Tekvica – jej druhy a ich výhody, ktoré si možno nepoznala

Ak patríš do skupiny halloweenských znalcov, ktorí vedia o využití tekvice len to, že sa dá pekne povyrezávať a so sviečkou vo vnútri vystaviť na terase, priprav sa na kopec noviniek! Tekvica nie je len tá jedna oranžová s očami a úsmevom na plote, sú ich desiatky druhov. A garantujem ti, že jej zdravotné benefity sú ďaleko žiarivejšie než sviečka v jej vydlabanom vnútri :-). 

Odkiaľ sa tu vzala tekvica?

Tekvica na tanieri nie je žiadnou novinkou. Pochutnávali si na nej Indiáni už 4500 rokov pred naším letopočtom. Až v 15.storočí sa dostala bližšie k nám. Orientálna kuchyňa ju v tom čase zakomponovala do jedál, ako jednu z hlavných ingrediencií a zostala na tomto čestnom mieste dodnes. O sto rokov neskôr prišla konečne aj k nám do Európy :-).

6229162414_e99967838d_b

Štyri tváre tekvice

Všetky farby a tvary tekvičiek sa dajú zaradiť do štyroch skupín – podľa toho čo ich spája.

1. Tekvica obyčajná

Obyčajná alebo zeleninová tekvica. Takto múdro nájdeš pomenované cukety a patizóny v knihách :-). Okrem týchto známych druhov si môžeš z radov “obyčajných tekvíc” pochutnať nepríklad aj na tekvici špagetovej, ktorá získala pomenovanie podľa vláknitej konzistencie, ktorú získa počas varenia.

2. Tekvica veľkoplodá

Na pestrofarebných a väčšinou obrovských tekviciach veľkoplodých si môžeš pochutnávať až keď sú úplne zrelé. Pod tenučkou šupkou, ktorá tvorí minimum odpadu sa skrýva lahodná a šťavnatá dužina. Práve vďaka dužine sú z nej perfektné džemy a kompóty. A z takej 30 kg tekvice príznačne nazývanej “Goliáš” bude veru zaváranín dosť na celú zimu.

V tejto skupine sa nachádza aj mimoriadne obľúbená tekvička Hokkaido či tekvica s “mrkvovou chuťou” –  Marina di Chioggia.

3. Tekvica figolistá

Tento druh tekvíc sa vyznačuje mimoriadnou odolnosťou voči poveternostným podmienkam. Plody môžeš zberať až do príchodu prvých mrazov a potom ich dlhodobo skladovať. Veľmi pohodlne sa varia, keďže v horúcej vode ti šupka odpadne sama, a ty tak nemusíš pred prípravou jedla tekvičku ani ošúpať.

4. Tekvica muškátová

Na pultoch v obchodoch nájdeš ako zastupiteľku tejto skupiny najčastejšie “Maslovú tekvicu” alebo tekvicu na pečenie. Jej dužina má lahodnú maslovo-orieškovú chuť. Perfektne sa hodí k mäsu či rybám, ako príloha či  pečená alebo surová v šalátiku.autumn-2905_1280

Jesenná porcia zdravia

V jesennom období sa na teba z každej strany valia informácie o chrípke, oslabenej imunite a najmä 100 % funkčných liekoch, ktoré to celé zachránia. Nemôžeš urobiť nič lepšie, ako si poriadne imunitu posilniť. Určite však nepotrebuješ drahé “spektrum vitamínov” z lekárne. Celé totiž rastie v tvojej alebo babičkinej záhrade. Už len v takej tekvici nájdeš poriadnu nálož vitamínov.

Bez ohľadu na skupinu tekvíc, ktoré sme vymenovali vyššie, platí pre všetky to isté – sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu. Z tejto trojice získaš  100% posilnenie imunity, chutné jedlo a žiadne kilo navyše :-).

Tekvice sú bohaté aj na vitamín E, ktorý pomáha vylučovať toxíny z tela, obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, selén, meď, železo, magnézium a vlákninu.

tekvicová polievka

Žiadna nuda s tekvicou

Tekvice nie sú len chutné ale aj veľmi tvárne. Okrem pečených či varených kúskov sú perfektné aj v prívarkoch, šalátoch či polievkach. Príroda to navyše zariadila tak, že sa nemusíš uspokojiť len s týmto výberom.

Svojmu telu i chuťovým bunkám určite ulahodíš, ak siahneš aj po tekvicových semienkach, ktoré sú bohaté na minerály a vitamíny, no predovšetkým sú mimoriadne vzácnym zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá eliminuje sklony k depresiám.

Tmavozeleným zázrakom je tekvicový olej, ktorý obsahuje až 90 % nenasýtených mastných kyselín, vitamíny a minerály vrátane takých, ktoré tvoje telo nutne potrebuje a nedokáže si ich samo vyrobiť.

Hlad i osteoporózu zaženieš tekvicovými listami, ktoré sú často podceňované. Je to však veľká škoda pretože mix živín, ktoré obsahujú, pomáha pri chudokrvnosti, cukrovke, ale aj parazitom. Tekvicové listy sa zvykli prikladať aj na vyvrtnuté členky – dokázali údajne zmierniť bolesť a urýchliť liečbu.

tekvica

Na záver ešte pripájam zopár dobrých rád, ktoré pochádzajú od skúsených záhradkárov. Všetky ti pomôžu uskladniť tekvičky tak, aby vydržali dlho čerstvé.

  • Tekvice spolu so stopkou zberaj vždy do prvých mrazov.
  • Na slniečku alebo na teplom mieste v izbe rozlož tekvice tak, aby mohli uschnúť a dozrieť počas približne 2 týždňov.
  • Tekvičky neukladaj na seba, aby si predišla ich poškodeniu.
  • Pamätaj na to, že tekvice nemajú radi vlhko a k tomu aby vydržali nutne potrebujú sucho a stabilnú teplotu do 20 stupňov.

tekvica zelená

Využi čo najviac darov prírody, ktoré ti jeseň prináša. Tekvica je jedným z nich, tak neváhaj a vyčaruj si z nej skvelé jedlo, urob strašiaka, no hlavne všetko rob s radosťou v srdci :-).

 

Inšpiruj sa týmito chutnými receptami z tekvice:

Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido

FIT večera: Chrumkavý kapor na mandliach s tekvicovým pyré

Nízkokalorická polievka plná vitamínov – tekvicová s bylinkami

Baška Línek

Článok bol pridaný dňa 23/09/2016 a zaradený do kategórie: StravovanieZdravie   |   Autor: Baška Línek

Komentáre