Tip na veľkonočné pečenie: Netradičná tvarohová roláda z cviklového cesta

Chystáš sa piecť na Veľkú noc? Každý zákusok nemusí byť plný cukru a stužených rastlinných tukov. Ak použiješ kvalitné suroviny, tento koláčik ti v malej miere neuškodí. Pri jeho príprave budeš potrebovať len trošku trpezlivosti. Ver mi, že tá však bude odmenená. Po tejto roláde sa určite len tak zapráši. :-)

Doba prípravy: 40 minút

Doba chladenia: najmenej 3 hodiny

Čo budeme potrebovať na cca 16 kusov (veľkosť plechu 30×35 cm)?

Na cesto:

  • 220 g uvarenej cvikle
  • 4 vajíčka z voľného chovu
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 lyžice polohrubej špaldovej múky
  • ½ prášku do pečiva z vínneho kameňa (cca 1 lyžička)

Na krém:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 250 g mascarpone
  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 bio vanilkový cukor
  • 1 lyžicu medu
  • 120 g jahôd do krému
  • jahody na ozdobenie

Ako budeme postupovať?

1. Bielky si oddelíme od žĺtkov.

2. Cviklu vložíme do mixéra a mierne rozmixujeme. Pridáme cukor spolu zo žĺtkami a vyšľaháme dopenista.

3. Prelejeme do misy a pridáme špaldovú múku a prášok do pečiva. Všetko spolu dobre premiešame.

4. Z bielkov si vyšľaháme hustý sneh a jemne ho zapracujeme do cesta.

5. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme 20 minút.

6. Prichystáme si vlhkú utierku. Upečené cesto vyberieme z rúry a ešte teplé položíme spolu s papierom na pečenie na utierku a opatrne stočíme do rolády. Asi po desiatich minútach opatrne roládu rozvinieme a jemne odstránime papier na pečenie. Tu treba mať trocha trpezlivosť pretože cesto je krehké. Cesto ešte nakoniec zvinieme naspäť do rolády a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku.

7. Zmäknuté maslo vyšľaháme s mascarpone, pridáme vanilkový cukor, med a tvaroh a všetko spolu premiešame.

8. Jahody nakrájame na menšie kúsky a primiešame ku krému.

9. Keď je cesto vychladnuté rozvinieme ho a po celom rozotrieme rovnomerne krém. Na jeden kraj cesta ešte poukladáme polovice jahôd a pomaly začneme stáčať do rolády.

10. Keď  je roláda stočená, zabalíme ju do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť najmenej 3 hodiny.

11. Pokiaľ roláda praskne, alobalom ju stiahneme. Keď krém stuhne, roláda bude držať svoj tvar.

 

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 100 g):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny
897 kJ

213 kcal

14 g 11 g 8 g

rolada s tvarohom a jahodami

 

rolada z cvikloveho cesta

Keď budeš mať cez Veľkú noc na návšteve hostí, môžeš im dať kvíz, z čoho je podľa nich roláda robená. Ten, kto uhádne, dostane posledný kúsok ;-)

 

Ďalšie zaujímavé nápady aj na veľkonočné pečenie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 1:

zdrave recepty z fitka do kuchyne 1

 

Pozri si aj ďalšie inšpirácie na pečenie (nielen na veľkonočné sviatky):

Fit ovsený koláč s kúskami horkej čokolády

Zdravý jablkový koláč, po ktorom budeš mať zrak ako orol :-)

Hriešne dobrý cviklový cheesecake

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 10/04/2017 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre