Čo navariť svojim deťom, vnúčencom (alebo dospelým deťom v podobe manžela) a mať pri tom svedomie na mieste, že si ich nenakŕmila niečím nezdravým. To je dilema! Poďme si ju v dnešnom receptáriku vyriešiť :-).
BANÁNOVÁ ZMRZLINA – bez mlieka, cukru a tuku
Možno ju už poznáš... ale ak náhodou nie- musíš vyskúšať! :-)
Potrebujeme:
Ako na to?
Banány nakrájame na kolieska a dáme aspoň na 2 hodiny do mrazničky. Potom ich presypeme do mixéra s hlbokou nádobou a tyčovým mixérom mixujeme dokiaľ sa nevytvorí hladká hmota podobná zmrzline.
Zdá sa ti jedna ingrediencia málo? Máš radšej viac chutí pokope? Skús k banánom pridať čučoriedky. Dokonale sa k sebe s banánom hodia a ty posunieš zmrzku o úroveň vyššie.
Hneď konzumujeme :-).
Potrebujeme:
- banány
Ako na to?
Banány nakrájame na kolieska a dáme aspoň na 2 hodiny do mrazničky. Potom ich presypeme do mixéra s hlbokou nádobou a tyčovým mixérom mixujeme dokiaľ sa nevytvorí hladká hmota podobná zmrzline.
Zdá sa ti jedna ingrediencia málo? Máš radšej viac chutí pokope? Skús k banánom pridať čučoriedky. Dokonale sa k sebe s banánom hodia a ty posunieš zmrzku o úroveň vyššie.
Hneď konzumujeme :-).
PALACINKY
Potrebujeme:
Krém:
Ako na to?
1. Do veľkej nádoby nasypeme múku, odhadom podľa toho koľko palaciniek chceme. Palacinky majú so špaldovou alebo amarantovou múkou orieškový nádych.
2. Pridajte ostatné sypké prísady a premiešajte. Môžete dať do 2 nádob a do jednej pridať kakao. Keď ich budete piecť, môžete tak vytvárať rôzne tvary, smajlíkov, srdiečka.
3. Primiešajte vajcia, olej a mlieko, aby vzniklo polo-husté cesto. Poriadne premiešajte, aby sa rozbili všetky hrudky. Môžete použiť mixér.
4. Nahrejeme panvicu, ktorú sme jemne vymazali olejom. Ak je kvalitná panvica, ani netreba používať olej. Pečieme palacinky. Na každú použijeme asi 1 naberačku.
5. Potrieme džemom alebo avokádovým krémom.
Krém pripravíme vymixovaním avokáda s banánom. Pridáme 2-3 polievkové lyžice kakaa, alebo karobového prášku a trochu medu, ak by banán nebol dostatočne sladký. Premiešame a môžeme podávať.
- Špaldovú múku hladkú (alebo inú zdravšiu variantu bielej múky ako ryžovú, ražnú, bezlepkovú,...),
- Prášok do pečiva,
- Domáce vajíčka,
- Štipku soli,
- Trochu oleja (kokosového, olivového, repkového),
- Mlieko, prípadne rastlinnú náhradu,
- Sladidlo (med, trstinový cukor).
Krém:
- Avokádo,
- Banán
- 2-3 PL Kakaa/karobový prášok,
- Med
Ako na to?
1. Do veľkej nádoby nasypeme múku, odhadom podľa toho koľko palaciniek chceme. Palacinky majú so špaldovou alebo amarantovou múkou orieškový nádych.
2. Pridajte ostatné sypké prísady a premiešajte. Môžete dať do 2 nádob a do jednej pridať kakao. Keď ich budete piecť, môžete tak vytvárať rôzne tvary, smajlíkov, srdiečka.
3. Primiešajte vajcia, olej a mlieko, aby vzniklo polo-husté cesto. Poriadne premiešajte, aby sa rozbili všetky hrudky. Môžete použiť mixér.
4. Nahrejeme panvicu, ktorú sme jemne vymazali olejom. Ak je kvalitná panvica, ani netreba používať olej. Pečieme palacinky. Na každú použijeme asi 1 naberačku.
5. Potrieme džemom alebo avokádovým krémom.
Krém pripravíme vymixovaním avokáda s banánom. Pridáme 2-3 polievkové lyžice kakaa, alebo karobového prášku a trochu medu, ak by banán nebol dostatočne sladký. Premiešame a môžeme podávať.
PERNÍKY
Potrebujeme:
Ako na to?
1. Ľanové semienka zalejeme vodou a počkáme aspoň pol hodiny kým napučia. Z medu, oleja a škorice uvaríme sirup. Keď je ohriaty, pridáme sódu a ocot. Pozor bude to trošku peniť, ale to je dobre.
2. Do veľkej nádoby dáme múku. Ak nemáte tieto, kľudne použite iba hladkú špaldovú. Pridajte sirup a semiačka zaliate vodou.
Premiešajte poriadne, postupne sa nebude cesto ani lepiť na steny misy. Preložte cesto na dosku, rozváľajte. Vykrajujte požadované tvary. Poukladajte na plech vyložený papierom.
3.Upečte na 180C (teplovzdušná rúra), asi 15 minút, treba ich sledovať aby nezhoreli.
Sú ihneď mäkké a ak ich máte v nádobe, tak vydržia dlho.
- 2 PL pomletých ľanových semienok
- 6 PL vody
- 100g medu (prípadne iného sirupu – melasy, ďatlového sirupu)
- 50g kokosového oleja
- 1 PL sódy bikarbóny
- 1 PL škorice
- 1 PL octu
- 300g múky (mix hrachová, amarantová, ryžová, kukuričná, ražná hladká a špaldová)
Ako na to?
1. Ľanové semienka zalejeme vodou a počkáme aspoň pol hodiny kým napučia. Z medu, oleja a škorice uvaríme sirup. Keď je ohriaty, pridáme sódu a ocot. Pozor bude to trošku peniť, ale to je dobre.
2. Do veľkej nádoby dáme múku. Ak nemáte tieto, kľudne použite iba hladkú špaldovú. Pridajte sirup a semiačka zaliate vodou.
Premiešajte poriadne, postupne sa nebude cesto ani lepiť na steny misy. Preložte cesto na dosku, rozváľajte. Vykrajujte požadované tvary. Poukladajte na plech vyložený papierom.
3.Upečte na 180C (teplovzdušná rúra), asi 15 minút, treba ich sledovať aby nezhoreli.
Sú ihneď mäkké a ak ich máte v nádobe, tak vydržia dlho.
Všetkým maškrtným jazýčkom prajeme dobrú chuť :-).
Katarína Zapletajová
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.