Upiecť kváskový chlebík nie je žiadna veda! Overený recept krok za krokom.

Ani tebe tie kupované chleby veľmi nevoňajú? Nájsť dobrý zdroj veru nie je len tak. A ak ide o kváskový chlebík, ktorý je pre tvoje telo ozajstným darom, tak to je skutočne tvrdý oriešok. Najmä pre ľudí, ktorí bývajú v menších mestách… Ale nezúfaj! Dnes ťa naučím, ako si pripraviť pravý domáci chlieb. Vlastnoručne upečený, z tvojho kvásku. Nie je to žiadna veda. Chce to len chvíľku času a trpezlivosti. Výsledok však stojí za to! Upiecť chrumkavý, chutný a zdravý chlebík je teda niečo! Pripravená na dnešnú lekciu :-)?

Na ceste za domácim chlebíkom!

1. KROK: Pripravme si domáci kvások

Príprava kvásku nie je tak zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Trvá síce 4 dni, ale hravo ju zvládneš aj ty. A za ten domáci chlebík to rozhodne stojí. Poďme pekne poporiadku.

Čo budeme potrebovať?

  • sklenenú nádobu
  • drevenú varešku
  • bio ražnú múku
  • vlažnú vodu

Ako budeme postupovať?

1. deň – príprava kvásku

Do sklenenej nádoby, v ktorej nám bude kvások kysnúť, si dáme 100 g alebo 3 lyžice bio ražnej múky. Pridáme vlažnú vodu (cca 80 – 100 ml) tak, aby nám vzniklo ´palacinkové´, nie však veľmi riedke, cesto. Prikryjeme servítkou alebo potravinovou fóliou a dáme na najteplejšie miesto v byte. Necháme ho odpočívať do nasledujúceho dňa.

2. deň – prvé kŕmenie kvásku

Mali by sa nám objaviť prvé bublinky. Pridáme 3 lyžice múky, vodu izbovej teploty a dobre premiešame (konzistencia by mala opäť pripomínať palacinkové cesto tak, ako v prvý deň). Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto. Farba kvásku by sa nemala meniť. Môžeme pozorovať prvé bublinky a objem kvásku by sa mal zväčšovať.

3. deň – druhé kŕmenie kvásku

Mali by sme cítiť kyslejšiu vôňu. Zopakujeme to, čo v predchádzajúci deň. Ak by sme mali malú sklenenú nádobu, vymeníme ju za väčšiu, aby nám kvások nevytiekol. Odložíme do nasledujúceho dňa na teplé miesto.

4. deň – kvások je pripravený na použitie

Kvások by mal byť už hotový, dosť kyslý, plný bubliniek. A tak sa môžeme s chuťou pustiť do prípravy chlebíka.

itshaker_blog_chlebík _Kvások od 1

2. KROK: Ideme piecť chlebík

Čo budeme potrebovať?

  • 100 – 150 g kvásku (uvidíš, ako sa ti chlebík vydarí, možno sa ti nabudúce osvedčí pridať viac kvásku. Ak to preženieš, nič sa nestane, len bude chlebík trocha kyslejší, ale stále chutný :-))

TIP: Zvyšok kvásku si odlož do sklenenej fľašky a daj ho do chladničky. Takto uskladnený vydrží aj 2 týždne. Budeš ho mať ako štartér pri ďalšom pečení. Kvások nabudúce už nebudeš musieť robiť 4 dni, ale si ho len ráno vytiahneš z chladničky a necháš odstáť, aby mal izbovú teplotu. Potom pridáš 3 lyžice múky a vlažnú vodu a pár hodín necháš vykvasiť. Následne postupuješ rovnako ako pri príprave chlebíka.

  • 350 g ražnej múky alebo pšeničnej celozrnnej, či špaldovej
  • 75 g pohánkovej múky
  • 75 g cícerovej múky

TIP: Ak by si na začiatok nechcela miešať múky, tak si daj 500 g ražnej múky alebo 500 g špaldovej. Prípadne pol na pol, teda 250 g ražnej a 250 g špaldovej múky.

  •  300 g vlažnej vody,
  • 100 – 150 g uvareného obilia (špalda, nahý ovos, pšeno, krúpky alebo i uvarené strukoviny) – túto ingredienciu však môžeš vynechať,
  • 2 lyžičky rasce (vynikajúca je i čierna rasca) alebo MAHA korenie, či koriander, aníz, fenikel (podľa toho, čo máš rada),
  • 2 lyžičky morskej/himalájskej soli,
  • 1 lyžicu semienok podľa chuti (ľanové, slnečnicové, tekvicové), alebo oriešky, ktoré si vopred namočíme,
  • môžeme pridať sušené paradajky, či postrúhanú mrkvu.

Ako budeme postupovať?

1. Múku zmiešame s korením, soľou a pridáme obilie. Kvások si rozmiešame vo vlažnej vode a pridáme do cesta. Ručne veľmi dobre vymiesime. Necháme v miske, prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme v teple kysnúť 8 – 12 h.

