Šampiňóny obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vysoký podiel vlákniny, vitamíny, minerálne látky a minimum tukov. Preto ak ich máš rád a nemáš problém s trávením, zaraď ich pokojne do svojho fitness jedálnička. A keďže zdravý jedálniček by mal byť pestrý, naplníme si ich niečím dobrým :-).
Čo budeme potrebovať ?
NA PLNENÉ ŠAMPIŇÓNY:
- 7 veľkých (alebo 14 stredne veľkých) šampiňónov,
- 2 červené papriky,
- 1 cottage cheese,
- parmezán,
- žeruchu,
- citrón,
- olivový olej,
- soľ, korenie.
NA ŠALÁT:
- 100 g rukoly,
- 2 vajíčka,
- 100 g cherry paradajok,
- 1 lyžicu olivového oleja,
- 1 lyžicu balzamikového octu,
- 2 lyžicu citrónovej šťavy,
- 2 lyžicu bieleho jogurtu,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžičku horčice,
- parmezán,
- žeruchu,
- soľ, korenie.
Ako na to?
1. Najprv si pripravíme šampiňóny, ktoré si očistíme a vydlabeme.
2. Vyžmýkame si šťavu z citrónu (2 polievkové lyžice citrónu si odložíme na šalát), ktorú dáme do hrnca spolu s vodou.
3. Keď voda zovrie, vložíme do nej hlávky zo šampiňónov a po 1 minúte ich vyberieme, necháme ich odkvapkať a ochutíme soľou a korením.
4. Hlávky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Na oleji osmažíme nožičky a vydlabané časti šampiňónov, pridáme papriku a podusíme.
6. Po 4-5 minútach dusenia, pridáme cottage cheese a trochu nastrihanej žeruchy.
7. Poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a touto zmesou naplníme šampiňóny.
8. Keď ich všetky naplníme, posypeme ich ešte parmezánom a pečieme 25 minút v rúre pri 180 stupňoch.
9. Kým sa budú šampiňóny zapekať, pripravíme si šalát. Šalát si môžeme spraviť aj jednoduchý, bez dressingu s tým, že si len nakrájame rajčiny, pridáme rukolu, balzamikový ocot a olivový olej.
10. Ak si ho chceme oživiť dressingom uvaríme si dve vajíčka natvrdo, ktoré olúpeme.
11. Jedno z nich si nakrájame na plátky. Druhé si prekrojíme napoly a vyberiem žĺtok.
12. Žĺtok rozmiešame s olejom, jogurtom, cesnakom a horčicou. Dochutíme soľou a korením.
13. Bielok, ktorý nám z vajíčka ostal, nakrájame na jemné kúsky a primiešame do dressingu.
14. Na hlbší tanierik si poukladáme rajčiny a rukolu, na ktoré nakvapkáme dressing.
15. Na dressing poukladáme plátky vajíčka, posypeme žeruchou a parmezánom a nakoniec pokvapkáme odloženou citrónovou šťavou.
Som študentka vysokej školy, ktorá má veľa záľub a jednou z nich je práve varenie. Varenie milujem, baví ma a napĺňa. Rada s jedlom experimentujem, skúšam nové recepty a následne ho fotím. V poslednej dobe sa obzvlášť venujem zdravým jedlám a zdravému životnému štýlu.