Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Letná sezóna ovocia a zeleniny má aj svoju odvrátenú stránku. Akú?

„Urodilo sa nám nejako viac cukiny, donesiem ti?“ povie ti do telefónu mama.
„Nechceš šalát? My ho doma už nestíhame jesť,“ ponúkne ti kamoška.
„Tu máš čerešne, nám už idú hore krkom,“ postaví ťa pred hotovú vec sestra.
Je ti niektorá z týchto situácií povedomá?

Na sezónu čerstvej zeleniny a ovocia sa tešíme asi mnohí. Na stôl servírujeme pestrofarebné prílohy, ktoré nielen krásne vyzerajú (snáď neskončia len ako pekná fotka na Instagrame!), ale sú aj zdravé. V našom fit jedálničku určite nesmú chýbať. A verím, že ani nechýbajú, pretože sme jednou z krajín, ktorá sa môže tešiť ideálnym (hoc postupne sa meniacim) podmienkam na ich pestovanie. Vďaka nim zažívame hojnosť, ktorá nám môže prerásť cez hlavu − aj kapacitu našich žalúdkov.
Keďže mnohé plodiny dozrievajú naraz a vo veľkom, ľahko sa stane, že ich jednoducho nestíhame jesť ani spracovať. V preklade to znamená bioodpad, ktorý počas leta prirodzene narastá: ohryzky, šupky a odrezky z varenia a všetko, čo nestíhame zjesť. O tom, že naozaj nie je jedno, či ten ohryzok z jablka hodíš do lesa, do kompostu alebo do zmesového odpadu (čiernej nádoby), sme písali v tomto článku, a ak poznáš niekoho, kto si stále myslí, že bioodpad „sa na smetisku rozloží“ rovnako ako v prírode či komposte, určite mu ho pošli.
zelenina
Ako tomu však predísť, keď všetkého je tak veľa?

Chladničkové triky

- Zdanlivé maličkosti, ktoré dokážu čerstvej zelenine a ovociu životnosť výrazne predĺžiť:

  • Šalát vkladaj do chladničky zabalený vo vlhkej utierke.

  • Reďkovku očistenú od listov vkladaj do chladničky v miske s vodou.

  • S mrkvou to funguje rovnako, tú ešte odporúčam aj ošúpať a nakrájať na menšie kúsky. Vďaka studenej vode v chladničke nezvädne tak rýchlo a zostane svieža pokojne aj trikrát dlhšie.

  • Špargľa sa bude mať najlepšie, keď z nej odrežeš suché končeky a ako kyticu vložíš do chladničky v pohári s vodou.

  • Višne, čerešne, jahody či iné ovocie pred vložením do chladničky zabaľ do obrúska z včelieho vosku.


Môj tip: Vodu z nádobiek môžeš použiť na polievanie kvetov.
no waste
 

Vývar z odpadu?

Áno, čítaš správne, hoci lepšie znie „poctivý domáci zero waste vývar“. Myšlienka aj príprava sú veľmi jednoduché – využiť zvyšky zeleniny a dopriať si kvalitné dochucovadlo bez zbytočných aditív. Použiť môžeš čokoľvek: šupky zo zemiakov, z mrkvy, cibule, odrezky z petržlenu, póru, zeleru či stonky byliniek – skrátka to, čo pri varení nespotrebuješ. Všetko len uvaríš a bujón je na svete. Použiť ho môžeš hneď (do polievky, omáčky, pri varení ryže alebo zdravej prílohy) alebo odložiť na pár dní do chladničky.
Môj tip: Ak by si ho chcela ušetriť na horšie časy, pokojne ho zamraz, napríklad do formy na ľadové kocky do nápojov.
zeleninový vývar
 

Darovanie

je v tomto prípade dokonalý príklad win-win situácie. Pokiaľ máš nadbytok, podeľ sa či už so známymi, alebo aj širším okolím (napríklad v tejto skupine).
Môj tip: Z celosvetových prieskumov vyplýva, že obyvatelia panelákov svojich susedov poznajú len chabo alebo vôbec. Darovanie prebytkovej zeleniny či ovocia sa tak môže stať prirodzeným spôsobom, ako nadviazať priateľské susedské vzťahy.
letná sezóna
 

Predsa len niečo zostalo

A to sa s najväčšou pravdepodobnosťou diať bude. Priemerný Slovák vyprodukuje ročne 100 kg kuchynských zvyškov a nie všetky budeme vedieť využiť. Ani tie však nemusíme ponižovať názvom „odpad“. Je to hodnotný materiál, ktorý je vo svojej podstate dokonalý – dokáže totiž uzavrieť kolobeh. Svojou premenou na kompost sa vráti späť na začiatok a my tak prírode vrátime to, čo sme si zobrali. Jediné, čo musíme urobiť, je, použiť/zriadiť si kompost alebo využívať nádoby na bioodpad, ktoré máme k dispozícii. A tvoj smetný kôš tak bude o polovicu ľahší.*
kompost
 

Buďme vďační

Riešime totiž nadbytok a nie nedostatok. Na svete máme v súčasnosti viac než 870 miliónov hladujúcich. V preklade: jeden človek z deviatich nemá dostatok potravín. Paradoxne však každý rok vyhadzujeme také množstvo potravín, že by sme z nich dokázali plnohodnotne nakŕmiť 3 miliardy ľudí. Znamená to, že by sme dokázali nakŕmiť úplne všetkých hladujúcich ľudí na svete – a teraz pozor – ŠTYRIKRÁT! Myslime na to, keď budeme chcieť nabudúce niečo vyhodiť do koša.
melón
Prajem ti krásne, šťavnaté, úrodné leto prežité s úsmevom na perách :-)!
 
A keď budeš hľadať inšpirácie, čo s toľkou úrodou, načerpaj ju napr. aj na našom blogu či v knihách:
fit recepty
 
Pár inšpirácií prinášame aj teraz:
Čo pripraviť v lete na obed? Kuracie stehná v broskyňovej omáčke hotové do 35 minút
Najchutnejší šťavnatý tvarohovo-makový koláč s višňami
Špaldová bublanina s černicami: tip na rýchly koláč do 25 minút
Tip na chutné raňajky: špaldový chlieb s ríbezľami a čučoriedkami
Osviežujúca domáca malinová limonáda
 
*Podľa Inštitútu cirkulárnej ekonomiky je smetný kôš priemernej slovenskej domácnosti takmer z polovice tvorený práve bioodpadom.
Fotka autora
Martina Novotová
Redaktor vo Fitshaker

Verím, že naše malé každodenné činnosti dokážu priniesť veľké zmeny. Krok za krokom môžeme zmeniť seba a inšpirovať blízke okolie. Postupne sa tak naša snaha dostane aj k ľuďom, ktorých možno ani nepoznáme! Pred niekoľkými rokmi som sa rozhodla prestať robiť kompromisy so svojimi hodnotami – v živote súkromnom, no aj pracovnom. Aj preto som spolu s mojim partnerom Martinom otvorila BEZOBALiS - prvý bezobalový obchod v Trenčíne. Vytvorili sme spolu priestor, ktorý odráža to, čomu veríme a v ktorom sa cítime dobre. Volám sa Martina a rada vás prevediem mojou cestou k udržateľnosti.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.