2. Zvykla som si chlebík takto pripravovať večer. Nechám ho cez noc nakysnúť a ráno pečiem. Ja mám sklenenú obdĺžnikovú formu, niečo ako na biskupský chlebík. Kľudne však môžeš použiť i formu na tortu, či inú formu. Vyložíme si ju papierom na pečenie a cesto do nej premiestnime.

3. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme cca  1 ½ – 1 ¾ hodiny. Naučila som sa nepoužívať vyššiu teplotu ako je 180 °C. Pri vyšších teplotách už pokrmy nie sú pre zdravie úplne najvhodnejšie.

4. A je to! Chlebík po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Uskladňujeme najlepšie v látkovom (ľanovom) vrecku.

itshaker_blog_chlebík 2

fitshaker_blog_chlebík 3

fitshaker_blog_chlebík 4

Aké sú najväčšie výhody pečenia z kvásku?

1. Vyššia trvanlivosť – chlebík z kvásku vydrží oveľa dlhšie čerstvý. Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Zabudli sme v našom ľanovom vrecku posledný krajec chlebíka. Bolo obdobie, keď som dlhšie nepiekla a po cca 2 týždňoch som upiekla čerstvý. Zoberiem vrecko a tam krajec starého chlebíka, ktorý bol bez plesne a ani nebol tvrdý ako kameň. Kvalitný kváskový chlebík vydrží naozaj aj 2 týždne! Ale komu by vydržal, keď je taký vynikajúci. Možno jedine takým omylom ako nám :-).

2. Prospešnosť pre zdravie – takýto chlebík je zdravší, pretože jeho dlhšia príprava i spôsob kysnutia za pomoci priateľských baktérií výrazne znižuje obsah fytátov* a zvyšuje vstrebateľnosť niektorých minerálov, ako horčík, meď, železo a fosfor.

*Fytáty sa nachádzajú vo veľkých množstvách v obilí, strukovinách (preto sa pred varením močia vo vode) a v semenách. Ich hlavnou funkciou je “zamknúť”, zablokovať nutrienty. Zjedením potravy bohatej na fytáty, tak bránime organizmu v absorpcii nutrientov, ktoré sú v nej obsiahnuté. Napr. fytáty obsiahnuté v klasickom chlebe nám pokojne môžu zablokovať absorpciu minerálov zo zeleniny, ktorú sme s ním zjedli, a tak zo zeleniny môžeme využiť len časť tých vzácnych látok, ktoré obsahuje.

3. Lepšie stráviteľný lepok – vedecky sa dokázalo, že 24-hodinové kvasenie kváskového chleba rozložilo lepok a lepkové bielkoviny oveľa lepšie, až 250 krát viac, oproti klasickému chlebu. A tiež, že vďaka baktériám mliečneho kvasenia je lepok lepšie rozložiteľný, a tým i lepšie stráviteľný pre náš organizmus!

4. Prospešné baktérie – v 1 g kvásku môže byť až cca 50 miliónov kvasiniek a 2 500 miliónov mliečnych baktérií.

fitshaker_blog_chlebík 1_titulna_foto

Naozaj sa nemusíš báť prípravy vlastného kvásku a následne chlebíka. Nie je to nič zložité. Možno trošku praxe a trpezlivosti, a hlavne nevzdať sa pečenia vlastného chlebíka, ak by sa ti aj na prvýkrát nevyšiel! Skúsenosťami to bude len a len lepšie. Asi ako všetko, však? Držím palce, nech sa ti tvoj chlebík krásne vydarí :-).

 

Dobré zdroje na záver:

  • kváskové mapy nájdeš tu: www.kvasok.sk (prípadne ti štartér môžem poslať i ja. Ak by si mala akékoľvek otázky, píš nám :-) alebo si ho priprav sama podľa postupu vyššie),
  • ošatky na pečenie, špeciálne nádoby na kysnutie a pečenie chlebíka nájdeš napríklad TU.

 

 

 

Ďalšie články, ktoré sa ti budú páčiť:

Chrumkavé bezlepkové ciabatky

Vyskúšaj chlebík z makovej múky

Vynikajúce špaldové žemličky

Lucia Jurčová

Redaktorka vo Fitshaker
Som nadšencom zdravej výživy, pohybu, byliniek, všetkého, čo si človek môže doma sám uvariť, upiecť, dokonca i vyrobiť a všetkého čo s tým súvisí. Rada sa budem s čitateľmi blogu Fitshakera deliť o informácie, ktoré mne osobne pomohli a ďalej pomáhajú orientovať sa na ceste za zdravím a prírode bližším, šetrnejším spôsobom života.
Lucia Jurčová

Článok bol pridaný dňa 07/12/2015 a zaradený do kategórie: KváskovanieOstatnéPečivoRecepty   |   Autor: Lucia Jurčová

Komentáre