Tip na veľkonočné pečenie: Netradičná tvarohová roláda z cviklového cesta
Chystáš sa piecť na Veľkú noc? Každý zákusok nemusí byť plný cukru a stužených rastlinných tukov. Ak použiješ kvalitné suroviny, tento koláčik ti v malej miere neuškodí. Pri jeho príprave budeš potrebovať len trošku trpezlivosti. Ver mi, že tá však bude odmenená. Po tejto roláde sa určite len tak zapráši. :-)
Doba prípravy: 40 minút
Doba chladenia: najmenej 3 hodiny
Čo budeme potrebovať na cca 16 kusov (veľkosť plechu 30×35 cm)?
Na cesto:
- 220 g uvarenej cvikle
- 4 vajíčka z voľného chovu
- 4 lyžice trstinového cukru
- 4 lyžice polohrubej špaldovej múky
- ½ prášku do pečiva z vínneho kameňa (cca 1 lyžička)
Na krém:
- 100 g zmäknutého masla
- 250 g mascarpone
- 500 g jemného tvarohu
- 1 bio vanilkový cukor
- 1 lyžicu medu
- 120 g jahôd do krému
- jahody na ozdobenie
Ako budeme postupovať?
1. Bielky si oddelíme od žĺtkov.
2. Cviklu vložíme do mixéra a mierne rozmixujeme. Pridáme cukor spolu zo žĺtkami a vyšľaháme dopenista.
3. Prelejeme do misy a pridáme špaldovú múku a prášok do pečiva. Všetko spolu dobre premiešame.
4. Z bielkov si vyšľaháme hustý sneh a jemne ho zapracujeme do cesta.
5. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme 20 minút.
6. Prichystáme si vlhkú utierku. Upečené cesto vyberieme z rúry a ešte teplé položíme spolu s papierom na pečenie na utierku a opatrne stočíme do rolády. Asi po desiatich minútach opatrne roládu rozvinieme a jemne odstránime papier na pečenie. Tu treba mať trocha trpezlivosť pretože cesto je krehké. Cesto ešte nakoniec zvinieme naspäť do rolády a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku.
7. Zmäknuté maslo vyšľaháme s mascarpone, pridáme vanilkový cukor, med a tvaroh a všetko spolu premiešame.
8. Jahody nakrájame na menšie kúsky a primiešame ku krému.
9. Keď je cesto vychladnuté rozvinieme ho a po celom rozotrieme rovnomerne krém. Na jeden kraj cesta ešte poukladáme polovice jahôd a pomaly začneme stáčať do rolády.
10. Keď je roláda stočená, zabalíme ju do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť najmenej 3 hodiny.
11. Pokiaľ roláda praskne, alobalom ju stiahneme. Keď krém stuhne, roláda bude držať svoj tvar.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 100 g):
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
897 kJ
213 kcal |
14 g | 11 g | 8 g |
Keď budeš mať cez Veľkú noc na návšteve hostí, môžeš im dať kvíz, z čoho je podľa nich roláda robená. Ten, kto uhádne, dostane posledný kúsok ;-)
Ďalšie zaujímavé nápady aj na veľkonočné pečenie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:
Pozri si aj ďalšie inšpirácie na pečenie (nielen na veľkonočné sviatky):
Fit ovsený koláč s kúskami horkej čokolády
Zdravý jablkový koláč, po ktorom budeš mať zrak ako orol :-)
Hriešne dobrý cviklový cheesecake
- Lososová nátierka s Lučinou: fit večera aj skvelé pohostenie pre návštevy - 14. januára 2021
- Zemiakové placky s kyslou kapustou: tip na fit vegetariánsky obed či večeru - 8. januára 2021
- Vynikajúce slané pohostenie na Silvestra: Baklažánová roláda s prosciuttom a hermelínom - 28. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 10/04/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVeľkonočné | Autor: Júlia Rašlová