinky a necháme vylúhovať 5 – 10 minút. Pri zápare si dávame pozor, aby sme vodu uviedli blízko bodu varu. Nenechávajme ju zovrieť, pretože to by rozptýlilo veľmi vzácne éterické oleje z bylín do pary.
Množstvo: 30 g sušenej bylinky alebo 75 g čerstvej na ½ litra vody.
Odvar: do studenej vody pridáme koreň a dáme variť. Čas varenia by však nemal prekročiť 20 minút, vodu odstavíme a ešte lúhujeme 10 minút (odvar sa tiež používa pri liečivých kôrach, konárikoch a pri rôznych druhoch bobuľovín).
Množstvo: 30 g sušenej, napr. kôry, alebo 60 g čerstvej kôry na ¾ litra vody, ktorá sa nám varením odparí na ½ litra.
Západ aj odvar konzumujeme vždy mierne teplé alebo vlažné, nikdy nie vriace alebo príliš studené.
Nechajte sa zlákať čarovnými účinkami žihľavy a budete sa cítiť fit. Nádherný deň prajem. :)
Zdroje textu:
Zdravie z Božej lekárne, Mária Trebenová, 2010.
Bylinkový receptár, Dionýz Dugas, 2010 (autorova mama bola dlhoročná bylinkárka, vďaka ktorej našiel cestu k bylinkárstvu i on), na knihe pán Dugas spolupracoval s fytoterapeutom MUDr. Karolom Mikom a s botaničkou Ing. Katarínou Obertovou.
Z bylín a kláštorov - Bylinkové čaje a prírodné liečivé prostriedky, Adriana Paolini, Marco Pavesi, 2014., Revue Bylinky, 3/2014, str. 18 – 24.
Zdroj fotiek: flickr.com
Ďalšie články, ktoré vás budú baviť:
Zelené smoothie - elixír zdravia
Overené tipy ako posilniť imunitný systém
Poznáte zeleninku, ktorá vyrastie kdekoľvek a kedykoľvek?
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.