Neodolateľne dobrý svieži citrónový koláč: rýchlo a jednoducho!

V období zimy trávime podstatne viac času doma ako vonku. A to môže viesť niekedy aj k zbytočnému jedeniu z nudy. Nejedz všetko, čo ti príde pod ruku, ale radšej využi čas pri vytváraní pestrých a zdravých pochúťok. Pomlsáš si a nemusíš mať zo seba výčitky. Vyskúšaj napríklad tento svieži citrónový koláč, ktorým rozvoniaš domácnosť a spestríš dlhé zimné večery.

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na cca 8 ks?

  • 1 ½ hrnčeka hladkej špaldovej múky + na vysypanie formy
  • 1 prášok na pečenie bez fosfátov (cca 13 g)
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • ½ hrnčeka kokosového oleja + na vymastenie formy
  • 4-5 lyžíc domáceho medu (alebo podľa vlastnej chuti)
  • 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • ½ hrnčeka citrónovej šťavy
  • 1 vajíčko

Ľubovoľná poleva:

  • horká čokoláda s podielom kakaa aspoň 70% + ovocie
  • jemný tvaroh + ovocie
  • kokosová šľahačka + ovocie

Ako budeme postupovať?

1. Predhrejeme rúru na 180°C.

2. V  miske zmiešame múku, prášok na pečenie a štipku soli.

3. Rozpustíme kokosový olej a zmiešame ho spolu s medom, citrónovou kôrou, šťavou, vajíčkom a všetko poriadne premiešame.

4. Zmes pridáme k múke a všetko poriadne premiešame.

5. Formu o priemere 25 cm vymastíme olejom a vysypeme múkou.

6. Cesto vylejeme do formy a pečieme 30-40 minút.

7. Po vychladnutí si môžeme koláč ľubovoľne dochutiť.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (bez polevy):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 1331 kJ

318 kcal

 15,7 g 37,5  g  5,1 g 2,9 g

rýchly koláč

 

citrónový koláč

 

ovocný koláč

Prajem príjemné mlsanie! :-)

 

Vynikajúce recepty na zdravé sladkosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

recepty kolace

 

Nabudúce môžeš vyskúšať napríklad:

Nepečenú jablkovú tortu, na ktorú ti stačí iba 30 minút

Orechovo-mrkvovú tortu bez lepku, vhodnú na slávnostné príležitosti

Kávovo-tvarohový cheesecake, len 40 minút a máš hotovo!

Antónia Puškášová

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 04/01/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre