Patríš k maškrtníkom ? Trafila som do čierneho? Áno ? Tak si pochutnaj na skvelom pšenovom koláčiku so slivkami a jabĺčkami. Mňam! Vyskúšaj a nebudeš ľutovať (iba si prsty oblizovať :-) ).
Čo budeme potrebovať ?
Ako budeme postupovať ?
1. Uvaríme si pšenovú kašu. Nezabudnite, že pšeno si pri varení najskôr 3 krát sparíme vriacou vodou, aby nebolo horké (ja to robím pri pšene vždy).
2. Potom 150 g pšena zalejeme 750 ml tekutiny, tj. cca 1 diel pšena na 4 diely tekutiny. Môžeme použiť bio mlieko alebo obilný nápoj ( ryžový, či špaldový). Ja mám rada ovsené mlieko, ktoré si urobím sama (namočím vločky na hodinku a potom ich zmixujem ponorným mixérom) a tiež ryžové mlieko - to je také mierne sladučké. Ak máte radi ovocnú chuť, môžete použiť odšťavené jabĺčko, po prípade kvalitný ovocný džús.
3. Necháme kašu čiastočne vychladnúť a premiešame ju so sirupom alebo s medom.
4. Dochutíme podľa vlastnej chuti (škorica, hrozienka, akékoľvek semienka, ktoré máte radi, či kokos...).
5. Do vymastenej formy na dno navrstvíme polovicu osladeného vychladnutého pšena. Na ne poukladáme odkvapkané, vopred namočené sušené slivky.
6. Nastrúhané jablká zmiešame so škoricou, hrozienkami a pudingom a vytvoríme z toho ďalšiu vrstvu.
7. Na jablká dáme druhú polovicu pšena.
8. Dáme zapiecť na cca 35 až 40 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Povrch necháme ku koncu zapiecť do zlatista pod grilom.
A nakoniec zopár mojich rád:
Snažím sa vajíčka používať menej, ale ak by ste chceli, tak najskôr zamiešajte do vychladenej kaše žĺtka a potom veľmi pomaly vyšľahaný bielok (môžem povedať, že s vajíčkami je pšenovník krehkejší).
Ja mám tento koláčik veľmi rada, pretože je to koláčik – ale môže byť i sladučký obed v podobe nákypu. A plniť ho môžete podľa Vašej fantázie - vynikajúci je aj mak so slivkami. Tiež hrušky, banán, kokos a taktiež miesto pšena môžete použiť pohánkovú lámanku, bulgur, či kus kus, quinou... tu sa môže prejaviť každého tvorivosť a odmenou budú sladučké pohľady a plné brušká :-).
Nech Vám chutí :)
Čo budeme potrebovať ?
- 150 g pšena alebo ¾ uvarenej pšenovej kaše,
- 750 ml ovseného (príp. iného) mlieka,
- 8 až 10 lyžíc medu, ryžového bio sirupu alebo agáve sirupu (ja používam najradšej domáci medík alebo ďaltový sirup),
- 200 g sušených sliviek (vopred ich na niekoľko hodín namočíme, ak sú príliš tvrdé),
- 500 g na hrubo nastrúhaných jabĺk,
- 2 lyžice škorice,
- 100 g hrozienok,
- 3 lyžice kukuričného škrobu alebo vanilkového bio pudingu.
Ako budeme postupovať ?
1. Uvaríme si pšenovú kašu. Nezabudnite, že pšeno si pri varení najskôr 3 krát sparíme vriacou vodou, aby nebolo horké (ja to robím pri pšene vždy).
2. Potom 150 g pšena zalejeme 750 ml tekutiny, tj. cca 1 diel pšena na 4 diely tekutiny. Môžeme použiť bio mlieko alebo obilný nápoj ( ryžový, či špaldový). Ja mám rada ovsené mlieko, ktoré si urobím sama (namočím vločky na hodinku a potom ich zmixujem ponorným mixérom) a tiež ryžové mlieko - to je také mierne sladučké. Ak máte radi ovocnú chuť, môžete použiť odšťavené jabĺčko, po prípade kvalitný ovocný džús.
3. Necháme kašu čiastočne vychladnúť a premiešame ju so sirupom alebo s medom.
4. Dochutíme podľa vlastnej chuti (škorica, hrozienka, akékoľvek semienka, ktoré máte radi, či kokos...).
5. Do vymastenej formy na dno navrstvíme polovicu osladeného vychladnutého pšena. Na ne poukladáme odkvapkané, vopred namočené sušené slivky.
6. Nastrúhané jablká zmiešame so škoricou, hrozienkami a pudingom a vytvoríme z toho ďalšiu vrstvu.
7. Na jablká dáme druhú polovicu pšena.
8. Dáme zapiecť na cca 35 až 40 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Povrch necháme ku koncu zapiecť do zlatista pod grilom.
A nakoniec zopár mojich rád:
Snažím sa vajíčka používať menej, ale ak by ste chceli, tak najskôr zamiešajte do vychladenej kaše žĺtka a potom veľmi pomaly vyšľahaný bielok (môžem povedať, že s vajíčkami je pšenovník krehkejší).
Ja mám tento koláčik veľmi rada, pretože je to koláčik – ale môže byť i sladučký obed v podobe nákypu. A plniť ho môžete podľa Vašej fantázie - vynikajúci je aj mak so slivkami. Tiež hrušky, banán, kokos a taktiež miesto pšena môžete použiť pohánkovú lámanku, bulgur, či kus kus, quinou... tu sa môže prejaviť každého tvorivosť a odmenou budú sladučké pohľady a plné brušká :-).
Nech Vám chutí :)
Lucka Jurcova
Redaktor vo Fitshaker
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.