Máš večer obrovskú chuť vziať si pri telku niečo dobré na "ďobkanie"? Nechceš aby tvoja postava a zdravie utrpeli vážnu ujmu z pojedania čipsov, krekrov, či solených pražených orieškov? Vyskúšaj túto chrumkavú dobrotu, po ktorej sa nebudeš musieť cítiť previnilo! Navyše, môžeš si ho pripraviť na množstvo spôsobov. Stačí vymeniť jedno korenie za druhé a cícer bude chutiť úplne inak :-).
Cícer sa označuje ako bielkovinová bomba a odporúča sa konzumovať aspoň 1x do týždňa. Má jemnú orieškovú chuť a preto to bude určite pre vás "láska na prvé sústo". Má v sebe prirodzene veľa vlákniny, železa, vitamínov B a draslíka. Pri tepelnom opracovaní nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek. Tak čo ideme na to? :-)
Cícer sa označuje ako bielkovinová bomba a odporúča sa konzumovať aspoň 1x do týždňa. Má jemnú orieškovú chuť a preto to bude určite pre vás "láska na prvé sústo". Má v sebe prirodzene veľa vlákniny, železa, vitamínov B a draslíka. Pri tepelnom opracovaní nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek. Tak čo ideme na to? :-)
Čo potrebujeme na prípravu?
- 100 – 200 g cíceru (podľa toho, koľko si budete chcieť pripraviť),
- olivový olej, poprípade kvalitný repkový, či kokosový ( kokosový dodá cíceru úplne iný rozmer chuti, ale odporúčam vyskúšať),
- korenie – akékoľvek máte radi (maha, provensálske, grilovacie, vynikajúce je aj korenie Garam masala, skúste poprípade i čili – ak máte radi pikantné, alebo môžete podľa chuti pridať i sušené bylinky),
- himalájska/ morská soľ,
- 2 bobkové lístky.
Ako na to?
1. Cícer si cez noc namočíme. Zlejeme, dáme variť do novej vody a pridáme bobkový list (ak používate, pridajte cca 5cm kúsok morskej riasy, či 1 čili papričku).
2. Kým sa nám cícer varí, pripravíme si v miske olej, ktorý zmiešame so soľou, korením.
3. Keď sa nám cícer uvarí, necháme si ho trošku osušiť a potom ho pridáme do misky s pripravenou zmesou a dobre premiešame, aby sa nám každučká gulička cíceru obalila.
4. Pripravíme si zapekaciu misu/ plech, na ktorý si dáme papier na pečenie a vysypeme cícer. Pečieme pri 180 stupňoch, približne 35 minút. Získa takú zlatistú farbu a korením vám prevonia celú kuchyňu. Počas pečenia cícer niekoľkokrát premiešame, aby sa nám rovnomerne opiekol.
TIP: Ak doma nemáš cícer, skús tento recept s kukuricou.
2. Kým sa nám cícer varí, pripravíme si v miske olej, ktorý zmiešame so soľou, korením.
3. Keď sa nám cícer uvarí, necháme si ho trošku osušiť a potom ho pridáme do misky s pripravenou zmesou a dobre premiešame, aby sa nám každučká gulička cíceru obalila.
4. Pripravíme si zapekaciu misu/ plech, na ktorý si dáme papier na pečenie a vysypeme cícer. Pečieme pri 180 stupňoch, približne 35 minút. Získa takú zlatistú farbu a korením vám prevonia celú kuchyňu. Počas pečenia cícer niekoľkokrát premiešame, aby sa nám rovnomerne opiekol.
TIP: Ak doma nemáš cícer, skús tento recept s kukuricou.
Do chrumkavenia priatelia :)
Lucka Jurcova
Redaktor vo Fitshaker
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.